"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 27/12/2003

Mitologia infantil

Sortosament la infància està carregada de mites i quimeres. Potser, quan som al·lots, ens volem fer grans per dominar el mite, per, ni que fos una paella d'oli, remenar-lo segons les nostres conveniències. El mite i la quimera, en la tendra edat, expliquen moltes incerteses: algunes banals i fútils, d'altres d'una profunda càrrega existencial. En aquestes dates supòs que ningú no li passa per alt la màgia i l'encís que exerceixen el Pare Noel i els Reis de l'Orient -perquè la cosa ara va en abundància i, ni que fóssim inversors borsaris o àvids amants, no convé confiar tots els ous, encara que siguin els de les il·lusions, en una mateixa panera.

Tanmateix, de mites, de quimeres i de creences, n'hi ha molts i d'una varietat gairebé il·limitada. N'hi ha que són universals, d'altres molt més particulars. N'hi ha que produeixen pors i d'altres les esvaeixen. N'hi ha... Però crec que no he d'exhaurir la paciència del lector tot fent incursions dins territoris que no hi entenc gaire; ans al contrari, convendria que començàs a entrar en matèria. Dins aquestes mitologies infantils de què he intentat parlar més amunt hi ha la de la coa del dragó.

Que ningú no pensi en contes infantils, amb fades malignes i dracs sanguinolents. No, desterrau aquesta fantasia de cartró-pedra! La cosa és molt més senzilla, em referesc a l'apèndix del dragó més comú, del que cerca l'escalforeta del sol a un arrecer tot just quan ripunta la primavera o el que entreté les nostres vetlades estiuenques tot lliurant mortífers combats amb un papalló. Ni més ni pus que la Tarentola mauritanica. Pensàvem, quan érem infants, com a mínim els del meu redol, que, d'aquell apèndix desprès del cos i que encara en servava la capacitat de bellugar-se, se'n tornava a regenerar un de nou, un nou dragó. Sé que hi ha altres interpretacions sobre el fet que, atret per la curiositat momentània, m'ha proporcionat una consulta sempre plaent de l'Alcover-Moll però ara no vénen a tomb.

Se m'ha acudit aquest episodi de la meva infantesa tot just veient la política lingüística del govern Matas. És clar que encara hi ha coses que es belluguen i que provenen d'una anterior gestió. I ho fan, tal vegada, de forma ben vitenca, gairebé com si tenguessin vida pròpia, com la coa del dragó, que també es belluga gràcies a la seva anterior unió amb el cos. Però si la coa amb les seves revinclades no desapareixia de la nostra vista o teníem la paciència d'observar com acabava aquell ball agònic ens adonàvem de la crua realitat.

La signatura del conveni amb els placers de l'Olivar, la campanya de cinema en català, els cursos de català per a pares i mares immigrants són, encara que es mostrin rejovenits per una campanya mediàtica, fruit de l'anterior gestió. Però tots sabem que són accions decapitades, que no ni ha una connexió amb el cos que les hauria de sustentar. Com la coa del dragó que encara es belluga. Sabem que més enllà d'aquests moviments circumstancials no hi ha cap voluntat ni política ni humanitària de donar-los una mica de consistència. El tancament de Som Ràdio, la bilingüització dels premis Ciutat de Palma, la deliberada intenció del govern actual de no donar exemple en cap acció que suposi una promoció i l'ús efectiu de la llengua catalana, ans al contrari: les declaracions a dojo incitant al menfotisme lingüístic més flagrant, són unes mostres més que evidents del que deim. De la ruptura deliberada entre el cos i la coa. Tots sabem, perquè som grans, que la idea de la regeneració d'un cos nou a partir d'un apèndix bellugadís és una ficció. Però ells, tossuts, ens ho volen fer creure...





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: