"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 10/12/2003

Per una plataforma unitària

El Consell Pol√≠tic del PSM va aprovar fa pocs dies l'inici de les converses amb EU per a anar plegats a les eleccions generals de mar√ß del 2004. No √©s, evidentment, la plataforma unit√†ria, l'ampli bloc progressista i nacionalista que, amb participaci√≥ de col¬∑lectius de l'esquerra alternativa, de sindicats, associacions de ve√Įns, grups culturals, organitzacions professionals i personalitats independents voldr√≠em la get que hem donat un suport actiu al Pacte de Progr√©s. Les exig√®ncies de l'esquerra social van en el cam√≠ de demanar una unitat molt m√©s √†mplia que la de la uni√≥ conjuntural de les burocr√†cies fracassades dia vint-i-cinc de maig. Aquesta exig√®ncia unit√†ria era la que demanava la gent en la passada campanya electoral quan, des dels m√©s diversos sectors, per a provar de salvar l'experi√®ncia progressista es demanava, si no un programa unitari, almanco una fotografia que fes visible, als ulls de l'electorat la possible unitat de criteris entre les forces que havien governat les Illes els darrers quatre anys. Aleshores, aquestes burocr√†cies fracassades no varen servir ni per a fer-se una fotografia juntes. Priv√† l'inter√®s de partit, la salvaguarda de les respectives cadiretes, els llocs de poder aconseguits en les negociacions entre organitzacions, que no pas la voluntat de crear il¬∑lusi√≥ entre els electors. I aix√≠ ens va anar. Les bregues internes, la manca d'unitat d'acci√≥, de programa i d'interessos entre els partits del Pacte facilitaren, i molt!, el triomf de la dreta.

No cal dir que els quatre partits implicats en aquest inici de negociacions, el PSM, EU, Verds i possiblement ERC farien molt bé de no tancar les portes a una ben necessària ampliació de la coalició electoral. Si no lluiten aferrissadament per ampliar aquest principi d'acord, l'elector resta amb la impressió que es tracta, senzillament, d'una unió conjuntural per a provar de salvar els mobles en les properes generals. La crisi interna motivada per la pèrdua de sous i cadiretes és tan forta que, vist des de l'exterior, des del senzill votant nacionalista i d'esquerres, aquesta possible coalició sembla feta exclusivament per a no haver comptar els vots per separat. I els sectors d'esquerra social que lluitam per anar bastint un programa alternatiu a la dreta de sempre, el que volem és anar molt més enllà de les tàctiques porugues per provar d'amagar, entre tots, les misèries electorals. No. D'aquesta manera, amb aquestes mancances, amb aquesta por burocràtica, no es pot anar bastint un programa alternatiu als poders conservadors de la nostra terra.

Aquestes darrers mesos hem pogut anar comprovant com la por, les debilitats històriques de l'esquerra oficial, no se solucionaven amb els pas dels mesos. Mig any després del fracàs d'aquests aparells burocràtics no s'ha vist per part ni banda cap article dels seus dirigents analitzant els errors del Pacte, la forma de solucionar els problemes en el futur. Durant aquest mig any cap del responsables que han fet malbé la nostra experiència progressista no ha dimitit. Ans al contrari, s'han afermat encara molt més en les seves cadiretes ocupant, com hem vist, els primers llocs de les llistes electorals per a poder continuar fruint en la propera legislatura dels substanciosos sous que cobren com a polítics professionals. En sis mesos llargs no han estat capaços d'unificar, ni que fos mínimament, les forces de l'esquerra alternativa. Cap programa d'unitat contra la dreta. Cap plataforma de tots els col·lectius socials d'esquerra de les Illes que, més enllà de sigles, volen un canvi real per a la nostra societat, un món més just i solidari.

Vagi per endavant que no diem que aquestes provatures simplement conjunturals i electoralistes no siguin un pas per a anar endavant. Que ning√ļ no tengui la mala bava d'interpretar malament les nostres paraules. Oportunistes i panxacontents solen ser especialistes en la mentida, en la tergiversaci√≥ de fets i paraules. El que estam dient √©s que l'esquerra oficial, els grups dirigents dels partits fracassats dia vint-i-cinc de maig, han d'anar molt m√©s enll√† d'una raqu√≠tica unitat de circumst√†ncies.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: