"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 20/04/2004

Reflexions postelectorals

Molts ciutadans i ciutadanes ja ens havíem adonat, fent el seguiment d'altres eleccions, com, cada vegada més, la vida política a l'estat espanyol i també a les Illes va agafant un posat nord-americà força creixent. Dos gran partits espanyols, exemple del bipartidisme que es vol imposar, es disputen la gestió del poder polític. Els poders fàctics econòmics hi són completament d'acord. La banca hi juga a fons. La legalitat vigent, sorgida dels pactes amb el franquisme reciclat en temps de la restauració, permet encara l'existència d'organitzacions tipus EU, ERC, PNB o CiU, sempre que aquestes organitzacions no qüestionin excessivament el sistema. Es pot ser tèbiament reformista, es podrà demanar la reforma dels estatuts d'autonomia, un augment de salaris (i a voltes ni això!)... Fins i tot podrem sortir al carrer, i és una important conquesta democràtica. Però reduir la participació política a anar votar cada quatre anys no significa haver avançat gaire. El sistema electoral es podria millorar moltíssim. Tota la qüestió de les llistes tancades clama al cel. Encara no podem esborrar de la llista aquells que no ens agraden o ho han fet malament!

Petits partits, sense recursos econòmics i sense cap possibilitat d'incidir en la vida política de l'estat, són autoritzats a presentar-se regularment a les eleccions per a arrodonir encara molt més el paisatge electoral. Talment una perfecta obra de teatre. Tots sabem que d'ençà les primeres eleccions, l'imperfecte bipartidisme actual va quedar consagrat quasi definitivament. Sovint els «petits» són la coartada que es necessita per a fer creure que tothom té les mateixes possibilitats electorals.

Les campanyes electorals no s'esdevenen, com alguns s'imaginen, cada quatre anys. La campanya no dura solament les dues setmanes i busques oficials. En el fons, i això ho saben i fomenten els poders reals de la societat, estam en un procés electoral continuat. La dreta i l'esquerra oficial, mitjançant els telediaris, la premsa i la ràdio, són en campanya cada dia. Aznar, Rajoy, Zapatero, Bono, Llamazares, surten cada dia en tots els mitjans de comunicació. Però si hom segueix només la premsa i els telediaris estatals... podrà saber mai qui són Mateu Morro, Nanda Ramon, Cecili Buele o Margalida Rosselló? Completament impossible. Les organitzacions del règim, tant les de la dreta com les de l'esquerra oficial, tenen un sostre electoral més o manco consolidat per un quart de segle de domini mediàtic de les consciències. La transició, recordem, es va fer precisament per això: per a homologar uns partits i demonitzar i expulsar a les tenebres exteriors uns altres. Uns dos milions de vots flotants decideixen la victòria del PP o del PSOE; uns milers fan pujar o davallar una mica a EU, PNB o CiU. Però no s'esdevé res de traumàtic per al règim. És el que es va acordar i el que s'ha anat consolidant elecció rere elecció.

En una democràcia imperfecta com la diguem-ne nostra les eleccions sembla que només serveixen per a provar de modificar el comportament electoral d'aquest milió o dos milions de ciutadans i ciutadanes que, amb el seu vot final, decideixen "el canvi". Ara toca PP, ara PSOE. Les «restes», les organitzacions teòricament a l'esquerra del PSOE o les formacions nacionalistes de dreta, ajuden a completar, mai a modificar, el panorama. A vegades és el PP que necessita de CiU, a vegades és el PSOE que necessita d'idèntics partits.

En aquest panorama supercontrolat d'ençà fa un quart de segle, els grups tipus PSM, Verds, ERC i semblants ho tenen molt complicat. Quasi sense medis econòmics, sense haver estat presents en els grans mitjans de comunicació durant els quatre anys anteriors al dia de la votació, sovint ridiculitzats quan no criminalitzats pels poders fàctics, la seva participació esdevé digna d'un monument. Són els vots que autènticament es guanyen un a un, per la feina feta. Pensem un moment. Quants vots traurien un Jaume Matas o un Zapatero si es presentassin en nom de la desconeguda coalició X, feta en darrer moment, quasi sense diners i marginada de la televisió? Uns milers de vots i res més. Una carabassa pot esdevenir president dels EUA o de qualsevol indret.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: