"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 18/05/2002

Encara hi som a temps, a la Diada

La cita és avui. Ara. Perquè com diu el lema de la vuitena Diada Popular per la Llengua i l'Autogovern, «Ara encara hi som a temps!». Enguany la Diada té un caire eminentment festiu i espectacular. No podia ser d'una altra manera, ja que aquesta edició de la Diada ve emmarcada dins la celebració del quarantè aniversari de l'Obra Cultural Balear, una entitat que ha sabut adaptar-se a cada època històrica de les que li han tocat viure i que ha sabut administrar amb intel·ligència, habilitat i agilitat el capital de suport popular que sens dubte té, ha tengut i tendrà.

Però el caràcter festiu de la diada d'enguany entronca amb la filosofia que ha guiat aquests vuit anys de mobilització per la llengua, la cultura i la identitat pròpies de les Illes Balears: la reivindicació i mobilització populars no tenen per què ser avorrides. Reivindicam un futur per a la nostra llengua i ho feim amb un to festiu i lúdic. Aquesta és, per altra banda, l'única manera d'aconseguir una interlocució amb un dels sectors socials a què es dirigeix d'una manera clara la Diada d'enguany: els nouvinguts. Aquest és un altre dels motius que obliguen a fer una Diada que sàpiga transmetre una imatge de força, d'alegria, d'il·lusió, d'esperança, d'unitat i de fermesa. La presència d'un missatge en favor de la integració dirigit a tota la gent que, nascuda fora de les Illes Balears, ha fixat la seva residència a aquesta terra, sigui pels motius que sigui, fa que el missatge de la Diada hagi de ser formulat en positiu, encara que sigui al preu de no incidir en altres aspectes més deficitaris del procés de normalització lingüística.

La Diada d'enguany, que torna a la plaça Major de Palma i que començarà a les 19 hores, compta com en altres edicions amb una oferta lúdica per a totes les edats. Hi ha una festa infantil, l'actuació de les colles castelleres de Llevant i de Mallorca, una ballada popular amb un grup format per músics molt joves, Quart Creixent, l'actuació d'una de les bandes més divertides del panorama musical català, S'Arrual Jazz Mort, i l'actuació en directe del DJ Spider. I perquè hi hagi més bulla i alegria es podran degustar distints tipus de coques de verdura i trempó, així com una espinagada i un gató gegants.

Però n'hi ha més. Molt més. Perquè l'espectacle central de la Diada d'enguany mereix comentari a part. Es tracta del muntatge pensat i musicat per Lluís Llach, amb lletra de Miquel Martí i Pol, titulat Germanies. L'espectacle, que ve precedit per un repàs a les cançons més conegudes de Lluís Llach, és un cant a un present de mestissatge i interculturalitat i a l'esperança en un futur que cal que sapiguem guanyar. Un servidor va tenir el plaer de presenciar-lo en viu a la plaça de bous de València i no puc més que recomanar als lectors i lectores que hagin arribat fins aquí que no se'l perdin. A més a més, probablement sigui la darrera vegada que es representi. Només l'Obra Cultural Balear podia fer arribar aquest espectacle a Mallorca, ja que a una empresa no li hauria sortit rendible i a una institució, sense el cos de voluntariat de què disposa l'entitat, li hauria resultat terriblement car.

Sens dubte poder gaudir d'aquest espectacle és una més que bona raó per anar avui a la plaça Major de Palma, però també ho és la importància i efectivitat que han demostrat aquestes mobilitzacions. L'any passat, el Govern es comprometé a fer un Pla de Xoc per la llengua, enguany, abans que es faci la Diada, ja ha triomfat: el Govern acaba de presentar una campanya per promoure l'ús social de la llengua.

Ens veim a la plaça Major de Palma. No hi falteu!


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: