"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 14/05/2005

El rostre de la tortura

√Čs un √©sser hum√†, o all√≤ que encara en resta. Una caputxa li cobreix el cap i uns draps atrotinats i malgirbats li pengen del cos. Mant√© l'equilibri damunt una caixa, t√© els bra√ßos en creu, cucificat com un crist musulm√†, per√≤ a les seves mans no hi ha clavats dos claus, sin√≥ uns cables endollats a una esp√®cie de tub cil√≠ndric que sembla contenir aigua i un motor el√®ctric per a provocar desc√†rregues. Sembla pregar que li arribi, amb urg√®ncia, la mort alliberadora.

Per moltes paraules m√©s que dedic√†ssim a descriure la imatge, l'escena no resultaria tan colpidora com en fotografia. Mai no ha estat tan cert all√≤ que ¬ęuna imatge val m√©s que mil paraules¬Ľ.

S'han escrit moltes paraules per denunciar l'existència de la tortura i gairebé la mateixa quantitat per negar-ne l'existència. Ara hi ha imatges.

Imatges explícites, imatges esperpèntiques, imatges ofenssives, imatges degradants, imatges terribles de patiment humà, d'humiliació, de crueltat inimaginable, d'un sadisme sense límits. Imatges de dones i homes violats, colpejats, electrocutats, ofegats. Piles de carn humana amuntegada i morada de cops.

Però n'hi ha que els preocupa que na Jackson mostri el pit.

Fa dies que els mitjans de comunicació ens mostren noves imatges, a quina més colpidora, que il·lustren la infàmia de la invasió de l'Iraq. Fotografies que posen llum a la foscor de les presons iraquianes i ens mostren el costat més obscur i animal de la raça humana.

Fins ara la tortura era tènebre i fosca, romania amagada als soterranis de qualsevol caserna xilena, afganesa, turca, iraquiana o espanyola. Fins ara la tortura era una pràctica repudiable en la mateixa mesura que ens era llunyana. Fins ara la tortura era un procediment bàrbar i tercermundista del Saddam de torn. Fins ara la tortura era propaganda dels revolucionaris. Fins ara la tortura era un invent dels dissidents. Fins ara la tortura era una consigna de la banda terrorista...

Però ara ja hi ha imatges de la tortura. Una icona més a afegir a l'escriptori de la nostra consciència.

La tortura ens ha mostrat el seu rostre repulsiu. La tortura ha guaitat per les finestres dels mitjans de comunicació i s'ha mostrat amb tota la seva cruesa. Amb tota la seva lletjor. Encara que, si no ens agrada, Donald Rumsfeld té la solució: no mirar els informatius ni llegir la premsa.

Ja ning√ļ no nega que a Iraq s'han com√®s abusos de tot tipus i s'ha practicat la tortura de manera sistem√†tica. Ara ¬ęnom√©s¬Ľ falta que surtin a la llum les tortures practicades a la resta de pa√Įsos del m√≥n, amb poques excepcions.

La poca credibilitat que quedava a Bush, Blair i companyia ha mort electrocutada amb els elèctrodes de la infàmia torturadora dels soldats i les soldades de l'exèrcit invasor de l'Iraq.

No els demanam que solucionin els problemes de l'Iraq, no els demanam que contuinu√Įn alliberant els iraquians a cops de porra o d'el√®ctrodes. No els demanam que els salvin ficant-los una bala al cap. No els demanam que democratitzin el pa√≠s a for√ßa d'exterminar els seus habitants.

Només els demanam que ens alliberin de la vergonya que ens estan fent passar, només els demanam que se'n vagin tot d'una de l'Iraq, que no hi toquin res pus.

Que quedin a ca seva.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: