"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 20/09/2002

Els 11 de setembre i les seves víctimes

No sabem per quina estranya conjunció astral el dia 11 del mes 9, o sigui, l'onze de setembre, és una data tràgica. Va ser en aquesta data que es produí la capitulació definitiva de Barcelona, el 1714, i amb ella, la derrota definitiva dels catalans davant les forces borbòniques, que significà el principi d'una etapa, encara no conclosa, d'opressió i repressió dels nostres trets identitaris i culturals.

La mateixa data fatídica, però de 1973, va tenir lloc a Xile, la pinochetada, el cop d'estat militar, que amb el suport de la CIA va enderrocar el govern legítim i democràtic del país sud-americà i el substituí per una dictadura que no va dubtar a emprar els mètodes més sàdics i cruels per a reprimir una bona part del poble xilè, a través del sinistre CNI pinochetià.

Molt més recentment, l'any passat, el 2001, es produí un nou atemptat contra la humanitat: l'atac contra diversos punts dels Estats Units amb avions prèviament segrestrats, sembla ser que per integristes islàmics. Aquell dia hi morí molta gent als EUA, però també cal recordar que fou l'inici d'una guerra, que encara no ha acabat i que ha provocat i continua provocant, encara, molta més mort i destrucció.

L'ombra de les torres bessones de Nova York és molt allargada, especialment ara que ja no hi són. I ho és tant que el seu record ha enfosquit la resta de commemoracions. És veritat que els efectes de l'atac d'ara fa un any als EUA són encara molt vigents, i que la ferida, oberta aquell fatídic dia, encara no ha cicatritzat, però no és menys cert que les ferides dels «altres» 11–S, el xilè i el català, continuen obertes. I sagnen. Sagna mig Xile per les ferides obertes de tants desapareguts dels quals no es sap res, ni tan sols si foren enterrats. Sagna la nació catalana, encara per les continues discriminacions que pateixen els seus fills, pel sol fet de ser–ho.

I pels més escèptics o, fins i tot incrèduls, agafarem dos exemples al vol. Es va quedar algun xilè indiferent, davant la farsa que es va muntar, amb guió de l'aspirant a premi Nobel, que ben mirat sí que mereix el Nobel, però no de la Pau, sinó de literatura, quan Pinochet viatjà a Anglaterra?

D'exemple catalans en tenim tants que agafarem el més recent, per bé que el més anecdòtic. La repugnant manipulació del diari de la grapa contra Esquerra Republicana de Catalunya i el seu secretari general, Josep–Lluís Carod–Rovira, en el marc d'una nova operació politicomediàtica, cuinada pel CNI–aznarià i vomitada per aquesta mena d'arma de manipulació massiva amb forma de petit diari.

Encara que, un servidor, que com cada any va ser als actes commemoratius de la Diada de Catalunya, pogué comprovar com aquesta vegada se'ls ha notat massa «el cuidado» i la reacció dels milers de barcelonins que participaren als actes de la Diada va ser unànime: matí, horabaixa i vespre, Carod–Rovira va ser agombolat amb crits de «president!, president!» i ovacionat per allà on passava. Com escrivia un cronista d'El Punt, «la claca va escollir nou president».

Tres 11 de setembre que, al seu moment, representaren un fort impacte i que han marcat la història. Tres 11 de setembre que encara, per desgràcia són ben vigents. Tres 11 de setembre per a no oblidar. Tres 11 de setembre paradigma de la pèrdua de llibertat. Que l'11 de setembre sigui la Diada mundial dels drets col·lectius.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: