"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 12/11/2003

L’origen de la tragèdia

No hi ha dubte que, a hores d'ara, el PSM, amb vuit anys de gesti√≥ institucional, primer en el Consell Insular de Mallorca i posteriorment en el Govern de les Illes, es troba en la mateixa situaci√≥ (o pitjor!) d'abans d'optar per la incineradora, aquell lluny√† any 1995. En aquesta ¬ęllarga marxa¬Ľ envers el pragmatisme i els ¬ęnous sectors¬Ľ que s'havien d'aconseguir aprofundint en certa indefinici√≥ ideol√≤gica, el PSM ha deixat milers de vots, dos diputats, innumerables regidors, i tamb√©, per a alegria de Maria Ant√≤nia Munar i la dreta regionalista, ha deixat de ser la for√ßa predominant dins el nacionalisme mallorqu√≠ i obert les portes a la consolidaci√≥ del PSOE a la Part Forana.

El cam√≠ del ¬ępragmatisme¬Ľ que destaca el meu bon amic Antoni Marimon en el seu llibre Entre la realitat i la utopia: hist√≤ria del PSM (Ciutat de Mallorca, Documenta Balear, 2002) sembla no ha donat els resultats esperats. El PSM provenia d'un altre tarann√† sociol√≤gic i pol√≠tic. Era producte d'una concreta traject√≤ria combativa. No era un partit ¬ęcl√†ssic¬Ľ, d'aquells que nom√©s serveixen d'instrument per a endollar bur√≤crates en les oficines institucionals. Aquells quaranta-dos mil votants de l'any 1995 el consideraven un instrument √ļtil per al nostre redre√ßament nacional i social. La manca de d'oportunisme tengu√© el seu premi electoral. Aquella coher√®ncia ideol√≤gica el dugu√© a ser el partit que m√©s va cr√©ixer en aquelles eleccions. S'aconseguiren cinc diputats, es doblaren els resultats a Palma, a la Part Forana de Mallorca el nacionalisme d'esquerra esdevenia a poc a poc la primera for√ßa pol√≠tica en nombre de regidors i superava PSOE i PP en diversos indrets.

El que s'esdevingu√© posteriorment ja √©s prou conegut per tothom. El Pacte posterior en el Consell de Mallorca, com explica Antoni Marimon (pags. 130-131 del llibre abans esmentat) ¬ęprovoc√† una aut√®ntica crisi de consci√®ncia en el Partit. Aquesta crisi fou causada principalment pel tema de la incineraci√≥¬Ľ. Resumint: PP, PSOE i UM eren partidaris de la incineradora i d'aquest sistema d'eliminaci√≥ de residus. El PSM no ho volgu√© acceptar i, de forma dram√†tica, Maria Ant√≤nia Munar destitu√≠ els consellers del PSM. La tornada a l'exercici del poder va ser ben trista, en acceptar, el nacionalisme d'esquerres, el dictat d'UM i PSOE. Marimon explica que aquesta acceptaci√≥ ¬ęva ser un triomf del pragmatisme i de la moderaci√≥ davant el radicalisme ecol√≤gic i el fonamentalisme ideol√≤gic. Per√≤ tamb√© va ser el triomf d'un cert cinisme pol√≠tic i la primera vegada que es trencava d'una manera manifesta amb el programa del Partit. D'alguna manera, fou el preu que es va pagar per deixar d'esser un partit sempre d'oposici√≥¬Ľ.

Havia guanyat, evidentment, el pragmatisme m√©s forassenyat i radical. Era la ¬ęnova √®poca¬Ľ que alguns imaginaven brillant i eterna en l'usdefruit del poder. Pareix que el secretari general del PSM, l'amic Mateu Morro, no veia tan clar tot aix√≤ del possibilisme sense ideologia. Qui sap si ja endevinava les posterior davallades de vots i la p√®rdua de diputats i regidors. El cert √©s que, per a no ser c√≤mplice dels acords amb alguns dels grans poders econ√≤mics de les llles, aquells que hi havia rere el projecte de la incineradora, dimit√≠ el seu esc√≥ de parlamentari. Diari de Baleares de 29 de maig del 1996 informava dels esdeveniments amb aquestes paraules: ¬ę...la incineradora ha obert una encletxa en el si del PSM perqu√® n'hi ha que pensen que autoritzar Son Reus va contra un dels principis b√†sics del programa ecologista del partit¬Ľ.

La p√®rdua de prop de dos mil vots l'any 1999 i d'un diputat va quedar una mica dissimulada amb la constituci√≥ del Pacte de Progr√©s i la posterior repartici√≥ d'√†rees de poder i cadiretes. Per√≤ hi ha molts antics votants del PSM que expliquen que va ser precisament l'afer de la incineradora, aquella acceptaci√≥ de les condicions d'UM, PP i PSOE nom√©s que per a continuar fruint del poder, el que va marcar l'inici de la inflexi√≥ que ha portat a la p√®rdua l'any 2003 de m√©s del vint-i-dos per cent del seu electorat. La topada amb la realitat de dia 25 de maig ha estat prou eloq√ľent.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: