"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 07/10/2003

Revistes en català per al segle XXI

* Francesc de Dalmases és president de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català

Coincidint amb el SupermerCat de revistes que tradicionalment s'instal.la a Barcelona durant les festes de la Mercè, des de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) vam fer pública la posada en marxa del Grup10. Es tracta d'una prova pilot proposada per diferents editores i que té com a objectiu potenciar la presència d'aquelles capçaleres que són la punta de llança d'aquesta associació de premsa als espais que els són propis --quioscos, llibreries, biblioteques--- i als que encara no hi tenen la pre- sència que els correspon. I diem que els correspon perquè precisament el grup que va realitzar aquesta prova pilot és una mostra significativa --no exhaustiva-- de com es pot fer un bon producte periodístic en la nostra llengua convertint aquest factor, el lingüístic, en un valor afegit gràcies a la qualitat i l'interès que genera el producte mateix.

I fem referència a la posada en marxa del Grup10 perquè hem observat amb certa sorpresa algunes interpretacions que s'han fet des d'alguns mitjans a partir d'aquesta iniciativa, que l'associen a un moment crític o difícil de les publicacions periòdiques en català. És clar que dir que aquest sector viu el seu millor moment és no dir gaire, perquè a la Catalunya contemporània la presència de mitjans de comunicació en la llengua pròpia del país no ha pogut viure mai períodes prou llargs per poder-ne analitzar l'evolució. Una evolució truncada sempre per la ingerència de poders polítics aliens que l'han torpedinat o prohibit directament. Així i tot, avui podem afirmar que les publicacions periòdiques --les revistes, per entendre'ns-- representen el sector industrial català que més ha crescut en els darrers 20 anys. Hi ha més de dos milions de persones que llegeixen, cada mes, algun dels 750.000 exemplars que editen de mitjana les 118 capçaleres que aplega la nostra associació de premsa.

Hem volgut posar aquestes dades sobre la taula perquè suposem que poden ajudar força a canviar la percepció d'allò que mira de fer l'APPEC amb projectes com ara el Grup10 i, en general, amb totes les accions que realitza. Es tracta, sobretot, de fer visible una realitat que existeix, que és sòlida i que té un ampli suport social de persones que no entenen el seu univers informatiu complet sense allò que els aporten les revistes en català.

Es tracta, doncs, de situar aquestes publicacions allà on ja les ha situades el públic, que alhora és el mateix lloc d'on han estat rebutjades per unes estructures de distribució i valoració creades a partir d'una concepció jacobina i unívoca de l'Estat. El mercat natural de totes i cadascuna d'aquestes publicacions és el conjunt dels Països Catalans i no hi ha encara xarxes de distribució estandarditzades que tinguin aquest territori com a àmbit prioritari d'actuació. Les centrals de compres, aquelles que treballen amb la part més gran del pastís publicitari, s'ubiquen majoritàriament a la capital de l'Estat, i és a partir d'aquesta òptica estatal que continuen sense entendre el valor de les nostres revistes com a plataformes publicitàries.

Parlem d'uns fets concrets que hem exposat i que afrontem ben allunyats del victimisme. Volem, això sí, activar una pinça a partir del potencial real que representen en aquests moments les revistes en català, les editores i el nombre creixent de públic que les consumeix. Activar aquesta pinça vol dir fer possible que aquesta complicitat es visualitzi als punts de venda d'arreu del país; vol dir privilegiar, potenciar i publicitar aquells que confiïn en les nostres pàgines com a espai de promoció i comunicació, i vol dir, també, fer entendre a la resta d'estructures que integren l'univers de la premsa en català que hi ha un repte comú per a tothom: la consolidació d'un espai comunicatiu propi per a la societat catalana. 
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: