"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 21/09/2002

Per què no s'ha de fer el parc d'Inca

De vegades em sorprenc encara que hi hagi gent amb tanta barra al cercle pol√≠tic d'aquestes Illes. Deu ser per all√≤ que encara tinc, com em diu la dona, de nin i de ingenu√Įtat ben entesa i que espero no perdre mai. El tema del Parc tem√†tic d'Inca √©s una prova m√©s de com les gasten determinats individus, perqu√® qui pens√†s que darrere d'aquesta bajanada nom√©s hi havia el batle d'Inca crec que est√† molt equivocat.

Hi ha partits a les Illes que han fonamentat la seva oposici√≥, o al manco aix√≠ ho he vist reflexat als diaris, en el seu elevat consum de territori (800.000m2), l'alt consum energ√®tic i de recursos, com ara l'aigua, i tamb√© per la dificultat dels accessos; dificultat que no s'ha tingut en compte a altres obres molt curioses, com el t√ļnel de Bendinat o la inexplicable i fara√≤nica inversi√≥ a la carretera de Sineu, justament on es fa una macro-urbanitzaci√≥.

Bé, sense llevar ni un gram de la veritat de dites afirmacions, a mi m'agradaria explicar la repercussió perillosa que tindrà per a molts d'agents implicats molt directament, i que, a més a més, sembla que no se n'adonen suficientment del que la construcció d'aquest monstre de ciment significarà.

Molt b√©, doncs, posem llum i taqu√≠grafs a la q√ľesti√≥; per comen√ßar s'ha de dir que la pura especulaci√≥ dels terrenys afectats ja comen√ßa a donar els seus guanys econ√≤mics abans que res es posi en marxa. En segon lloc, recordar que la construcci√≥ del recinte edificat tamb√© valdr√† les seves bones desenes de milions d'euros, que com es costum en aquests temes, serien per a una gran companyia, que despr√©s faria subcontractaments parcials amb d√©u sap qui, (i aix√≤ sense parlar de les condicions de seguretat dels treballadors!). Mirin, ja tenim el negoci fet pels qui veritablement el volen fer, √©s a dir aquells que despr√©s no tendran part en la gesti√≥ dels negocis posats en marxa dins del... √©s que no s√© ni com anomenar-lo, perqu√® aquesta √©s un altra. Li diuen parc tem√†tic, i el que volen fer, per all√≤ que he pogut llegir als diaris, √©s exactament el mateix que s'est√† acabant a Marratx√≠ per√≤ a lo b√®stia.

I això, senyors meus, per moltes mentides que vulguin escampar, és un tema que no afecta al negoci turístic, ni molt manco. A Mallorca hi ha varis Parcs temàtics ja, i cadascun d'ells competeix com sap, pot, o li deixen, però cap, repeteixo, cap d'ells és capaç d'atreure, per se, visitants cap a Mallorca.

Cosa per altra banda que s√≠ aconsegueixen atraccions com el Gugguenheim, Eurodisney, i d'altres arreu del m√≥n. Una altra cosa distinta √©s que una vegada aqu√≠, els visitants gaudeixin una experi√®ncia agradable, per√≤ no oblidem que aquestes empreses s'ho cobren molt b√©, i aprofiten els esfor√ßos de tots els actors involucrats, inclosos els mallorquins, per a fer el seu negoci a Mallorca. Perqu√® recordin que un Parc tem√†tic √©s com una mala herba, s'ho menja tot i no deixa cr√©ixer res al seu costat, res que no els convingui. I ara el pitjor punt de tots: si aix√≤ que es pret√©n fer no √©s cap pol d'atracci√≥ per als turistes, ¬Ņqu√® √©s el que volen vendre?

Doncs molt i molt senzill, √©s un intent de concentrar activitat de consum espontani, irreflexiu o, com diuen els experts, compulsiu. Per√≤, curiosament, hem de concloure que, ja que en el projecte inicial no sembla haver-hi cap tipus d'atracci√≥ per als consumidors globals, als quals, per cert, tan alegrement esmenten ‚ÄĒla qual cosa ser√† ben rebuda en el mercadeig dels agents intermediaris tur√≠stics, i tamb√© per aquells amb menys escr√ļpols‚ÄĒ, ens ho deuen voler vendre a nosaltres, pobres i soferts residents a Mallorca.

Resultat? Jo, que visc prop d'Inca i que he vist com poc a poc van creixent els negocis de restauraci√≥, entreteniment, llocs d'oci en general que fan que la gent comenci a passejar per la ciutat, em temo que tot l'esfor√ß dut a terme per la societat viva i engrescada ‚ÄĒno s'enganyi senyor batle, el m√®rit no √©s seu‚ÄĒ, se'n aniria a norris, per la concentraci√≥ natural com a pol d'atracci√≥ comercial i d'oci que resultaria l'enganyifa.

Que es demanen qui surt beneficiat...? Primer els que fan el negoci de l'especulació dels terrenys; segon els constructors de la mega-bestiesa; en tercer lloc els que aconsegueixin poder col·locar un establiment dins del recinte (als preus exorbitants que tenen els negoci dins d'un lloc semblant). I quart, però molt més dubtós, els que aconsegueixin feina dins del lloc als salaris de rialla que solen pagar aquestes grans empreses.

Que encara no saben qui perd...? Jo els hi ho explico, primer i per damunt de tot aquells que hauran de tancar els seus negocis a la comarca, per la ferotge competència exercida per un lloc sense dificultats d'aparcament, ni Ora que et toqui els nassos, ni obres sempiternes no se sap per què.

Segon, tots aquells que perden el seu lloc de feina pel tancament dels negocis, perquè recordin que el vertader negoci d'aquests llocs es troba a la concentració del consum, i tot el que això reporta de rendibilitat per metre quadrat, i de minimització del cost de la mà d'obra per no haver-hi dispersió.

Tercer, tota la comarca, per la greu inseguretat, i d'aix√≤ en tenim exemples a Ciutat, que crea la manca de comer√ß obert, i conseq√ľentment de gent, al centre de la ciutat i sobretot a l'hivern.

N'hi ha que han fet de la venda de fum el seu ofici, convindria, doncs, enviar-los a fer de fematers una temporadeta, a veure si així recuperaven el seny o la vergonya, perquè un dels dos podria semblar que l'han perdut.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: