"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 27/07/2002

Un nacionalisme en plena forma

He tengut l'oportunitat de ser, aquests dies, a Gal√≠cia, concretament a la ciutat que acaba de ser nomenada oficialment com a capital d'aquell pa√≠s, Santiago de Compostel¬∑la. El passat dijous 25 de juliol es celebr√† a all√≤ que el nacionalisme gallec anomena ¬ęDia da Patria¬Ľ i, per tant, vaig aprofitar l'ocasi√≥ per participar als actes organitzats amb aquest motiu. En primer lloc cal ressenyar el FESTIGAL, una gran trobada de dos dies amb activitats diverses com confer√®ncies i debats (sobre la globalitzaci√≥, nacionalisme i democr√†cia, les raons de la passada vaga general, les seleccions gallegues, etc.), presentacions de llibres, de v√≠deos, espais d'animaci√≥ i dues nits de concerts. Un festival que resulta un √®xit de participacio i que, ben segur, es convertir√† en pocs anys en un punt de trobada per a tota aquella gent que estima Gal√≠cia i treballa pels seus drets com a poble.

El mateix dia 25, al mat√≠, va tenir lloc la manifestaci√≥ convocada pel Bloque Nacionalista Galego (BNG) que amb el lema ¬ęMais Galiza para estar no mundo¬Ľ apleg√† unes 20.000 persones. La manifestaci√≥ (a la qual per cert hi havia representants del PSM, d'ERC i d'UM) conclogu√© amb un m√≠ting en el qual parla el recentment nomenat coordinador de l'Executiva del BNG, Anxo Quintana, que encarna millor que ning√ļ el relleu generacional que s'est√† produint en el si del potent nacionalisme gallec bastit a l'entorn de les sigles BNG i del model de pa√≠s que ofereix als gallecs aquest projecte com√ļ de la immensa majoria dels diversos sectors del nacionalisme gallec.

Com no podia ser d'una altra manera, els parlaments els clogué aquest castell de focs que resulta Xose Manuel Beiras davant un micròfon. Beiras no és només un mestre de l'oratòria, sinó que és una de les més preclares ments d'aquell país, un politic de luxe, un intel·lectual brillant i un líder indiscutible.

Tant Quintana com Beiras exposaren les idees i les propostes concretes que fa el BNG al conjunt de la societat gallega després del seu darrer congrés i que es resumeixen en vuit mesures per participar a la Unió Europea:
1. Galícia ha de ser circumscripció electoral a les eleccions europees.
2. Galícia ha de ser present en els consells de ministres de la UE.
3. Galícia ha de comptar la gestió completa dels fons estructurals que tenguin aquell país com a destinatari.
4. Galícia ha de participar en l'elaboració de les polítiques europees que afectin les seves competències exclusives.
5. Galícia tendrà el mateix paper que l'Estat quan s'exerceixi una iniciativa legislativa per part de la UE en matèries que afectin les competències compartides.
6. Galícia ha de tenir dret a presentar recursos davant el Tribunal de Justícia de la UE.
7. Galícia ha de ser, en el seu territori, qui apliqui les polítiques europees de l'euroregió Galícia-Nord de Portugal.
8. El gallec ha de ser reconegut com a llengua oficial de la UE.

La conclusi√≥ d'aquests dies d'immersi√≥ dins el nacionalisme gallec √©s que som davant un projecte s√≤lid, un nacionalisme en plena forma capa√ß d'encap√ßalar una alternativa que superi el fraguisme (s'assembla bastant a franquisme) dominant i que com digu√© Quintana ¬ęComanda molt per√≤ governa poc¬Ľ. Una alternativa objectivament millor, com explicava molt graficament el dibuixant Xos√© Lois a un acudit publicat a A Nosa Terra on es podia veure una caricatura de Manuel Fraga dient ¬ęCuando yo me vaya me lloraran¬Ľ i un grup de gent contestant ¬ęS√≠ senyor, melloraremos!¬Ľ.

Galícia millorarà, segur.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: