"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 24/07/2002

«Vergüenza de ser español»

No, el títol no és meu, és manllevat al senyor Rafel Company, que diu que és president de l'Asociación de Empresarios del Polígono de Marratxí y vicepresidente de Febade, i ho hem de creure. Això darrer no sé què és i potser tampoc m'importa gaire, a la vista de l'article que signa a la publicació «Gran Empresa, revista independiente, precio 1'5 euros, 250 pts., (arrodoniment a l'alta, clar), página 26, nº 8, julio 2002». Fins i tot la seva columna duu títol genèric: «Las mil y una», que sona a concurs. Al titular segon, ja saben vostès, aquell requadre on es solen remarcar els paràgrafs més singularment ben trobats, hi podem llegir: «Durante el partido del Mundial entre España y Paraguay, Antich sale a pasear por Palma para demostrar que el españolismo popular del balonpié (oh, quina troballa, ni a Atapuerca, tu, recordau Matias Prats?) no va con sus aspiraciones nacionalistas». I he continuat llegint el text pròpiament dit, on he pogut fer troballes molt curioses, almanco pels psiquiatres. Com és ara: «Otro caso (no por ello el último) resulta de un patetismo, de una inmadurez política, de un infantilismo institucional que ni siquiera preocupa, a lo sumo produce una resignada sonrisa. Imagínense a todo un presidente de comunidad autónoma como puede ser Antich que, durante el partido del Mundial de Fútbol...». Des d'aquí vos torn a remetre a l'entrecometat anterior.

Home, he pensat jo tot d'una, agranant arreu deu ser un suposar per part seva, don Rafel, o és que el senyor Antich ha fet alguna declaració pública en aquest sentit? O no podria ser que li vengués de gust fer un voltí per Ciutat i, jo què sé, beure una orxata de xufleta a la terrassa del Bar Bosch, amb partit de futbol o sense? Cony, que sovint emmerdam les coses sense motiu, també! Miri, jo mateix tampoc no el vaig veure, el partit dels enagos, més que res perquè, la poca afició que jo des de sempre he tengut pel futbol, s'acabà exhaurint quan s'americanitzà la cosa i en lloc d'un esport resultà un ball de xifres multimilionàries. Miri, que no, i a més afegesc que: qui circumscriu un possible sentiment d'espanyolitat al partit d'una selecció espanyola, pens que s'ho ha de fer mirar, necessita mà de metge. Repetir a qui ho vulgui tornar a sentir que jo pens (he dit, jo pens, vostè senyor Company faci el que vulgui, el senyor Antich també, aquell que passa pel carrer, igual) que, estalviant–li fondes raons històriques, amagats instints de supervivència com a poble (de Mallorca parl), injustícies diverses i agravis comparatius amb altres comunitats autònomes que canten a les totes, com és ara el País Basc, Navarra, Catalunya, fins i tot Canàries..., l'evident, indiscutible espoli fiscal a què ens sotmet Madrid, a mi em deixondeix alguna cosa més escatològica i aromàtica que abstenir–me de veure un partit de la selecció futbolera espanyola. I abunda, ell: «Enseñar una historia falseada y mutilada en las escuelas hipoteca nuestro futuro». Aiaiaiai, això sí que té ferro! Damià Pons, senyor Conseller de la cosa educativa, com continuï ensenyant mentides als al·lots a les escoles, pots estar segur que li retiraré el bon dia. On s'ha vist mai, això!

Quasi al final encara amolla qualque càrrega de profunditat. Com aquesta: «¿Debemos seguir culpando a los Borbones por su despotismo con Cataluña? Si pensamos así deberíamos prohibir la visita de los turistas alemanes por su responsabilidad con el holocausto». Al final de tot de l'article, concilia, es torna paternalista i diu: «El pasado no se puede cambiar aunque nos disguste: debemos aceptarlo y aprender a vivir con él. Historias hay muchas dependiendo del narrador. Seamos buenos escritores de nuestro pasado y no vulgares charlatanes de feria».

O sia que, segons don Rafel, el que ens toca fer és continuar posant–hi el llit i la vaselina, mans dins butxaques, un mac dins la boca, oblidar greuges i magnificar alguns dels històricament poquíssims encerts de la dinastia borbònica. I callar. Sobretot callar i acalar el cap. Ell, no. Ell parla i ens renya, als que no sentim cap motiu especial per sentir–nos espanyols. Però vaja, tot plegat ajuda a viure. Gràcies per existir, senyor Company, sense persones com vostè la quotidianitat resultaria molt avorrida. Que molts anys puguem dissentir.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: