Galeusca, com cada any
El primer cap de
setmana d'aquest mes de novembre he tengut el gaudi de compartir
hores i idees amb gent gallega i basca, aixà com també amb els
que jo anomen catalans peninsulars, principatins i valencians, a
més de gent illenca. Es tractava de la trobada anual del
Galeusca. Per compromisos de feina contrets amb anterioritat,
sols ho vaig poder fer el dissabte dia nou, el que em va deixar a
la gola gust de poc. Començà el dia a Sant Francesc, visitant
la tomba del Beat. Després visità rem el Miramar de l'Arxiduc i
el monestir de Cura, tot fent una ruta lul·liana. Amb els
gallecs i bascs, naturalment, parlà rem llarg i espès en llengua
castellana i no vaig tenir sensació de trair cap convicció
personal. Era pura i simple cortesia, Ãntimes ganes, potser
necessitat neuronal de comunicació amb una gent molt especial,
també compromesa fins el tètan amb les seves respectives
cultures tant amenaçades com la nostra per la superba pota mesetà ria.
Una de les coneixences més interessants del dia va ser la
d'Antoni Bonner, que a Cura, havent dinat, va fer una exhibició
brillant de la seva saviesa sobre l'obra de Ramon, amb una
exacta, desimbolta memòria i una frescor humana envejables. Quin
home! També vaig fer una xerradeta amb VÃctor Gayà , actual
vocal de l'AELC, tot comentant la seva carta apareguda recentment
a la premsa, referent al mal paper, el numeret que li feren al
restaurant La Lubina, on una colla de forasterots exercidors del
seu colonialisme superb, varen despreciar un sopar de 80 persones
per no voler entendre el català del gestor que l'anava a
contractar. I a més, fotentse'n.
Antoni Gil, president dels restauradors de les Balears,
propietari de La Lubina, Cas Cotxer i potser algun altre
restaurant, fest'ho mirar. De moment has perdut molts
clients. I has debilitat una amistat de tants anys! Ostres, Toni!
|