"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 23/08/2003

Efectes de la calor

Es veu que les altes temperatures fan estralls fins i tot per les espanyes m√©s imperials. I no ho dic per les tr√†giques conseq√ľ√®ncies tant des del punt de vista hum√† com ecol√≤gic que han tengut els incendis forestals o els anomenats cops de calor. Ho dic per altres raons que han sortit a la llum aquests dies i que podrien afectar algun dels puntals que configuren el que ells, els espanyols, anomenen l'ess√®ncia p√†tria. El m√≥n de les folkl√≤riques i el paper couch√©, la quintaess√®ncia de les espanyes, va m√©s que remogut. Ja no √©s q√ľesti√≥ de banyes, cosa tolerable segons podem deduir del que pensen i escriuen, sobretot, si el que fa cr√©ixer les protuber√†ncies c√≤rnies √©s un dels afamats galants que canten, ballen, pugen a un trapezi o empunyen amb art letal la muleta. No, no parlam de banyes ni de rosses que sopen amb financers de molta pela i que ho fan a cos descobert, a escapament lliure -si ens fos perm√®s d'emprar un s√≠mil motoritzat- car entre tanta riquesa abillada i tanta joia la girl que acompanya l'acabalat no ha tengut temps de posar-se una trinxa en forma de braga per cobrir-se el borrissol p√ļbic. Tampoc no ens referim a aquest amor publicat entre la viuda d'un torero i alhora viuda tamb√© nacional que ara ha trobat la mitja taronja que tant anhelava en el cap de llista d'una poblaci√≥ amb molt de glamour i que deu haver omplert quarterades de paper couch√©. No, tot aix√≤ no √©s res comparat amb les acusacions que ara s'han espoltrit i esquitxat el personal de la far√†ndula, de la copla, decante i del c√≤mic.

Ens referim a les acusacions de maltractaments ps√≠quics i f√≠sics que suposadament han ¬ęregalat¬Ľ certs prohoms del paper setinat a les seves respectives acompanyants. I la causa fonamental que ha propiciat tan prim√†ries actuacions ha estat l'addicci√≥ a les drogues. Per√≤ no nom√©s estan suposadament enganxats als estupefaents dos personatges singulars -com s√≥n en Chiquetete i en Pajares-, sin√≥ que tamb√© hem sabut que xuclen subst√†ncies vedades a la immensa majoria dels mortals alguna que altra folkl√≤rica. La qual cosa ens pot fer suposar que bona part -no podem precisar-ne la quantitat- de tota aquesta gent que ven exclusives, reportatges i altres intimitats poc edificants llavors consumeixen el r√®dit, -que mai no he sabut si cotitza o no a hisenda, convendria que aquesta dama freda per√≤ vora√ß en fes alguna investigaci√≥- no amb vides exemplars i donacions a ONG sin√≥ que s'ho foten pel nas, per via intravenosa o, els m√©s pudorosos, com si fossin optalidons.

√Čs una passa m√©s de la degeneraci√≥ i tamb√©, en conseq√ľ√®ncia, s√≥n molt m√©s degeneratius els m√ļltiples programes de televisi√≥ que, m√©s que d'ocupar una honrosa franja hor√†ria, s√≥n m√©s dignes d'engreixar el m√©s espuris dels. Fer zapping a certes hores del mat√≠ o a primeres hores del capvespre, encara que sigui per matar l'avorriment o per curiositat malsana, √©s anar de son merdo a son cagarel¬∑lo. I jo em deman si aix√≤ no hauria de ser tamb√© una mica inconstitucional -com volen que ho sigui declarat el pla sobiranista de n'Ibarretxe- o com a m√≠nim una mica pernici√≥s com ho poden ser les propostes de reforma d'Estatut que es fan c√≥rrer per Barcelona. No deu mer√®ixer un toc d'atenci√≥ per part del del bigoti, o per part del fiscal general de l'Estat. Perqu√® si abans, en temps de la dictadura, tothom volia ser una Fabiola capa√ß de ser merescuda per qualsevol Baldu√≠, ara totes les mares i tamb√© pares -ja se sap que els progenitors ho defensen tot- hisp√†nics podran trobar justificaci√≥ a les addiccions poc edificants que puguin tenir els seus fills. No els pot portar aix√≤ a una degeneraci√≥ patri√≤tica? No els pot portar a una disgregaci√≥ moral que torpedini el sentiment de poble, que contamini l'atmosfera nacional? Per√≤ davant aix√≤ resten muts o s'ho miren des de la barana de qualsevol pla√ßa p√ļblica com si fos una funci√≥ execrable del ¬ęBombero Torero¬Ľ. Per si de cas, procuren estr√®nyer per l'altre costat, el que sempre els ha picat m√©s que no se'ls esboldregui, encara que ho facin de forma barroera i vil, com l'escalada d'acusacions en qu√® s'han convertit la multitud de programes que parlen dels seus √≠dols nacionals i dels seus referents m√≠tics: la far√†ndula, planter de viudes nacionals, de toreros nacionals, de roses de les espanyes, de preservadors de l'art genu√≠ espanyol, i un llarg et√®cetera de substantius sempre acompanyant del mateix qualificatiu: espanyol. I llavors diuen que no s√≥n nacionalistes...

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: