"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 08/11/2003

Aturem l'Autovia i el Segon Cinturó

Ahir expirà el brevíssim termini que ha imposat el Consell de Mallorca per presentar al·legacions al pla de carreteres que inclou l'autovia del Pla de Mallorca i el segon cinturó de Palma. Un Pla de Carreteres que implicarà la major agressió coneguda al camp mallorquí.

Un Pla de Carreteres que planifica una s√®rie d'obres p√ļbliques que comportaran un consum de territori superior a les 2.000 hect√†rees, l'expropiaci√≥ de m√©s de 4.000 propietats, la destrucci√≥ de m√©s de 120 hect√†rees de garriga, pinar i alzinar, l'arrasament de m√©s de 290 edificacions residencials, agr√≠coles o ramaderes i l'eliminaci√≥ de 70 km lineals de parets agr√≠coles, gran part d'elles parets seques.

La bellesa del Pla de Mallorca, de Sineu, Costitx, Petra, Maria, Ariany, els pinars que encara queden a Calvià, les petites propietats de l'entorn de Llucmajor, alguns camps de conreu de Sa Pobla i la personalitat de sa Indioteria, Son Sardina i Sa Garriga, quedaran arrassades davall l'asfalt. La solució als problemes de mobilitat, que és la planificació global, ja fa molt d'anys que la soterraren amb tones de quitrà.

Però deixem la lírica, que no ens salvarà els quatre pams de terra que resten a aquesta Mallorca del tercer mil·lenni, i anem per feina.

Si allò que volem és aturar de veritat l'Autovia i el Segon Cinturó, ens queda poc temps i molta feina.

Les mobilitzacions populars són importants, necessàries i, fins i tot imprescindibles. Ajuden a promoure el debat en el si de la societat, reforcen el sentiment de col·lectivitat i són una expressió tan democràtica com ficar una papereta electoral dins una urna (dins una urna és on voldríen posar alguns polítics la democràcia). Però, a més a més, de les mobilitzacions, hem de treballar en altres línies, complementàries amb aquestes. M'atrevesc a suggerir-ne algunes:

-S'ha d'identificar els interessos ocults que hi ha darrera d'aquestes operacions i fer-los p√ļblics. Si m√©s no, tenim dret a saber les persones que es lucraran amb la pen√ļltima gran destrucci√≥ de Mallorca.

-S'ha de reclamar als membres dels partits pol√≠tics que donen suport a l'Autovia i al Segon Cintur√≥, de les poblacions afectades, que promoguin el debat intern a les seves respectives formacions i que es manifestin, p√ļblicament, contra aquests projectes.

-S'han de defensar els nostres arguments a tots els fòrums, inclosos els més informals. Hem de guanyar el debat als mitjans de comunicació, però també als cafès, bars, botigues... Que és on els militants de la dreta, disfressats d'apolítics, escampen el seu discurs.

-S'ha d'implicar tota la societat civil en els actes de protesta. Tamb√© els que sota la mateixa disfressa ¬ęapol√≠tica¬Ľ, serveixen de difusors d'un discurs aparentment buit de contingut pol√≠tic, i en molts casos expl√≠citament ¬ęantipol√≠tic¬Ľ, que sempre acaba all√† mateix: ¬ęles coses estan b√© aix√≠ com estan¬Ľ i ¬ęla politica, pels pol√≠tics¬Ľ. Si qualc√ļ s'esmussa en llegir aquestes propostes o creu que es pot parlar de l'Autovia i del Segon Cintur√≥ ¬ęsense fer pol√≠tica¬Ľ, que reflexioni sobre aquestes dues frases. ¬ęJo faig pol√≠tica vint-i-quatre hores al dia¬Ľ (Catalina Cirer a una televisi√≥ local) i ¬ęEl Segon Cintur√≥ el farem perqu√® els partits pol√≠tics que hi estam d'acord, a les darreres eleccions, tragu√©rem majoria absoluta a Son Sardina¬Ľ (Jos√© Mar√≠a Rodr√≠guez, en roda de premsa).

-Si, malgrat la mobilitzaci√≥, les demandes dels ve√Įns d'aquestes poblacions no s√≥n escoltades, cal plantejar-se el c√†stig electoral. I si qualc√ļ es sent molt identificat amb una determinada for√ßa pol√≠tica i no vol donar el seu vot a una altra, sempre queda l'abstenci√≥ activa. L'objectiu √©s fer arribar als aparells dels partits pol√≠tics el missatge que han d'escoltar la societat sempre, no nom√©s quan a ells els interessa.

-Cal continuar les mobilitzacions i les accions continuades, com la de penjar banderoles amb els lemes contra l'Autovia i el Segon Cinturó. Nosaltres i els nostres vehicles també podem lluir distintius de protesta. Per ventura seria l'hora de llançar un nou llaç, d'un color determinat, que significàs aquesta voluntat d'aturar la nova Autovia i el Segon Cinturó.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: