"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 28/06/2003

+ Realitat i - ficció

La por i la p√†tria han estat, des de sempre, la gran coartada de la dreta. Incapa√ß de guanyar en la confrontaci√≥ del seu programa social amb l'esquerra, la dreta ha sabut manejar molt b√© els dos imponderables que creen incertesa i angoixa en la poblaci√≥: la integritat (f√≠sica i moral) de la p√†tria i la por d'alguna cosa perversa i desconeguda (sigui la delinq√ľ√®ncia, el Pacte de Vars√≤via, qualsevol complot judeoma√ß√≤nic, la caiguda del t√≤tem tur√≠stic o el terrorisme). L'important √©s mantenir la plebs amb la por al cos i amb la idea que poden estar pitjor, aix√≠ no es recorden de les dificultats per arribar a final de mes. S√≥n m√©s importants la P√†tria i la seguretat i per aix√≤ fa falta que comandi alg√ļ ¬ęfort¬Ľ.

En aquesta manera de veure el m√≥n hi ha influ√Įt de manera important la, diguem-ne, propaganda. La ind√ļstria de Hollywood √©s plena de pel¬∑l√≠cules on el poli bo, despr√©s de v√®ncer no poques dificultats de tot tipus, acaba imposant-se als representants del mal. I com que l'instrument s'ha demostrat terriblement √ļtil, els espanyols, avesats que inventin els altres, han importat la moda i, aix√≠, els vespres televisius prime-time s√≥n plens de s√®ries i programes polic√≠acs tipus Polic√≠as, El Comisario, Cops, i tants d'altres que ens presenten la cara amable i sacrificada dels ¬ęservidors de la llei¬Ľ. Fins i tot quan se'ls escapa alguna galtada no ben b√© costitucional, sembla prou justificada pel malvat comportament previ del galtejat. I aix√≠, cap√≠tol a cap√≠tol, s√®rie a s√®rie, es va creant opini√≥ p√ļblica, que despr√©s considera que immigraci√≥ i delinq√ľ√®ncia van lligades (el CIS no demana si delinq√ľ√®ncia i, per exemple, enriquiment il¬∑l√≠cit tenen res a veure).

Com perqu√® despr√©s el caudill√≠n ens digui que no li agrada la teleporqueria... Per cert, ning√ļ no li far√† una pregunta parlament√†ria per saber qu√® ens costa als contribuents tota aquesta propaganda polic√≠aca?

I vés per on, que dijous passat es celebrà el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura, organitzat per Amnistia Internacional. I, és clar, entre els no pocs estats en els quals es practica la tortura, hi ha, una vegada més, l'estat espanyol.

L'organització de defensa dels Drets Humans no es limita a denunciar els casos de tortures, maltractaments i abusos a les dependències oficials de diversos estats, sinó que ha elaborat un manual d'acció contra la tortura, on s'exposen les normes i les recomanacions de les diferents institucions de l'ONU, el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i de les Penes o Tractes Inhumans o Degradants i de la mateixa Amnistia Internacional.

De fet, no fa gaire mesos, AI va demanar al Ministeri de l'Interior espanyol que instal¬∑li c√†meres de v√≠deo a les comissaries i als centres de detenci√≥, per, en cas d'haver-hi den√ļncia de maltractaments, poder-hi rec√≥rrer.

Vista l'afició que han agafat a això de les càmeres els caps policíacs espanyols, hi haurien d'accedir immediatament.

Llevat que tenguin res per amagar...

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: