"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 08/10/2003

Gone with the wind (y II)

En un altre article hem escrit que el que s'ha perdut amb la derrota de l'esquerra oficial és més del que hom pugui imaginar. Tots els que hem donat un suport crític i constructiu a l'experiència progressista pensam que s'ha de saber tot el que s'ha perdut per tal de demanar les responsabilitats adients. A part dels tres-cents mil milions de les antigues pessetes (en els propers quatre anys ultrapassaran el bilió) que s'haurien pogut emprar en polítiques progressistes, la derrota de l'esquerra oficial significa la fi de qualsevol possibilitat de preses de decisions avançades. Recordem que a cada reunió del Consell de Govern, i a cada sessió parlamentària, es prenien decisions i s'aprovaven propostes tendents a consolidar l'acció del primer govern progressista i nacionalista. El primer i el darrer (fins ara).

Els governants de llavors, com els de sempre, tenien -i ja no tenen- moltes facultats inherents a cadascun dels c√†rrecs p√ļblics que ocupaven. Entre d'altres, signar documents administratius, resolucions, propostes, ordres, decrets, lleis i tot un munt d'escrits que amb la seva signatura es convertien en v√†lids i valuosos. Tamb√© disposaven -i ja no disposen ara- de la facultat de repartir i administrar recursos econ√≤mics, mitjan√ßant la signatura documental en escrits administratius o en talonaris bancaris o en targetes de cr√®dit. Qu√® n'√©s, de diferent: llavors donaven ordres de pagament i comprovaven que es complien immediatament; ara ja no tenen la m√©s m√≠nima capacitat en aquest camp. Des del passat dia 25 de maig, la seva signatura ja no t√© cap valor, no val per a res.

Tamb√© s'ha acabat comptar amb tota una s√®rie de personal disponible. Cadascun dels responsables de cadascuna de les conselleries del Govern de les Illes disposava d'un nombre considerable de persones -funcion√†ries i laborals- que di√†riament treballaven al servei de l'administraci√≥ p√ļblica segons els criteris i les orientacions que s'anaven impulsant. A aquest fort contingent de persones, s'hi sumaven desenes i centenars d'altres, que havien estat contractades a dit com a c√†rrecs ce confian√ßa. Gent del partit, que mensualment percebia uns sous superiors als habituals i que n'aportava una bona part a les arques de cadascuna de les formacions pol√≠tiques integrades en el Pacte (PdP).

Amb la derrota electoral del propassat 25 de maig, aquest fort contingent de dones i d'homes que continuen treballant al servei de les administracions p√ļbliques, van rebent altres orientacions que responen a criteris diferents dels assenyalats pel Pacte.

Mentrestant, tots aquells càrrecs de confiança de cadascun dels partits han hagut de retornar a les respectives feines anteriors, a percebre uns sous molt per davall dels que han estat rebent durant aquests darrers quatre anys seguits, i havent minvat les seves possibilitats d'aportar qualque cosa a les arques dels partits.

Tot plegat, la derrota electoral que comentam en aquests articles obliga a reduir i retallar l'embalum de les despeses a l'interior de cadascuna de les formacions polítiques integrants del PdP. Mentre exercien el poder i governaven, podien disposar com mai d'un bon grapat d'ingressos econòmics periòdics i constants, dels quals a hores d'ara es veuen totalment privades.

Amb la desfeta electoral tamb√© desapareix el prestigi i reconeixement p√ļblics obtenguts dels pol√≠tics de l'esquerra oficial. No √©s ben b√© el mateix esser pol√≠tics que esser membres del govern. Qui paga, mana; i el fet de tenir la capacitat de pagar comporta que s'hi acosti inexorablement tota una muni√≥ de gent que va a la recerca d'obtenir-ne alguna casta de benefici. Gent que els reconeix p√ļblicament la seva autoritat, el seu prestigi i les seves capacitats.

I en trobar-se sense poder ni força alguns reflexionen (són els menys!) i recapaciten damunt els seus errors. Es varen enlluernar pel poder. No escoltaven les recomanacions del carrer. Demonitzaven les veus crítiques que, des de la mateixa esquerra, els prevenien del que podria esdevenir

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: