"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 15/05/2004

Signes, senyals i símbols

Tal vegada el m√≥n particular, la vida... -per dir-ho d'alguna manera que no vulgui dir res- √©s una successi√≥ de fragments inconnexos d'una estranya lletania, petites llenques esparses d'un mirall que reflecteixen bocins lluents del nostre passat, potser aquests fragments inconnexos no s√≥n altra cosa que les petites embostes que la mem√≤ria ha amuntegat dins el sostre dels records. Aix√≠, a vegades se'ns apareix amb nitidesa, el fragment d'una oraci√≥ -can√≤nica i pia-, redu√Įda gaireb√© a l'esquelet d'una jaculat√≤ria; o b√©, encadenam dins les nostres llacunes d'hist√≤ria el nom de dos herois de guerra -jo pertany als qui encara varen aprendre la hist√≤ria des d'una perspectiva un xic √®pica- o les ginyes d'una f√≥rmula matem√†tica, la qual no sabem aplicar. Entre aquests miquims de mem√≤ria, record que, com una bufada d'aire fresc, quan estudi√†vem aix√≤ que baixet, baixet, se'n deia gram√†tica moderna, hi havia un ep√≠graf d'una lli√ß√≥ que comen√ßava aix√≠: signes, senyals i s√≠mbols. I eren, per no allargar-me massa, com una mena de gradaci√≥ des d'all√≤ m√©s evident fins al m√©s simb√≤lic entre un significant i un significat. (Aix√≠ el fum √©s signe inequ√≠voc de foc; un senyal amb una ambul√†ncia pintada pot significar urg√®ncies hospital√†ries; mentre que ja √©s molt m√©s simb√≤lic que un colom picassi√† sigui referent de la pau).

B√©, id√≤ una vegada passada l'euf√≤ria d'haver-nos llevat el PP del mig, el del govern de l'Estat -val a dir que aix√≠ com s'havien posat les coses era una euf√≤ria m√©s que necess√†ria i justificada- comen√ßa a ser hora que vegem una mica els signes, els senyals i els s√≠mbols de la nova realitat pol√≠tica que s'ha configurat. Si el fum √©s signe inequ√≠voc de foc, davant les coses que ells creuen transcendentals -ja m'entenen qu√® vull dir: la unitat de la p√†tria, la integritat del juevert i altres condiments que tots ja coneixem- la sintonia entre el PP i el PSOE ser√† internament harm√≤nica. (La LOHAPA la varen inventar els socialistes, i no fa tants de segles, no cal perdre la mem√≤ria hist√≤rica!). Ara vaig llegir l'altre dia que hi havia sintonia pel que fa a reeditar el pacte antiterrorista -no √©s que no ho cregui necessari i evident, per√≤ aix√≤ predisposar√† a qualsevol tipus de pacte per salvaguardar all√≤ que ells (PSOE i PP) consideren q√ľesti√≥ d'estat. De fet, la substituci√≥ d'en Trillo per en Bono no ha estat altra cosa que l'intercanvi d'uns cromos repetits. I la primera visita del nou ministre a un destacament d'Euskadi podria ser una met√†fora postmoderna d'all√≤ que en d√®iem ¬ęponer una pica en Flandes¬Ľ. I suposam que s'engirgolaran alguna f√≥rmula semblant al caf√® per a tothom per deixar les reformes estatut√†ries i les compet√®ncies i les dotacions econ√≤miques en una mena de lifting te√≤ric, com el que ja ens receptaren i feren prendre no fa massa temps. Que aix√≤ √©s millor que el que ten√≠em? Ning√ļ no ho dubta, per√≤ ja √©s una petita trag√®dia l'haver de triar entre una garrotada o una pessigada de monja.

Per altra banda, des d'aqu√≠, els qui creim que formam part d'una naci√≥ cultural que altre temps se'n deia Pa√Įsos Catalans, miram una mica de re√ľll qu√® passa a Catalunya i quines relacions estableix amb Espanya. Perqu√®, a vegades sabem que ens podem beneficiar, ni que sigui de rebot, de les pol√≠tiques que en mat√®ria nacional, cultural i ling√ľ√≠stica es duen a terme des del Principat. La cosa, vists els senyals d'aquest darrer mes, no convida a l'esperan√ßa. El col¬∑lega Meli√† i Ques ho va dibuixar molt encertadament, a parer meu, dijous passat en aquesta mateixa secci√≥. La relaci√≥ del PSC amb el PSOE, Barcelona-Madrid, de moments nom√©s d√≥na senyals de ser de mena comparsa. Aix√≠, el Govern Catal√† -recordem que ERC t√© la conselleria d'Educaci√≥- ha fet marxa enrera en alguns aspectes que va dir que no aplicaria en la q√ľesti√≥ de la LOCE, com √©s la repetici√≥ de curs. I ho ha fet, en el prec√≠s moment que el PSOE de Madrid ha mantingut aquest punt (cosa que no significa que jo hi estigui o deixi d'estar d'acord, amb aquest punt de la LOCE).

Per√≤ la cosa que em sembla que frega el patetisme √©s l'increment dels impostos sobre els carburants per finan√ßar la sanitat. Com pot en Carod Rovira, que ha anat a demanar els peatges gratu√Įts fent happenings a peu d'autopista, demanar a la ciutadania de Catalunya que pagui el carburant m√©s car que a la resta d'Espanya? I a sobre els peatges! No √©s el concert econ√≤mic all√≤ que hauria de reivindicar? No √©s que l'estat pagui all√≤ que deu a Catalunya?

Finalment, l'enterrament que s'ha fet a les braves i sense donar-li el combreg, ni haver-ne vetlat el cadàver amb compungiment de l'IRL és un símbol de les poques ganes que tenen de fer país des del PSC, i els d'ERC, amb el Conseller en cap, al davant, no n'han dit ni pruna! Però d'aquest tema ja se n'ha escrit molt i bé aquesta setmana.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: