"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 23/03/2003

Participació ciutadana

* Andreu Caballero i Romero és president del Consell de la Joventut de les Illes Balears

M’hauria agradat, més que fer un article, poder comentar-vos aquestes quatre reflexions sobre participació ciutadana fent un cafè o fent rotlada a qualsevol indret amable. No som una persona gaire discursiva i estic convençut que amb una animada conversa n’hauríem sortit millor parats. Tot demanant-vos disculpes per la manca de traça i confiant en tenir ocasió per a la conversa, encet, ara sí, l’article.

Per començar, hauríem de definir, grosso modo, que entenem per participació. Entre altres possibilitats, he triat la que defineix participació ciutadana com la voluntat d’acció col·lectiva en la gestió de conflictes perquè em permet distingir dues premisses que consider essencials a l’hora de parlar de participació: la col·lectivitat i la voluntat de transformació.

El col·lectiu, això és, la suma d’inquietuds individuals, és indispensable a l’hora de definir participació ciutadana. Participar en la societat implica alguna cosa més que la voluntat individual per fer accions que impliquin un bé per a l’entorn. Tot i que la col·lectivitat no és pròpia només de les associacions legalment establertes, sinó que també apareix quan puntualment hi ha punts de connexió entre persones al voltant de temes determinants, vull destacar el valor de l’organització perquè, tot i la importància de l’associació puntual, hem de tenir molt present també el paper de les entitats i organitzacions; primer de tot en el seva tasca diària, però també com a necessari punt de referència per a la creació d’espais de debat, l’organització i la canalització d’aquestes demandes.

L’altra característica que vull destacar de la participació és la voluntat, més o manco explicitada, de voler transformar l’entorn. No podem parlar de participació ciutadana si els col·lectius no expressen, en part o totalment en el seu dia a dia, una voluntat de canvi i transformació del medi, d’esperit crític amb tot allò que els envolta, de compromís i sacrifici per a un bé col·lectiu. Podríem xerrar-ne molts més d’aquestes qüestions, però m’estalviaré els comentaris perquè a Menorca, tant per la mobilització en defensa del Camí de Cavalls com per la demanda d’un transport aeri digne, per recordar algunes causes, sabeu millor que ningú de què estam rallant. Permeteu-me que aprofiti l’avinentesa per felicitar el poble menorquí i per sumar la meva veu a aquestes dues justes reivindicacions.

Si parlam de col·lectivitat i de voluntat de transformació alguna cosa haurem de dir també sobre les pautes socials. No podem obviar que el model predominant, i no és casualitat, emfatitza les motivacions individuals i fomenta la cultura de l’oci i del consum, tot i que tampoc no podem oblidar totes aquelles persones que, dia a dia, li donen altres valors a la vida. També hem de constatar la progressiva desconnexió entre l’espectre polític i el social així com l’incipient moviment de recuperació de l’espai polític per part de la societat civil. Certament, som conscient que no he fet fins ara gaires aportacions, però ja ho he advertit al començament: crec que és més interessant posar els temes sobre la taula i convidar al debat i a la reflexió.

Tampoc no hi entraré gaire, en aquesta ocasió, en les mancances de les administracions pel que fa a la promoció de la participació, de si hi ha veritablement voluntat o no de posar en marxa polítiques vàlides per fomentar la participació ciutadana. Aquesta és una qüestió que dóna també per molta més literatura. Faré, això sí, una puntualització. És possible que l’impuls de la participació ciutadana per part de l’administració vagi, en certs moments, en contra d’aquesta. Fomentar l’esperit crític en la població pot desgastar molt més una particular acció de govern. Això no obstant, haurem de convenir entre tots que l’activació de la societat ha de donar necessàriament fruits més valuosos que desembocaran a mig termini en una societat més justa, cohesionada i responsable.

Un món millor és possible. De fet, ja n’hi ha que s’han posat mans a la feina. Ara només és qüestió de crear sinergies i de sumar-hi esforços.




      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: