"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 10/08/2003

El PP i el català

Jos√© Mar√≠a Rodr√≠guez, conseller d'Interior i Funci√≥ P√ļblica del Govern i secretari general del Partit Popular de les Illes ha anunciat l'aprovaci√≥ d'un decret que retallar√† l'exig√®ncia del nivell de catal√† per a accedir a l'administraci√≥ de la Comunitat Aut√≤noma. I, per a m√©s inri, la premsa informa que l'espanyol tornar√† als premis Ciutat de Palma per primer cop des del 1979. Tot un premeditat atac contra el timid√≠ssim proc√©s de normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica que havia encetat el mateix PP. El que m√©s ha sorpr√®s d'aquestes noves limitacions que es preparen contra la llengua catalana ha estat l'escassedat i t√≠midesa de la protesta d'alguns sectors que haurien de ser el capdavanters de la defensa de la nostra cultura. L'escriptor Lloren√ß Capell√† es feia ress√≤ d'aquest sospit√≥s silenci que plana damunt la nostra societat, com si estigu√©s anestesiada per la xafogor de l'estiu o completament desmobilitzada despr√©s de la desfeta del Pacte de Progr√©s, i escrivia, indignat davant tanta passivitat: ¬ęQu√® en diu la UIB d'aquest remenat que du el senyor Rodr√≠guez? I l'AELC? I el Gremi d'Editors? I els professors de catal√†, alguns dels quals, no fa gaire, formaren un col¬∑lectiu i signaren conjuntament articles sobre el Pep√© i la llengua, a les mateixes p√†gines d'aquest diari? Qu√® en diuen el PSM i UM, sobretot UM, i Uni√≥ de Pagesos? Qu√® en diuen els estudiosos i els universitaris que preparen es maletes per anar-se'n a Prada a fer pa√≠s? Qu√® en diu tothom? Qu√® en diu Antich?¬Ľ.

La situaci√≥ del catal√† √©s delicada i som encara lluny d'aquella necess√†ria normalitzaci√≥ cultural per la qual fa tants d'anys que lluitam. Sovint ens adormen amb flors i violes. L'actual defensa del biling√ľisme per part del PP √©s un atac ben premeditat a la l√≠nia de flotaci√≥ de la nostra cultura. I, evidentment, podem dir el mateix de determinades actituds del zapaterisme illenc. Les declaracions de membres destacats del PSOE com Dami√† C√†noves, per exemple, dient a la premsa sense cap mena de vergonya que el PSOE ¬ęest√† contra tots els nacionalismes, el catal√† i el d'aqu√≠ inclosos¬Ľ, demostren quin √©s el tipus de dirigents pol√≠tics que, en campanya electoral, tenen la barra de dir que lluiten pels nostres drets democr√†tics. L'actual posici√≥ de l'UGT a favor de les mesures discriminat√≤ries contra el catal√† decretades pel PP (en nom de la lluita contra la discriminaci√≥!) ja ens demostra per en√®sima vegada el que podem esperar d'aquest personal.

Les declaracions de Lorenzo Bravo, secretari general d'UGT, palesen una indifer√®ncia envers la defensa del catal√† (o una bel¬∑liger√†ncia a penes vetlada) vertaderament esgarrifosa. En unes recents declaracions Bravo afirma, quan el periodista li demana si la postura d'UGT no √©s una defensa del biling√ľisme: ¬ę√Čs absurd parlar de biling√ľisme o de normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica, hem de parlar de conviv√®ncia. Hem de defensar el catal√† amb normalitat, sense imposar-lo. Ara, totes les institucions han de fomentar-lo, i UGT, que n'√©s una, la primera. Del contrari, el catal√† no t√© futur¬Ľ.

Ben al contrari que el senyor Bravo nosaltres pensam que s√≥n precisament actituds covardes i, en definitiva, contr√†ries a la necess√†ria normalitzaci√≥ del catal√†, el que posa en perill la nostra cultura. Els Joves de Mallorca per la Llengua han estat un dels primers col¬∑lectius que han reaccionat davant tot el que s'esdev√©. Deia la premsa: ¬ęEls Joves de Mallorca per la Llengua varen manifestar la seva preocupaci√≥ per l'anunci del decret que redueix els requisits de coneixement del catal√† per a l'acc√©s a l'Administraci√≥ p√ļblica de les Balears. Aquesta entitat considera que la reducci√≥ del nivell m√†xim de coneixement del catal√†, des del C (mitj√†) al B (b√†sic), 'no garanteix un domini suficient del catal√† escrit'. L'organitzaci√≥ demana al Govern que 'recapaciti i faci enrere el projecte de decret; que prengui, en tot cas, mesures per avan√ßar dins l'Administraci√≥ p√ļblica la llengua que es troba en situaci√≥ d'inferirioritat social'¬Ľ. Per aix√≤, perqu√® la situaci√≥ √©s prou greu, tot el que sigui defensar, promocionar, impulsar la cultura catalana ens √©s necessari i no en podem prescindir sota amena√ßa d'extinci√≥. Rebaixar a un nivell b√†sic el coneixement de catal√† que es requereix per a opositar a una pla√ßa laboral de l'Administraci√≥ auton√≤mica √©s un atac frontal a la llengua davant el qual no podem romandre indiferents.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: