"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 01/04/2002

Hospital Caubet, abril 2002: el final d'una història

Fa uns 10-12 anys es va realitzar una important inversió (més de 1000 milions de pessetes) per adequar i modernitzar l'hospital Caubet perquè pogués donar assistència mèdica de qualitat a tots els ciutadans de la comarca de Tramuntana.

En aquell moment, es feu un document informatiu que es titulava HOSPITAL JOAN MARCH (CAUBET), L'INICI D'UNA BELLA HISTÒRIA, on figuraven tots els serveis que oferia als ciutadans de Bunyola, Palmanyola, Sóller, Fornalutx, Esporles, Deià i Santa Maria.

Durant tots aquests anys, la població de la comarca ha gaudit dels serveis d’urgències, d'hospitalització i de consultes externes d'aquest centre hospitalari, reconeixent-se a les enquestes realitzades, un alt grau de satisfacció. La població a assistir suma un voltant de 25.000 habitants ( a altres comunitats autònomes, com Andalusia, hi ha hospitals petits, comarcals, per assistir una població de 20.000 habitants). El cost del llit d'aguts del nostre hospital ha estat fins ara de unes 30.000 pessetes/dia ( la meitat del que costa a l' Hospital Sons Dureta) demostrant-se d'aquesta manera una eficiència important, en gran part, gràcies a la motivació dels seus treballadors, i el cost anual sufragat per la Comunitat autònoma era solament de 2.000 milions perquè la resta, fins a 6.000 milions era sufragat per l’Insalud (Madrid). Si el cost total es manté o augmenta lleugerament després de les transferències sanitàries no resulta car pel servei que dona. Doncs bé, Caubet ha resolt amb satisfacció el 90% de la patologia mèdica sense tindré que traslladar-se el malalt a Palma. Quan no gaudíem d'un servei més especialitzat, és remetia el malalt a l'hospital Son Dureta sense problemes, encara que han estat pocs casos perquè aquí hem gaudit fins ara de especialistes en Medicina Interna ( propi d'un hospital comarcal) i dels professionals de les especialitats més necessàries (cardiologia, digestiu, pneumologia, dermatologia, endocrinologia, radiologia, anatomia patològica, laboratori etc.).

A Mallorca hi ha un dèficit important de llits públics, i Balears es una del les Comunitats Autònomes amb menys llits públics per habitant de tot l'Estat.

La comarca de Tramuntana reuneix dues característiques demogràfiques que implicarien que tingués el seu hospital d'atenció immediata: la primera, és l'augment de població que hi ha hagut en els darrers anys, en part afavorit per la construcció del túnel de Sóller i altres com immigració etc.., i segona, la dificultat, expressada en temps, per arribar a Palma, degut a les característiques geogràfiques on estan ubicats els seus pobles.

Amb el nou pla sociosanitari tot això desapareix a partir del mes d'abril d'aquest any (falten 10 dies), quan es tancaran les portes d’urgències i tot el seu servei, minvaran les consultes externes i es reduiran els llits (de 150 que en teníem passarem a 75). Passarem a tenir un hospital per a malalts crònics, pal·liatius i en fase terminal, sense suport d'especialistes, sense urgències , sense unitat de cuidats màxims, amb reducció de recursos tecnològics i amb menys personal mèdic.

A més, hi podem afegir una altra contradicció (al pla sociosanitari). Caubet, pel que respecta a la seva nova funció, formarà part de l'àrea de Son Dureta, però com l'hospital de referència d'aguts de la nostra comarca és ara per ara l'hospital Son Llàtzer, aquest, derivarà els seus malalts sociosanitaris a l'hospital General, arribant a l'absurd de que els nostres malalts crònics, de llarga estada o en fase terminal els tindrem a Palma i no a Caubet.

Hi ha un hospital militar infrautilitzat, al centre de Palma, que podria transformar-se en un hospital sociosanitari , amb un entorn habitat i ben comunicat que és el que necessita aquest tipus de malalt.

Penso que no s'ha tingut visió de futur en tota aquesta planificació, ja es va cometre el mateix error amb l'eliminació de xarxa de tren a tot Mallorca i ara es te que tornar a crear. Penso que la assistència sanitària te que trobar-se el més a prop possible dels ciutadans i ara, tenint-la, el que es fa, és allunyar-la. No hi ha encara un pla de salut fet a la nostra Comunitat Autònoma i amb mancança de llits, es tanquen hospitals. No seria més lògic deixar-ho com està i després si sobren llits realitzar la transformació?. Si de veritat sobressin llits, es continuarien construint hospitals privats d'aquesta forma tan urgent?. Hi ha qualque interès en que es minvi, liberalitzi, o empitjori la sanitat pública?.. Si no hi haguessin hospitals privats, bastarien els públics per atendre a tota la població que ha augmentat en 100.000 habitants (població de Menorca, que te un hospital) en els darrers 8 anys?. Hem podem fer moltes, de reflexions.

Malauradament, l'inici d'una bella història, creada per l'administració pública, és ara, el final, la mort, d'una nostàlgica bella història, destruïda també per l'administració pública. Però, no oblidem mai, que qui ho paga, es el poble i qui ho pateix també és el poble, el nostre poble. En aquest cas, Sóller, Bunyola, Esporles, Fornalutx, Deià, Valldemossa, Santa Maria. I, tal vegada, seria interessant realitzar una nova enquesta demanant que és el que volen el ciutadans, perquè, des de que tenen coneixement de quin serà el seu futur sanitari, molts, es senten decebuts i fan sentir la seva queixa.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: