"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 27/09/2003

Papers per a ning√ļ!

Qualsevol cosa que vulguis fer en aquesta vida, inclòs morir-te, implica moure una tal quantitat de paperassa que fa por.

Suposem que vols compartir el teu amor, la teva intimitat, part del teu futur i els teus deutes i hipoteques amb una altra persona... O sigui que et vols casar, ajuntar o el que es faci ara: a fer papers s'ha dit. I és clar, com que les parelles heterosexuals fan papers, les homosexuals també en volen, (ep! I bé que fan, que això de tenir papers és com allò de tenir un estat, és molt dolent, però mentre els altres el tenguin, nosaltres també en volem), i és clar, després haurem de demanar papers per als qui vulguin viure en trio, en comuna i després vés a saber per a qui més.

Que vols fer feina? Papers per un tub. Que se t'acut muntar una associació, no et bastarà el local per arxivar-hi tot el paperam. Que mira, que res, que potser muntaries una empresa... Doncs més et val que sigui suficientment productiva com per poder pagar l'advocat i la gestoria que irremissiblement hauràs d'acabar contractant. Per no parlar de notaris i procuradors, autèntics mites vivents dins la nostra societat burocratitzada.

Alg√ļ, maliciosament, atribueix aquesta sobrec√†rrega de paper al fet que la majoria de legisladors (basta pegar una ullada als curr√≠culums dels components de qualsevol parlament) provenen del ram del Dret.

Allò que és cert és que la nostra vida és plena de burocràcia, embolcallada de paperassa pels quatre costats.

Es disposa a sortir al carrer? No oblidi el carnet d'identitat, ni la targeta del banc, ni la targeta ciutadana, ni el perm√≠s de conduir, ni la targeta del s√ļper, ni el carnet de soci del club esportiu, ni el NIF, ni...

Ah! I si a algun d'aquests suposats servidors nostres com ara un policia municipal o algun membre d'algun grup armat com ara la policia estatal o la guàrdia civil (militar), ja li pot estar mostrant tot quant paper pugui: carnet d'identitat, de conduir, documentació del vehicle, assegurança, llicència municipal. Sempre existeix la possibilitat que se n'hagi deixat qualcun, o que no tots estiguin en regla.

En definitiva vivim permanentment envoltats de paperassa. D'aquest ¬ępapeleo¬Ľ al qual tanta al¬∑l√®rgia tenim els mallorquins. Per√≤ en som dependents. Vivim subjectes a la burocr√†cia i en formam part volunt√†riament o involunt√†ria.

El paper és la nostra seguretat i la nostra cadena. El paper és la nostra condemna i, per ventura, la nostra feina. Sempre ens falta un paper i ser buròcrata consisteix a descobrir quin. Sempre ens faltarà un paper i ser funcionari consisteix a recordar-nos-ho.

Per√≤ el m√©s curi√≥s, √©s que tot aix√≤, passa en plena era de la inform√†tica i de les xarxes de comunicaci√≥. Existeix una cosa que es diu ordinador. I tamb√© bases de dades i sistemes per interconnectar-les, per√≤ el legislador-bur√≤crata sembla no haver-se'n adonat. Ning√ļ es d√≥na per assabentat. Avui, amb una sola identificaci√≥, amb un sol paper que serveixi per demostrar la teva identitat, des de qualsevol banda del m√≥n es pot saber si aquell cotxe √©s teu, si el tens assegurat, si est√†s al corrent de pagament del que sigui. Es pot accedir al teu curr√≠culum, als teus antecedents penals, a la teva fitxa policial, podem esbrinar el darrer llibre que encara no has tornat a la biblioteca i, fins i tot, podem consultar la radiografia del dit petit del peu quan te'l vares rompre.

Però nosaltres, venga a fer papers. Condemnats a fer papers.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: