"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 10/08/2003

El PP i el català

José María Rodríguez, conseller d'Interior i Funció Pública del Govern i secretari general del Partit Popular de les Illes ha anunciat l'aprovació d'un decret que retallarà l'exigència del nivell de català per a accedir a l'administració de la Comunitat Autònoma. I, per a més inri, la premsa informa que l'espanyol tornarà als premis Ciutat de Palma per primer cop des del 1979. Tot un premeditat atac contra el timidíssim procés de normalització lingüística que havia encetat el mateix PP. El que més ha sorprès d'aquestes noves limitacions que es preparen contra la llengua catalana ha estat l'escassedat i tímidesa de la protesta d'alguns sectors que haurien de ser el capdavanters de la defensa de la nostra cultura. L'escriptor Llorenç Capellà es feia ressò d'aquest sospitós silenci que plana damunt la nostra societat, com si estigués anestesiada per la xafogor de l'estiu o completament desmobilitzada després de la desfeta del Pacte de Progrés, i escrivia, indignat davant tanta passivitat: «Què en diu la UIB d'aquest remenat que du el senyor Rodríguez? I l'AELC? I el Gremi d'Editors? I els professors de català, alguns dels quals, no fa gaire, formaren un col·lectiu i signaren conjuntament articles sobre el Pepé i la llengua, a les mateixes pàgines d'aquest diari? Què en diuen el PSM i UM, sobretot UM, i Unió de Pagesos? Què en diuen els estudiosos i els universitaris que preparen es maletes per anar-se'n a Prada a fer país? Què en diu tothom? Què en diu Antich?».

La situació del català és delicada i som encara lluny d'aquella necessària normalització cultural per la qual fa tants d'anys que lluitam. Sovint ens adormen amb flors i violes. L'actual defensa del bilingüisme per part del PP és un atac ben premeditat a la línia de flotació de la nostra cultura. I, evidentment, podem dir el mateix de determinades actituds del zapaterisme illenc. Les declaracions de membres destacats del PSOE com Damià Cànoves, per exemple, dient a la premsa sense cap mena de vergonya que el PSOE «està contra tots els nacionalismes, el català i el d'aquí inclosos», demostren quin és el tipus de dirigents polítics que, en campanya electoral, tenen la barra de dir que lluiten pels nostres drets democràtics. L'actual posició de l'UGT a favor de les mesures discriminatòries contra el català decretades pel PP (en nom de la lluita contra la discriminació!) ja ens demostra per enèsima vegada el que podem esperar d'aquest personal.

Les declaracions de Lorenzo Bravo, secretari general d'UGT, palesen una indiferència envers la defensa del català (o una bel·ligerància a penes vetlada) vertaderament esgarrifosa. En unes recents declaracions Bravo afirma, quan el periodista li demana si la postura d'UGT no és una defensa del bilingüisme: «És absurd parlar de bilingüisme o de normalització lingüística, hem de parlar de convivència. Hem de defensar el català amb normalitat, sense imposar-lo. Ara, totes les institucions han de fomentar-lo, i UGT, que n'és una, la primera. Del contrari, el català no té futur».

Ben al contrari que el senyor Bravo nosaltres pensam que són precisament actituds covardes i, en definitiva, contràries a la necessària normalització del català, el que posa en perill la nostra cultura. Els Joves de Mallorca per la Llengua han estat un dels primers col·lectius que han reaccionat davant tot el que s'esdevé. Deia la premsa: «Els Joves de Mallorca per la Llengua varen manifestar la seva preocupació per l'anunci del decret que redueix els requisits de coneixement del català per a l'accés a l'Administració pública de les Balears. Aquesta entitat considera que la reducció del nivell màxim de coneixement del català, des del C (mitjà) al B (bàsic), 'no garanteix un domini suficient del català escrit'. L'organització demana al Govern que 'recapaciti i faci enrere el projecte de decret; que prengui, en tot cas, mesures per avançar dins l'Administració pública la llengua que es troba en situació d'inferirioritat social'». Per això, perquè la situació és prou greu, tot el que sigui defensar, promocionar, impulsar la cultura catalana ens és necessari i no en podem prescindir sota amenaça d'extinció. Rebaixar a un nivell bàsic el coneixement de català que es requereix per a opositar a una plaça laboral de l'Administració autonòmica és un atac frontal a la llengua davant el qual no podem romandre indiferents.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: