"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 16/07/2003

Un Verds hipotecats

Alguns partits del Pacte de Progr√©s, especialment PSOE i PCE, passaren el temps que els fou concedit en la gesti√≥ del poder pol√≠tic demonitzant Els Verds. Expulsant Els Verds d'Eivissa-Formentera del govern del Pacte eivissenc pretenien segar l'herba davall els peus de l'ecologisme conseq√ľent per tal de substituir-lo per un tipus de verds ¬ęper fer bonic¬Ľ, una organitzaci√≥ decorativa que serv√≠s al PSOE per a dissimular les vergonyes ultradesenvolupistes de tipus Calvi√†, per exemple. La unitat electoral amb Els Verds serveix a EU per a dissimular la seva constant p√®rdua de vots, xuclant per la part ecologista el que li lleva, no pas cap pret√®s desencontre amb l'electorat, sin√≥ una certa esclerosi dogm√†tica (recordeu l'impresentable paper del doctor Josep Carbonero en la gesti√≥ de la sanitat balear; pensem en el lamentable espectacle del proc√©s de l'escriptor d'esquerra Jaume Santandreu per haver-se ¬ęatrevit¬Ľ a criticar un membre d'EU).

Finalment, els atacs de PSOE i EU contra Els Verds d'Eivissa i Formentera aconseguien el seu objectiu: rompre la columna vertebral unit√†ria dels Verds de les Illes. Per√≤ de rebot tamb√© han aconseguit, a conseq√ľ√®ncia del desenc√≠s de cert votant progressista, matar el Pacte. Liquidar el Pacte de Progr√©s, no solament a Eivissa-Formentera, sin√≥ tamb√© a Mallorca!

En el fons, l'esquerra oficial no ha sabut valorar prou b√© la riquesa que podria representar una organitzaci√≥ decidida, si s'hagu√©s presentat de forma independent i valenta, de cara a superar els greus reptes ecol√≤gics i de participaci√≥ pol√≠tica que tenia -i t√©!- la nostra terra. Era ben previsible que no es podria refer la majoria progressista sense que els seus portaveus copsassin a fons el concepte de perdurabilitat (¬Ľsostenibilitat¬Ľ) ambiental i la necessitat de portar a la pr√†ctica canvis estructurals claus en mat√®ries com el territori, el turisme i l'aigua.

El Pacte ha fracassat, entre moltes altres raons, perqu√® els mateixos partits membres s'han fet la vida impossible (la campanya constant contra Els Verds n'√©s un exemple paradigm√†tic), per√≤ tamb√© perqu√® no han sabut crear un model pol√≠tic solidari, unitari i participatiu al marge de les guerres internes i de l'endollatge dels amics en c√†rrecs ben pagats. Hi ha hagut una pr√†ctica perversa per a obviar els grans debats de fons de la nostra comunitat. No s'han esdevengut els canvis que esperava la nostra societat (penseu tan sols en la inexistencia del pla territorial!). El poble ha vist solament una coalici√≥ de gestors a√Įllada als despatxos respectius i sense pla unitari d'actuaci√≥ decidida per a provar de canviar d√®cades de predomini dret√†, d'explotaci√≥ de la nostra terra com si es tract√†s d'una mina d'or.

Els Verds, que eren una esperança per a molts sectors socials, tampoc no han sabut estar a l'alçada de les circumstàncies. Amb la represa de la coalició amb EU, Els Verds de Mallorca van tornar quatre anys enrere i van tirar per la borda la feina de govern i reivindicativa que havien protagonitzat i que tanta por i gelosia provocava. Els Verds de Mallorca, claudicant per salvar unes cadiretes davant EU, enfonsaven les bones perspectives que tenia un projecte unitari d'Illes. No han sabut ser valents ni tampoc han tengut gaire visió de futur. La signatura de la preservació de la cadireta amb EU tallava en sec i en el seu inici l'àmplia mobilització de suport al grup ecologista que era en marxa. Els més diversos col·lectius socials, membres destacats d'alguns partits del Pacte, personalitats de la vida cultural i política i històrics del moviment ecologista eren ja en fase de suport actiu a uns Verds independents quan Margalida Rosselló signà l'acord amb les restes del carrillisme illenc. De cop i volta, en constatar que Els Verds podien ser com els altres, uns polítics atemorits de perdre el sou i la poltrona, es desactiva d'immediat el procés d'ampliació i consolidació del moviment verd de les Illes. Era el que volia la socialdemocràcia. El control del PSOE sobre Els Verds de Mallorca -via EU- s'afermava novament i tothom constatava la manca de valentia i de visió política d'uns verds hipotecats a formacions poc coherents en el camp ecologista.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: