"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 21/07/2003

La legislatura de les solucions

* Gabriel Vicens és professor de Biologia.

Aquesta terra nostra, certament, √©s ben estranya. Tot i l'a√Įllament geogr√†fic, que amb l√≤gica hauria de generar una societat que exigeix solucions pr√≤pies, resulta que som una societat for√ßa submisa envers voluntats alienes. I dic aix√≤ perqu√®, aquests darrers quatre anys, hem consentit que des de Madrid hagin paralitzat incomprensiblement, i sense dissimular, les inversions m√©s b√†siques per a la nostra comunitat (carreteres, tren, infraestructures energ√®tiques, transport aeri, infraestructures h√≠driques, etc.). Inversions que, d'altra banda, havien de pagar-se amb els nostres propis doblers, aquells mateixos que ¬ęcedim religiosament¬Ľ a l'Estat. I ara, qui de manera sucursalista va contribuir a impedir desenvolupar molts projectes -el PP-, fa una volteta per la capital de l'Estat i torna amb les mans plenes, davant l'expectaci√≥ dels mitjans. S√≥n els desitjats doblers de Madrid, o sigui, els nostres que tenen all√†. I √©s que, sortosament, els ¬ęguardaven¬Ľ a Madrid per tal d'evitar que els gast√©ssim de manera irresponsable. Una intromissi√≥ per part de l'Estat que una comunitat amb prou autoestima hauria d'haver considerat intolerable.

Per√≤ all√≤ que resulta m√©s decebedor √©s la lectura que se'n fa. Fins i tot la sra. Munar, nacionalista, ho veu clar. Aquesta √©s la legislatura de les solucions, ha dit. Les solucions de Madrid, diria jo. Solucions com ara les autopistes, les dessaladores, m√©s incineraci√≥, el cable el√®ctric a canvi del gasoducte, encara m√©s desenvolupisme... que la ciutadania d'aquestes illes havia ja desconsiderat majorit√†riament. De fet, el 1999 la societat havia apostat clarament per intervencions m√©s sostenibles i m√©s respectuoses amb el medi ambient, en definitiva, solucions amb m√©s seny i de m√©s futur. Ara b√©, com √©s l√≤gic, vol√≠em solucions i no paralitzacions o deixar les coses com estan. Vol√≠em solucions a l'estat insuportable de les carreteres, al dif√≠cil tractament dels residus, a la prec√†ria situaci√≥ energ√®tica de les illes, al tracte vergony√≥s i discriminant del transport aeri, etc. Certament, tots aquests grans problemes territorials necessiten d'importants inversions, i estau segurs que √ļnicament es poden dur a terme amb inversions estatals o, molt millor, reclamant a l'Estat els nostres propis recursos econ√≤mics. √Čs evident que aquestes inversions no es varen produir. O b√© es posaven entrebancs i terminis que es perdien en el temps (r√®gim especial, inversions del pla hidrol√≤gic, com ara sa costera, augmentar els descomptes i declaraci√≥ de servei p√ļblic per als transports aeris, etc.) o b√© senzillament i amb molta cara es deia que eren projectes que ¬ęno agradaven¬Ľ a Madrid (gasoducte i planificaci√≥ energ√®tica definitiva per a les Balears, inversions en millora d'infraestructures per evitar en principi m√©s dessaladores, autodesdoblaments i variants per tal de descongestionar les nostres carreteres, inversions ferrovi√†ries que apostaven pel transport p√ļblic, etc.). I la lectura que se'n fa de tot plegat -torn a insistir- √©s lamentable: a la fi tenim el mateix color pol√≠tic a les Illes i a Madrid. Tant de bo que ens ha obert els ulls, aquest raonament. D'ara endavant ja sabem a qui s'ha de votar, el PP o el PSOE, segons qui hagi de governar l'Estat. Francament, √©s una ll√†stima que al Pa√≠s Basc o a Catalunya no ho s√†piguen, aix√≤. Per√≤ aqu√≠, mentrestant, no podem decidir per nosaltres mateixos com volem afrontar el nostre futur energ√®tic, la planificaci√≥ de carreteres, el transport general de les Illes, l'abastament d'aigua a la nostra poblaci√≥... q√ľestions b√†siques que d'una manera o altra condicionen el futur territorial de les Illes Balears.

Malauradament, és ben conegut que els doblers comanden. D'ara endavant el Govern balear, del PP, amb el trist seguidisme del Consell de Mallorca, que curiosament es diu nacionalista, durà a terme multitud de projectes estranys a Mallorca amb el vistiplau de Madrid: autopistes i autovies, dessaladores, connexió per cable elèctric amb la península, ampliació de l'aeroport, etc. Tots aquests projectes, al meu parer, tenen dues característiques comunes: són solucions imposades, amb major o menor grau, a la nostra comunitat i, sobretot, són enormement irreversibles i condicionants per a un futur model de territori que, evidentment, restarà totalment encotillat. I aquesta és la legislatura de les oportunitats del PP, la legislatura per fer país i de les solucions d'UM. Doncs enhorabona i endavant.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: