"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 12/07/2003

Obrint Pas en el món de la música

La plataforma Joves de Mallorca per la Llengua acaba de complir nou anys d'existència plens de feina i plens d'èxits. I per tal de celebrar-ho organitzà, per segon any consecutiu, un concurs per a grups de música novells que canten en la llengua pròpia de Mallorca, la llengua catalana.

N'hem parlat en altres ocasions, de la importància de donar suport a les expressions de cultura jove en general i a la moguda musical en particular, tenint en compte que aquest àmbit és el que continua sent fonamental en la comunicació dels joves d'avui.

És necessari potenciar aquestes expressions de cultura viva i popular i donar cobertura a totes les mancances que hi ha i amb les que contínuament xoquen aquests creadors culturals que són els joves músics. Cal que disposin d'infraestructures necessàries per poder desenvolupar la seva creativitat. I en aquesta tasca, desgraciadament, encara queda molt per fer.

I si tota expressió cultural i musical necessita el suport de les institucions (no només les públiques), la creació cultural feta en la llengua de Mallorca mereix ser objecte d'especial atenció i suport. Precisament perquè el mercat és poc receptiu, quan no directament bel·ligerant i precisament perquè això no és fruit de la casualitat sinó de molts anys de minorització i menysteniment.

És per tot això que concursos com l'organitzat per Joves de Mallorca per la Llengua són útils i necessaris.

Sembla que a l'edició d'enguany també hi hagué moltes formacions musicals que participaren en la primera fase del concurs, i, talment com a l'edició de l'any passat varen ser cinc grups els que passaren a la final.

En la primera edició del concurs els finalistes foren el grup de pop acústic, Estranya Ment; els de pop-rock, Poques Feines i Família López; el de heavy-rock, Límit, i el conjunt que guanyà, Ke reggae Ska, una jove i original formació de Santa Eugènia, que un any després ja han trepijat molts escenaris i han aconseguit fer-se un nom en el món musical mallorquí.

En aquesta segona edició del concurs, els grups que arribaren a la final foren els «repetidors» Estranya Ment i Poques Feines, els For If The Flies; Es Reboster i els guanyadors d'enguany, Matràs.

El jurat que decidí els finalistes estava format per una sèrie de persones relacionades amb el món de la música, però qui decidí els guanyadors del concurs d'entre les formacions que havien arribat a la final, va ser el públic assistent a la festa. I així, després de les votacions, el grup guanyador va resultar ser aquesta jove formació de rock dur i punk que s'han batiat simbòlicament amb el nom d'aquesta maça que serveix per pitjar la terra: Matràs.

Matràs combinen les seves lletres compromeses i combatives amb una sonoritat contundent, agressiva i corrossiva i una posada en escena contumaç.

En acabar les actuacions dels conjunts finalistes, començà el concert del grup convidat d'enguany, els valencians Obrint Pas, un grup que ha anat evolucionant molt ràpidament des dels seus començaments, l'any 1993 i que aconseguiren donar-se a conèixer, precisament, en guanyar un certamen semblant al que clogueren dijous a vespre, la tercera edició del Tirant de Rock, organitzat per Acció Cultural del País Valencià.

Desitjam, si més no, la mateixa sort que estan tenint els Obrint Pas no només als flamants guanyadors, Matràs, sinó també a Estranya Ment, Poques Feines, For If The Flies i Es Reboster. Que s'acabin obrint pas en el difícil món de la música.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: