"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 12/09/2002

Les Illes, al límit!

La ignorància campa arreu. I podríem afegir sense por a equivocar-nos: la ignorància i mala fe.

Després de l'article titulat Pacte de Progrés i creixement il·limitat s'han alçat de nou veus que pretenen fer callar qui, des d'una posició seriosa i ben estudiada vol ajudar, amb el seu gra d'arena, a solucionar en la mesura del que sigui possible els greus problemes que comporta l'actual model de creixement urbanístic il·limitat.

Nosaltres no ens inventam res del que hem escrit en aquests tres anys i busques de suport crític al Pacte de Progrés. Escrivim des de l'experiència històrica que comporta haver estat durant més de trenta anys al costat de l'esquerra real de les Illes. També estam en contacte i estudiam el que fan la majoria de grups polítics, professionals i culturals interessats en la preservació de la nostra cultura, del medi ambient, d'una qualitat de vida que dia a dia desapareix i es fa esmunyedissa davant el constant saqueig del camp, les platges, la muntanya, el racó més amagat de la nostra terra.

Nosaltres no fem novel·la quan tractam les qüestions de defensa de la Naturalesa amenaçada per màfies especulatives sense altra alternativa que el guany, indiferents a les conseqüències que el descontrol urbanístic produeix en el territori, en l'aigua, l'energia, el paisatge, les infraestructures de les Illes. A tot això hauríem d'afegir els problemes de fragmentació social i cultural, desescolarització, rècord d'índex de precarització laboral, manca d'integració de molts col·lectius en la nostra societat.

Caldria estudiar i aprofundir en molts dels treballs realitzats pel Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) en aquests darrers anys per copsar que els nostres escrits es basen i fonamenten en estudis dels millors especialistes en defensa del medi ambient i no pas en les rondalles dels vividors i oportunistes de totes les tendències. És evident que nosaltres donam un suport crític al Pacte des de posicions que res tenen a veure amb la defensa de sous, viatges i poltrones. Això hauria de quedar ben aclarit.

En l'important informe sobre la situació turística i urbanística titulat Mallorca, al límit, el GOB analitzava molts dels problemes de saturació i pèrdua de qualitat de vida a les Illes que preocupen el ciutadà. Són fets reals que no es poden amagar. La informació és a l'abast de tothom realment interessat per la solució d'alguns dels problemes que amenacen els nivells de benestar assolits per la nostra societat.

Com deia l'estudi abans esmentat «aquests darrers anys, l'expansió immobiliària i residencial ha assolit fites inimaginables, i està provocant una evident saturació turística, una degradació dels recursos naturals i un col·lapse de les infrastuctures més importants». En el 2000, el GOB deia que en els darrers tres anys, el nombre de places residencials visades als col·legis oficials havia estat superior a 40.000 cada any; l'increment anual del nombre de turistes era entorn al 5%, és a dir entre 400.000 i 500.000 persones més cada any; el consum d'aigua augmentava anualment entorn al 7%; el consum energètic s'incrementava entre un 8 i un 12%; la producció de residus augmentà l'any 1999 un 9,4%... Fins quan podem continuar amb aquest ritme de creixement il·limitat?

L'article que vaig escriure l'altre dia no era cap atac infundat al Pacte de Progrés. Ni molt manco! Era simplement un recordatori d'aquests treballs del GOB, dels que també ha fet el Col·legi d'Arquitectes i d'algunes de les solucions que aporten Els Verds (per cert, si no record malament, membres de l'actual Govern balear). Per tant, i per favor, no vegem bubotes allà on no n'hi ha i a veure si aconseguim que la gent que viu dels nostres impostos i per a més inri, aquells pels quals demanam el vot saben, en un exercici de maduresa i democràcia, entendre les veus crítiques i deixen de banda l'acostumat exercici d'atacar i criminalitzar permanentment determinats sectors de l'esquerra.

El GOB, Els Verds o la Conselleria de Benestar Social quan demana més pressupost per als marginats... són «agents de la reacció a sou del PP»? L'únic que recordam des d'aquests articles és el que ja digueren els ecologistes en el seu moment: sense una modificació substancial de la situació, de no avançar en la protecció del territori, aviat podríem arribar a una població de 3.700.000 habitants.

Els municipis de Palma, Llucmajor, Calvià, Marratxí, Andratx, Alcúdia, Capdepera i Manacor són a l'avantguarda d'aquest creixement salvatge. Un desenvolupament il·limitat que comporta costos ambientals i territorials altíssims, a més de costos socials gens menyspreables.

En l'article que ha estat atacat pels panxacontents a sou del silenci i el menfotisme, l'únic que dèiem era que no podíem continuar in aeternum la cursa envers més ampliacions de l'aeroport, megaports, autopistes, centrals elèctriques, sistemes de tractaments de residus i aigües residuals, captació, potabilització i desalinització d'aigua...

L'explotació de noves pedreres, els camps de golf, la instal·lació constant de línies elèctriques aèries, la construcció de més i més camins d'accés a xalets i urbanitzacions, suposa una degradació constant del producte turístic i del nostre patrimoni.

L'esquerra no ataca el Pacte de Progrés. Quan destacam el que s'hauria d'haver fet i no s'ha fet el que volem es tornar a recuperar l'esperit reivindicatiu dels anys anteriors a la signatura del Pacte. Els nous gestors que ara tenim en el Poder hi són precisament perquè ens prometeren anar solucionant alguns dels problemes que hem indicat una mica més amunt. Així de senzill.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: