"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 25/09/2003

PP-UM, contra el 0,7% solidari

Al Ple del Consell de Mallorca de dilluns passat, el grup del PSM va presentar una moci√≥ per la qual s’instava l’estat espanyol a incrementar fins al 0,7% del PIB la seva contribuci√≥ a projectes de solidaritat internacional, donant compliment a nombroses resolucions de Nacions Unides i de la Uni√≥ Europea. Els Quinze han aprovat que d’aqu√≠ al 2006 la mitjana d’ajuda oficial al desenvolupament dels estats de la Uni√≥ ha d’arribar al 0,39%, i la situaci√≥ actual √©s que l’estat espanyol hi dedica sols el 0,22%, de manera que s’haur√† de fer un esfor√ß important per arribar a l’objectiu previst.

√Čs freq√ľent que a les institucions pol√≠tiques es presentin iniciatives d’aquesta mena, concebudes com una declaraci√≥ de voluntat o de principis. Certament, tenen un valor m√©s aviat testimonial, per√≤ aix√≤ no √©s gens menyspreable: serveixen per donar a la ciutadania missatges positius, per fer de les institucions una caixa de resson√†ncia i amplificaci√≥ de valors i inquietuds que es manifesten en la societat, i poc o molt contribueixen a definir postures que, ben encaminades, poden fructificar en iniciatives governamentals concretes i operatives. Per aix√≤, quan qualsevol grup presenta iniciatives d’aquestes caracter√≠stiques, t’esperes i desitges que rebin el suport un√†nime de tots els grups pol√≠tics. Id√≤ en el cas que ens ocupa, malauradament no ha estat aix√≠: la majoria de PP-UM al Consell hi ha votat en contra.

Tan sols aix√≤ ja √©s trist i preocupant. I si aprofundim en els arguments que han esgrimit aquests dos grups per justificar el seu vot, veim que s√≥n d’una buidor i una estult√≠cia que ens fan riure per no plorar. El PP ha argumentat que aix√≤ √©s pol√≠tica internacional, i que aquesta li correspon a l’estat, de manera que el Consell no √©s el lloc on s’ha de parlar d’aix√≤: excusa de mal pagador, quan el PP presenta, amb assidu√Įtat i a tot arreu —Consell, Parlament Aut√≤nomic i ajuntaments— tota mena de mocions i iniciatives sobre els m√©s diversos afers internacionals i de pol√≠tica estatal (terrorisme, la Constituci√≥, sanitat, educaci√≥...). Resulta evident que ho fan perqu√® les nostres institucions locals i auton√≤miques avalin o recolzin la l√≠nia pol√≠tica del govern central, per√≤ mirau, √©s ben leg√≠tim que ho facin. Per aix√≤ no √©s de rebut que ara s’aferrin a una arg√ļcia tan insostenible com la que han fet servir. Per la seva banda, UM es fa un embull amb desenlla√ß pat√®tic. Opina, com ja ha fet saber en altres ocasions, que una part dels recursos que es destinen a solidaritat internacional s’hauria de gastar aqu√≠, perqu√® v√©nen immigrants de pa√Įsos pobres. Per√≤ tamb√© diu que haurien de deixar de venir-ne, i est√† d’acord que la cooperaci√≥ al desenvolupament internacional s’hauria de plantejar amb aquest objectiu. B√©, aix√≤ feia preveure que votarien a favor de la moci√≥... per√≤ no: arg√ľint que “no disposam de dades suficients” sobre com es gasten aquestes ajudes, diu que aprovar una moci√≥ com la presentada pel PSM √©s “poc seri√≥s”.

Com veis, arguments artificiosos i fr√≠vols amb els quals, al capdavall, la nova majoria governamental d’aquest pa√≠s —nova i vella: √©s la dreta dura, la dreta de sempre— ens vol transmetre un clar√≠ssim missatge: no us heu assabentat que hem guanyat les eleccions? Assaboriu la derrota amargament, llepau-vos les ferides, per√≤ no ens vingueu amb utopies, gestos kumbai√†s i com√®dies, que nosaltres anam per feina. Si voleu altruisme, feis d’oeneg√©, per√≤ no emprenyeu m√©s.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: