"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 19/11/2003

El PSM i les aliances

En un brillant article que el sindicalista i antic dirigent de la LCR Llorenç Buades em feia arribar per Internet titulat «Travessar el desert: l'esquerra política de les Illes Balears i les eleccions balears», aquest analitza la terrible pressió mediàtica que des de fa anys, i ara més que mai, s'exerceix damunt el PSM.

De tots és sabut que determinats poders fàctics econòmics i polítics, emprant tots els mitjans al seu servei, volen consolidar la dreta regionalista, en aquest cas UM, que, pel que hem vist, no ha tengut cap problema a pactar amb el PP. La pressió mediàtica, amb ajut fins i tot de determinats sectors de l'extrema dreta falsament nacionalista, van en el camí de provar de consolidar un espai, en benefici d'uns hipotètics capitalistes «nacionalistes», on, per art de màgia, haguessin desaparegut les diferències polítiques i ideològiques entre dreta i esquerra. Per a gent com a Mateu Morro i bona part de la direcció del PSM que creu, basta llegit el llibre Per Mallorca (Palma, Documenta Balear, 1997), que els partits són l'expressió política dels interessos de determinades classes socials i sectors de la societat, aquestes «proposicions» deuen semblar barroera xerrameca de desenfeinats, enemics, això sí, dels valors tradicionals de l'esquerra mallorquina. Com va dir algú, els qui neguen que hi hagi diferència entre dreta i esquerra sempre són, lògicament, de dreta.

El projecte d'avançar en la dretanització del PSM passaria, com molt bé explica Llorenç Buades en el seu article, per anar deixant de banda els elements més coherents del nacionalisme, com poden ser la preocupació per les qüestions relacionades amb la justícia social, amb l'ecologisme, amb la protecció dels nostres recursos i territori. La batalla seria per fer-lo transigir en aspectes cabdals com són la lluita per la igualtat de totes les persones que viuen i treballen en la nostra comunitat i, especialment, aconseguir que el PSM fes marxa enrere en la denúncia de determinades corrupcions polítiques. Alguns dels teòrics d'aquesta via envers la dreta han arribat a justificar fins i tot la construcció indiscriminada d'autopistes. En el fons voldrien un PSM corrupte i en aquest sentit teoritzen, sense avergonyir-se gens ni mica, que «mentre el PSM no tengui un polític condemnat per corrupció com Gabriel Cañellas, el nacionalisme no avançarà».

Es tractaria d'anar creant les condicions per tal que el PSM anàs deixant de banda les seves històriques definicions d'esquerra per tal que una hipotètica classe dirigent empresarial es pogués identificar amb un projecte nacional teòricament «neutre» respecte als valors que conformen la ideologia que defineix la dreta i l'esquerra. La falsa il·lusió d'aquesta dreta i extrema dreta al servei d'aquests obscurs interessos empresarials seria inventar, ja que en la realitat no la trobam per part ni banda, una direcció burgesa «nacional», conservadora. Una burgesia «nacional», que no tengués problemes de denúncia per part de sectors com el PSM, que pogués fer la migdiada satisfeta, engreixant tranquil·lament fent autopistes, consumint recursos i territori, exportant els diners al Carib, narcotitzant la nostra societat amb l'avariada mercaderia del «ja no hi ha dretes ni esquerres». En fi: una «tercera via» a la valenciana, condemnada al fracàs nacional com la valenciana, condemnada a la dretanització unidimensional com la valenciana.

Com es pot comprovar, el debat de les possibles aliances per a enfrontar les eleccions generals de l'any vinent és ja obert en el si dels sectors progressistes illencs. L'esquerra oficial encara no s'ha recuperat de l'esbatussada general del passat mes de maig. Sovint, la cursa per fer aliances amb les mateixes burocràcies fracassades fa l'efecte d'una fugida cap endavant per a amagar les responsabilitats concretes que es tenen en la derrota. Cap dels dirigents de les formacions que feren malbé la nostra experiència progressista no ha dimitit. Tampoc s'ha lliurat al possible votant d'esquerres un mínim de programa comú que faci recuperar la il·lusió en un vertadera alternativa a la dreta de sempre. 
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: