"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 18/09/2003

Centralisme actiu i passiu

Entre tots els fets conflictius que existeixen al País Basc, n'hi ha un del qual es parla molt poc: les competències que el Govern espanyol encara no ha traspassat a l'Administració basca, tot i que estaven previstes. I aquest incompliment es va allargant anys i anys.

Es comprèn que això quedi amagat, periodísticament, pels fets dramàtics i l'espectacle de les agressions verbals, perquè recordar els traspassos crònicament pendents és molt menys notícia que explicar l'últim desastre o l'últim insult. De tota manera, el manteniment de l'addicció al centralisme ha continuat intoxicant la pau política.

Això ha estat una tradició dels governs espanyols. No obstant, s'han de distingir dues formes de l'addicció: com en el cas del tabac, es pot parlar de l'incomplidor actiu i de l'incomplidor passiu. El centralisme passiu és el que no cedeix les competències que s'han pactat. El centralisme actiu és el que intenta recuperar amb més o menys malícia aquella competència que havia acordat cedir.

He descobert aquests mecanismes, indirectament, llegint una informació sobre Olivenza, un poble extremeny tocant a Portugal. El fet històric és significatiu. Fundada l'any 1230 en el regne de Castella, Olivenza, al cap de 65 anys, va passar a mans portugueses. Va pertànyer a Portugal més de cinc segles. El 1801, Espanya la va reconquistar. I el 1817, pel tractat de Viena, va reconèixer la justícia de la reclamació portuguesa i en va prometre la devolució. Però el que resulta revelador és que, a més a més de no complir l'acord, va prohibir a Olivenza l'ús de la llengua portuguesa.

La tradició continua. Ara, l'Administració espanyola vol recuperar bona part de les competències sobre ports traspassades a les autonomies que en tenen. La majoria absoluta del PP és capaç de convertir en port la madrilenya plaça del Sol. ¿Trigarem gaire a veure, a Madrid, el Ministeri del Marisc Gallec o la Direcció General del Bolet Català? 
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: