"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 23/07/2002

Per una Diada nacional dels Pa√Įsos Catalans

Sota un pi, de tres branques, reposava el guerrer. I el rei Jaume I va tenir un somni. En despertar-se vei√© reflectit en aquell arbre la uni√≥ dels tres pa√Įsos que havia divisat. La llegenda la f√©u s√≠mbol patri√≤tic el poeta Jacint Verdaguer. I el Pi de les Tres Branques (Bergued√† – Catalunya) es convert√≠ en refer√®ncia m√≠tica dels Pa√Įsos Catalans als inicis del segle XX. La hist√≤ria espanyola que coart√† llibertats tamb√© va voler tallar, d’arrel √©s clar, trobades, aplecs, simbologies... Com la del Pi. Fins que fa un parell de d√®cades es torn√† a instaurar la diada que, a poc a poc, es va fondre com un terr√≤s de sucre en un vas de llet. Ara, a l’entorn d’un festival musical juvenil, rebrota. I amb for√ßa. Per√≤ √©s nom√©s aix√≤ el que volem?

La construcci√≥ d’una realitat catalana tridimensional no √©s f√†cil. A voltes, ut√≤pica. Per√≤ l’agressi√≥ que, en l’actualitat i cada cop de forma m√©s sovintejada i reiterativa, pateixen els valors comuns de la nostra aposta pol√≠tica, social i cultural conjunta, des de Madrid o des d’on sia, fan necess√†ria una revitalitzaci√≥ de l’espai reivindicatiu. Cal dir prou. Hem de mostrar que hi som. Per qu√® volem ser-hi i per qu√® creiem que hi podem ser. Seria injust no recon√®ixer el valor del treball de recuperaci√≥ que, a l’entorn de l’organitzaci√≥ independent i independentista Maulets, s’est√† fent amb la Diada nacionalista del Pi de les Tres Branques. Alhora, per√≤, s’ha d’aconseguir foragitar d’una vegada per totes la imatge de desuni√≥ i conflictivitat que encara envolta el pla de Campllong, on se celebra la festa. Els conflictes semblen ja part del passat. Les desavinences, no. I √©s aix√≤ el que ens perd. Igual que el nacionalisme independentista catal√† de progr√©s no es pot casar amb ning√ļ en concret, el Pi de les Tres Branques, tampoc. El record del pi vell i l’ombra del pi jove han de ser el paraigua que aixoplugui, sense mirament ni discussi√≥, tot aquell que vulgui fer-s’hi un lloc.

El Rebrot musical, l’excusa perfecta per empeltar de saba nova el Pi de les Tres Branques, √©s un punt de trobada, de reflexi√≥, que va una mica m√©s enll√† de la m√ļsica. Per√≤ no hi cap ben b√© tothom. Per disfuncions entre grups organitzadors, per q√ľestions generacionals... Si Catalunya celebra la seva Diada l’11 de setembre, les Illes Balears l’1 de mar√ß i el Pa√≠s Valenci√† el 9 d’octubre, per qu√® no es pot pensar en el tercer cap de setmana de juliol com la Diada nacional dels Pa√Įsos Catalans? Una jornada per a tots els nacionalistes progressistes que apostin per les tres branques d’un sol pa√≠s. Penso en una mena de festa de final de curs que serveixi per posar en com√ļ les experi√®ncies de tot un any. Construir un pa√≠s no es fa nom√©s un dia. Es fa cada dia. Per aix√≤, aconseguir impulsar des de les bases socioculturals de tot el territori catal√† un ens coordinador que vetlli pels Pa√Įsos Catalans permanentment i des de tots els punts de vista seria, tamb√©, una agulla amb la qual poder punxar els pol√≠tics amb capacitat de decisi√≥.

Des dels Maulets, la JERC, JNC o els Casals Jaume I, passant per la Plataforma en defensa de les Terres de l’Ebre, Uni√≥ de Pagesos, la Coordinadora d’Estudiants dels Pa√Įsos Catalans, el Grup Ornitol√≤gic Balear... fins a ERC, Partit Socialista Mallorqu√≠ (PSM-Entesa), Bloc Nacionalista Valenci√† i Bloc Catal√†... tots dins d’una mateixa olla cuinant un plat com√ļ. Per aix√≤, seria bo aquest ens coordinador. I, alhora, poder fer durant tot l’any jornades de treball descentralitzades i tem√†tiques. Dur a diversos punts dels Pa√Įsos Catalans temes que interessen m√©s o menys a alguna de les branques del pi per√≤ que ens afecten a tots. Aportar punts de vista, reflexions... I de tots els treballs que s’hagin anat fent durant tot l’any, extreure’n, durant la posada en com√ļ en la Diada nacional dels Pa√Įsos Catalans, un document, ja no de treball si no de plena reivindicaci√≥, que serveixi per anar amb els deures fets per endavant a buscar tot el suport i comprom√≠s de primer ordre que la gent del territori, que √©s qui de veritat constitueix el pa√≠s, sigui capa√ß d’arrencar. Sense oblidar els components l√ļdics. Per aix√≤ una Diada nacional dels Pa√Įsos Catalans. Per aix√≤, m√©s que una festa reivindicativa, una reivindicaci√≥ festiva. Per√≤ punyent.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: