"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 05/12/2003

Ells no es cansen mai

Arriba a aquesta columna un nou tr√≠ptic guerrer que l'Organitzaci√≥ pel Multiling√ľisme ha distribu√Įt ara que el govern espanyol ha decidit homologar i civilitzar t√®cnicament el passaport de tots els seus s√ļbdits i contribuents -els de la vocaci√≥ i els de l'obligaci√≥-. La campanya Documents plurals brega des de fa tres anys per "la incorporaci√≥ de les lleng√ľes espanyoles diferents del castell√† als documents d'identificaci√≥ personal de tots els ciutadans espanyols. La campanya afecta el DNI, el passaport, el perm√≠s de conduir, la targeta de resident estranger, les llic√®ncies de les federacions esportives espanyoles, etc.". √Čs a dir, la campanya afecta tot all√≤ afectable que t√© com a origen l'administraci√≥ obsessivament monoling√ľe de l'Estat.

Segons els senyors de la protesta persistent, els 323.583 habitants de Nova Zelanda -el 8,27 del total- que tenen alguna compet√®ncia ling√ľ√≠stica en maor√≠ veuen reconeguts els drets ling√ľ√≠stics en els passaports del pa√≠s, redactats en biling√ľe. Tamb√© s√≥n biling√ľes, triling√ľes o quadriling√ľes els documents belgues -en neerland√®s, franc√®s i alemany-, els finlandesos -en fin√®s i suec-, els irlandesos -en ga√®lic i angl√®s-, els luxemburguesos -en franc√®s i en luxemburgu√®s- i els su√Įssos -en alemany, franc√®s, itali√† i romanx-. Aix√≤ √©s civilitzaci√≥ i progr√©s de la humanitat. Aqu√≠ vivim mirant amunt sense descans, no perqu√® sigui Nadal a Barcelona, sin√≥ perqu√®, si ens en descuidem, encara rebem.

Els senyors de l'Organitzaci√≥ pel Multiling√ľisme tenen prou motius per cansar-se'n i llan√ßar el barret a la cara del monoling√ľe i monogestual Aznar. Bregar cansa. Tot i que ells no se'n cansen mai. Correus, que s'havia civilitzat ling√ľ√≠sticament, ha tornat a l'era prim√†ria del castell√† i prou, amb l'excusa del logo i la marca. Aquests dies el ministeri de Cultura ha escampat uns cartells per tots els Pa√Įsos Catalans on commina a llegir, majorit√†riament en la llengua de l'imperi del capit√† Alatriste. Podien llegir ells. Tot i que se suposa que la lectura √©s una compet√®ncia local. Aquesta gent ens guanyaran amb contund√®ncia per cansament. Els que voldrien una realitat menys hostil se n'han de cansar a la for√ßa. Els recalcitrants de la llengua priorit√†ria no ho fan mai. El cas de Nova Zelanda √©s paradoxal. Els maor√≠s ho tenen documentalment millor que els ind√≠genes del catal√†. I si cultiv√©ssim kiwis?

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: