"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 12/09/2003

El 3/24, una mirada al món

* Vicens Villatoro és director general de la Corporació de Ràdio i Televisió de Catalunya

Pel que fa a la inauguració del nou canal de Televisió de Catalunya, el 3/24, seria possible preguntar-se retòricament per què un canal de 24 hores de notícies i serveis des de Catalunya, quan ja hi ha i són accessibles altres canals d'informació de gran cobertura i amb més mitjans. Segons la meva opinió, hi ha dues respostes òbvies i una que, sense ser tan òbvia, no és menys important. Les raons òbvies: perquè serà en català i perquè podrà parlar més de Catalunya. La menys òbvia, però important: perquè significa consolidar una mirada pròpia al món, un punt de vista específic, i això significa un relat diferent del que passa al món.

Comencem pel que és més clar: el nou canal serà diferent de tots els que hi ha fins ara perquè s'emetrà en català. Un dels riscos d'una llengua com la nostra és la diglòssia, l'especialització negativa: que sigui la llengua per parlar de coses do- mèstiques i que la llengua per parlar de coses importants sigui una altra. No podíem renunciar al fet que un contingut tan important com la informació permanent no estigués també en català a la televisió, com ho està a la ràdio a través de Catalunya Informació.

Un altre tret distintiu obvi és la presència del que és pròxim. La CNN pot donar magnífiques cròniques sobre el Pròxim Orient, però no et dóna la informació dels embussos que et pots trobar el cap de setmana, del temps que farà a la teva ciutat. Una diferència evident entre el 3/24 i qualsevol altre canal informatiu existent és que parlarà de Catalunya. I a més a més té la vocació de parlar molt de Catalunya, d'oferir una informació i uns serveis molt territorialitzats.

Però el 3/24 no serà un canal de notícies sobre Catalunya. Serà un canal d'informació general, amb atenció preferent a Catalunya. Precisament perquè respecte a la llengua hem d'evitar una especialització jeràrquica: no seria lògic que el català fos la llengua per parlar dels embussos, i el castellà o l'anglès, la llengua per parlar de coses com el Pròxim Orient o la borsa. I en això radica la tercera raó per crear un nou canal informatiu.

No hi ha, en informació, res que s'expliqui des d'enlloc. Tot s'explica des d'un lloc o un altre. L'actualitat, també la política internacional, no és igual vista des de Catalunya que vista des de Madrid o que des d'At- lanta. Els fets són els mateixos. Les mirades, no. I un mitjà de comunicació és fonamentalment una mirada, un lloc des d'on es mira i s'explica el món. Per tant, el canal 3/24 de Televisió de Catalunya és un exercici de punt de vista. I al món actual, una nació, una cultura, són essencialment llocs des d'on mirar el món, societats amb un punt de vista propi. Catalunya és una societat d'aquest tipus. Per tant, necessita i genera de manera natural expressions del seu punt de vista. Un canal informatiu ho és d'una manera molt especial. Estic convençut que canviarà la nostra manera de veure televisió, els nostres hàbits i la nostra agenda informativa. Amb un canal propi s'afirma la pròpia mirada sobre el món. Veure el món amb ulls propis i no amb ulls aliens, per professionals i solvents que puguin ser.

Aquestes són, entre altres, les raons per crear un nou canal com el 3/24. Però si ens hi fixem bé, no són raons diferents de les que van portar a crear TV-3, en el seu dia. La llengua, la preservació d'un punt de vista, la possibilitat de construir la pròpia agenda, la voluntat de primar la informació de proximitat, la voluntat al mateix temps de parlar de tot el món. El 3/24 està en la lògica de TV-3 i és el seu complement natural.
No √©s estrany que la inauguraci√≥ del canal 3/24 sigui l'acci√≥ central en la celebraci√≥ dels 20 anys de TV-3 i Catalunya R√†dio. Perqu√® neix de la mateixa l√≤gica i actualitza els mateixos objectius. Per√≤ √©s al mateix temps una aposta de futur, una manera d'afirmar que els objectius de sempre s'han de servir amb instruments nous. Lideratge, en r√†dio i televisi√≥, significa anar primer en el r√†nquing de les audi√®ncies. Per√≤ tamb√© significa arribar primer. En aix√≤, el nou canal tamb√© aspira a consolidar un lideratge. Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: