"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 13/09/2003

Deu anys sense La Crida

Aquesta primavera passada s'han complit deu anys de l'autodissolució de La Crida.

La Crida a la Solidaritat en defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes (aquest n'era el nom complet), va ser un moviment cívic d'inspiració gandhiana, que va treballar durant la dècada dels vuitanta i començaments de la dels noranta en favor de l'autodeterminació dels Països Catalans, de la llengua catalana, de les llibertats col·lectives, de la construcció d'una societat més lliure i justa, de la desmilitarització, desnuclearització i defensa del territori, de la internacionalització del fet nacional català i en favor d'una entesa solidària amb totes les nacions oprimides del món.

La Crida va néixer com un manifest de resposta a una declaració pública d'una sèrie de suposats intel·lectuals (el més destacat era Federico Giménez Losantos, o sigui que ja me diran) espanyolistes que aleshores vivien a Catalunya i que exigien encara més imposició de la llengua espanyola. Ràpidament, la gent que havia dinamitzat la massiva resposta catalana (més de 2.400 entitats i desenes de milers de signatures individuals) es convertiren en aquesta espècie de plataforma oberta que va ser La Crida els seus primers anys.

Aquella entitat sacsejaria de bon de veres la societat catalana: acte «Som una nació» al Nou Camp, amb la participació de més de 100.000 persones; manifestació contra la LOHPA; tren de les nacions a Estrasburg i a París; edició del passaport dels Països Catalans; diverses campanyes de normalització lingüística, de reforestació de boscs, de solidaritat internacional (Etiòpia, Eritrea, Nicaragua, Bòsnia...), per la catalanitat dels Jocs Olímpics de Barcelona... La Crida es va colar a l'Ajuntament de Barcelona, el Parlament de Catalunya i al Palau de la Generalitat per netejar-los de símbols espanyols, va burlar les mesures de seguretat de l'estadi olímpic, del Nou Camp, del museu militar de Montjuïc, del Govern militar de Barcelona, de l'aeroport del Prat, de diverses conferències de Samaranch... i fins i tot de la sala de control de la central nuclear de Vandellós! Sempre amb mètodes pacífics i avisant amb antelació que ho faria.

A Mallorca, La Crida tengué poca incidència social, tot i que la seva sola existència aquí ja era un fet més que eloqüent. També tengué un protagonisme important en la recuperació de la celebració popular de la Diada de Mallorca, no la postissa, sinó la del 31 de desembre, i va aconseguir alguns assoliments importants dins el procés de recuperació lingüística.

Ara, deu anys després de la seva desaparició, cap organització ha aconseguit els nivells assolits per La Crida, i és molta la gent que l'enyora o pensa que amb l'andanada espanyolista que estam patint, ens aniria bé tenir un instrument com aquell. Entre aquests, molts dels que quan hi era, no tan sols no ajudaven, sinó que, amb perdó, emprenyaven.

Ens hem posat una mica massa malencònics, però l'important és aprendre del passat.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: