"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 01/05/2004

Una altra política lingüística és possible

Aviat farà un any de les eleccions que significaren el retorn del Partit Popular al Govern de les Illes Balears. Segur que en algunes matèries, l'Executiu presidit per Jaume Matas ha fet una gestió eficient i que ha beneficiat els sectors directament implicats en aquelles. En canvi, en allò que el dugué a perdre les eleccions l'any 1999, sembla que reincideix en les mateixes errades. La derrota d'aleshores no els ha servit de reflexió i, en certes matèries, continuen encaparrotats a desenvolupar polítiques contràries a les desitjades per una gran majoria social. L'any 1999, el PP va perdre el poder com a conseqüència d'una política de bel·ligerància extrema contra el territori, contra la llengua i cultura pròpies de les Balears i contra tot aquell que no combregàs, cent per cent, amb el seu corpus ideològic.

Aquesta golafreria consumista de territori, aquest complex d'inferioritat, submissió canina davant allò vengut de fora i l'agressivitat i intolerància ideològica envers la resta d'organitzacions polítiques i socials foren la clau que obrí el Consolat de Mar a les forces progressistes.

L'actual direcció política del PP (se'ns fa mal ubicar-la en noms de persones i de llocs) entronca amb aquell passat i persisteix en la mateixa tàctica.

De les tres potes coixes en què se sustenta l'actual executiu illenc, avui ens referirem a la nefasta política lingüística que ha desenvolupat i a les alternatives possibles.

És difícil, en tan poc temps, fer-ho pitjor. S'ha retallat el pressupost dedicat a normalització lingüística, s'ha clausurat l'única emissora de ràdio que emetia les 24 hores en català, s'han anunciat unes mesures regressives a l'ensenyament, s'ha duit a terme una autèntica desnormalització en certs àmbits i s'ha permès (quan no impulsat) l'apartheid lingüístic... I sobretot, s'ha emès, des del Govern, un missatge negatiu envers la llengua catalana, que obstaculitza de manera clara i contrària a la llei, el procés de recuperació lingüística i la plena integració dels nouarribats.

Malgrat aquest retrocés en matèria de política lingüística, aquells que estimam Mallorca, aquells que pensam que totes les llengües són iguals en dignitat i que el fet de parlar en madrileny no et fa ni superior, ni més important, ni més modern, ni, per descomptat, més internacional que parlar en mallorquí, continuam pensant que s'ha de fer una altra política lingüística. Que una altra política lingüística és possible. I necessària. És necessaria i possible una política lingüística que comenci per donar dades de la situació real de la llengua pròpia de Mallorca àmbit per àmbit. És necessària i possible una política que permeti l'entrada de la llengua catalana en àmbits on la seva presència és nul·la, per exemple en l'ensenyament no reglat (autoescoles, acadèmies de mecanografia...), en certs negocis privats (asseguradores...), a la premsa i un llarguíssim etcètera.

És necessària i possible una política lingüística destinada a augmentar la presència de la llengua catalana en els àmbits on en té poca i no, com s'està fent, a reduir-la en els pocs àmbits on ha arribat a un cert nivell.

És necessària i possible una política lingüística dirigida a augmentar i a prestigiar l'ús social del català. És necessària i possible una política lingüística basada que totes les persones residents a les Illes Balears, independentment del seu lloc d'origen o del color de la seva pell, se sentin convidades a aprendre la llengua d'aquesta terra i a usar-la sense complexos. En definitiva, és necessària una altra política lingüística. I possible.





      

 

 




PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: