"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/07/2002

Els PP (periodistes patriotes)

Hem tractat el tema en anteriors ocasions, hi podríem dedicar molt més suc de cervell i tinta a escriure sobre la qüestió. Podríem passar-nos anys documentant-la i omplir diaris, revistes i fer-ne llibres... Però tot allò que hi poguéssim aportar, quedaria diminut al costat de les paraules que va pronunciar l'exministre de l'Interior espanyol i actual ministre de Presidència i portaveu del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a la cerimònia de traspàs de poders al nou ministre, Ángel Acebes, en el Ministeri de l'Interior espanyol.

Les declaracions, poc reproduïdes, però que un servidor pogué escoltar per ràdio, consistiren, bàsicament, en el lògic agraïment per part del ministre sortint als seus col·laboradors: policies, guàrdies civils, altres funcionaris... i (atenció!) als periodistes, pel «patriotisme» amb què havien tractat alguns temes.

Gravíssim. Ni les més elaborades teories dels especialistes, ni totes les pàgines de Le Monde Diplomatic i altres publicacions alternatives dedicades a la qüestió resulten tan preclares, tan contundents, tan explícites i tan demolidores com les paraules del senyor Rajoy.

O sigui que, segons ha explicat a les clares i sense cap tipus de complex el màxim interessat, hi ha hagut temes en els quals ha prevalgut el «patriotisme» a la veritat. O sigui que, segons anuncià-confirmà l'exministre de l'Interior (si no fos qui és el senyor Rajoy, podríem ben dir «denuncià»), els periodistes han posat l'interès de l'Estat, el patriotisme espanyol, per davant del dret dels ciutadans a rebre una informació verídica.

I això és, precisament, allò que els agraí públicament, en un excés de sinceritat el ministre cessant i que ara, per més inri, serà el ministre portaveu.

Entre els temes sobre els quals el ministre espanyol considera que està bé que els periodistes hagin estat més patriotes que periodistes, hi ha, sens dubte, el Tema, sobre el qual no en parlam en aquesta secció. Però ben segur que n'hi ha d'altres. Això, si més no, seria l'explicació a moltes informacions que hem llegit o sentit darrerament i que no s'entenen si no és sabent que han estat passades abans per un sedàs de patriotisme espanyol, on ha quedat part de la veritat.

Després de sentir les paraules de Mariano Rajoy podem entendre molt millor la narració esbiaixada de la realitat que han fet la majoria de grans mitjans de comunicació espanyols d'esdeveniments de tot tipus.

Així, caldrà atribuir a una visió patriòtica espanyola i no a l'objectivitat, les informacions sobre el festival d'Eurovisión, on la representant espanyola no guanyà i això fou atribuït a un complot internacional. Molt de patriòtic i poc de periodístic tenien, també, les retransmissions i cròniques sobre el darrer campionat mundial de futbol. I així també podria ser que alguns PP (periodistes patriotes) haguessin vist i analitzat a través d'un tel patriòtic alguns fets sobre Gibraltar, o la vaga general o l'informe elaborat per Amnistia Internacional al qual ens referírem la setmana passada i tants altres esdeveniments que han tengut reflex als mitjans de comunicació de masses.

«Vivim en un univers metastàsic d'informació i comunicació, que ni comunica, ni informa i que al final estupidifica», explica José Saramago, i Ignacio Ramonet assenyala tres característiques de la informació que rebem: «És massa abundant», «molt senzilla» i «relativament distractiva». Ara, Rajoy, n'hi afegeix una quarta: a vegades és patriòtica. En rebre segons quines informacions hem de tenir en compte que el patriotisme espanyol s'ha empassat l'objectivitat.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: