"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 06/07/2002

Racisme i forces de seguretat

El fet de castigar, represaliar o reprimir algú per allò que ÉS i no per allò que HA FET, és l'origen i la base de les majors injustícies i aberracions que s'han produït en tota la història de la humanitat. Aquesta és, per exemple, la base de la violència racista.

Del prudent i moderat, per bé que demolidor informe que va fer públic el passat mes d'abril Amnistia Internacional, se'n conclou que molts agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat espanyol, actuen sota aquest criteri. En podria donar testimoni personal, d'això, però avui ens limitarem a l'informe d'una associació internacional el prestigi de la qual no va poder ser posat en dubte ni per l'actual ministre de l'Interior espanyol.

El documentadíssim informe es titula Espanya. Crisi d'identitat. Tortura i maltractaments d'índole racista per part d'agents de l'Estat i es pot llegir a través de la pàgina web www.ponteensupiel.org. També se'n pot trobar un resum en català a la pàgina de la secció catalana d'Amnistia Internacional.

L'informe elaborat per l'organització prodrets humans documenta 320 casos de maltractaments i abusos comesos contra immigrants protagonitzats per les forces de seguretat espanyoles. Amnistia Internacional (AI) sosté que els immigrants indocumentats es troben en una situació especialment vulnerable en les seves relacions amb els agents de l'Estat. Els policies espanyols tendeixen a considerar que el color de la pell i les característiques facials, així com també les diferències d'aspecte, són pretextos legítims per detenir persones i demanar-los els documents d'identificació. És en aquestes situacions quan es produeixen la gran majoria de casos de maltractaments.

D'acord amb la informació que ha rebut l'organització, almenys 28 persones varen morir sota custòdia de la Policia o de la Guàrdia Civil entre el gener de 1999 i l'octubre de 2000. AI afirma que moltes de les investigacions sobre aquests casos no s'han fet amb la rapidesa i la minuciositat i imparcialitat que exigeix la llei.

AI ha documentat també gran nombre de denúncies de violacions i altres abusos sexuals durant el període de custòdia policial. Segons l'organització, en termes generals, es pot afirmar que les dones estrangeres indocumentades són les que corren més risc de ser sotmeses a aquest tipus d'abusos.

AI creu que els casos de violació o agressió sexual continuen produint-se perquè alguns agents creuen que és molt poc probable que les dones immigrants que no tenen els papers en regla presentin denúncies o que, en cas que en presentin, l'esperit «solidari» de policies i jutges els protegirà de les sancions corresponents.

Pel que fa a la tortura i maltractament, l'organització internacional afirma que el maltractament físic i l'abús d'autoritat de policies a immigrants i integrants de minories ètniques és un fet molt freqüent i molt estès, encara que la realitat demostri que per diversos motius només un nombre limitat d'aquests casos arriben a ser denunciats. Això s'atribueix a la por de les víctimes de tornar a ser maltractades i a la seguretat que si es cursa una denúncia, immediatament la Policia presenta una contradenúncia.

Altres qüestions a les quals fa referència l'esmentat informe és al maltractament de nins, a les expulsions massives forçades, al fracàs de la Policia en la protecció de les persones contra la violència racista i a la impunitat amb què compten, a la pràctica, les forces de seguretat.

Uns policies segrestaren un venedor ambulant senegalès d'una platja de Galícia, i en lloc de conduir-lo directament a comissaria el dugueren a un lloc allunyat de la ciutat on l'apallissaren i l'insultaren amb frases racistes.

Una dona brasilera va ser violada mentre estava sota custòdia de la Policia. Tot i que el Tribunal Suprem considerà provat el delicte, com que els companys de l'acusat es negaren a cooperar amb la investigació, no es va poder identificar el violador i no se'l pogué condemnar. Un cas semblant li va passar a Míriam, una tècnica agrícola peruana.

Un nin marroquí, que intentava refer la seva vida a Melilla, va ser abandonat a la seva sort per la Policia espanyola a la frontera. Aquella mateixa nit se'l va veure plorant, glaçat de fred i xop sota la pluja, aferrat a la tanca de la frontera.

Un treballador marroquí, atacat per una multitud armada amb pals, va fugir de casa seva sota una ràfega de bales de plàstic disparades per policies que, a més, no varen actuar per impedir l'incendi de la seva casa i el robatori de les seves pertinences...

Ja sabem que per ser ministre de l'Interior espanyol no s'ha de tenir cor, i per tant no apel·larem a cap sentiment, però després de tot el que va passar en aquella casa i que el partit que actualment és al govern espanyol se'n va fer un fart de denunciar i aprofitar-ho electoralment, sí que els podem demanar un mínim de coherència.

A què espera per dimitir senyor Rajoy?.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: