"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 26/05/2004

R-E-C-T-I-F-I-C-A-U!

Rotger, conseller d'Educaci√≥ i Cultura, amb el seu decret va omplir els carrers de Palma en la I Diada per la Llengua i l'Autogovern, l'any 1995. Les mesures relacionades amb l'√ļs de la llengua catalana a l'ensenyament, anunciades per l'actual conseller Fiol, ja han provocat una concentraci√≥ davant el Consolat de Mar, han mobilitzat una Assemblea per la Llengua i una Plataforma per l'Ensenyament, i han generat m√©s de vuit-centes adhesions a manifests en defensa de la llengua i el rebuig de m√©s de cent cinquanta associacions de pares d'alumnes.

Europa com a escenari per fer sentir la veu dels gairebé onze milions d'habitants dels territoris de parla catalana, amb la inclusió del català com a llengua oficial a la nova Constitució Europea, topa amb la negativa del Govern francès, la tebiesa del Govern espanyol, i la manca d'entusiasme de la presidència irlandesa.

Ciutat de Palma, premi de novel¬∑la convocat en catal√† des de 1979, convertit en biling√ľe a partir de la pr√≤xima convocat√≤ria.

Televisi√≥ auton√≤mica sense model ling√ľ√≠stic definit, per√≤ amb la intenci√≥ declarada de doblar les pel¬∑l√≠cules en ¬ęmodalitats balears¬Ľ o, davant les dificultats t√®cniques i pressupost√†ries que aix√≤ representa, emetre-les doblades en castell√†, per√≤ mai no en ¬ęcatal√† de Catalunya¬Ľ, que ve a eixamplar el desert cultural creat pel tancament de Som R√†dio, √ļnica de les Illes Balears que emetia tota la programaci√≥ en catal√†.

Incentius econ√≤mics o en esp√®cie per trivialitzar, a canvi d'euros o de dies de vacances, el coneixement de la llengua catalana, en lloc de promoure'l com a deure per assegurar el dret dels ciutadans a ser atesos en la llengua que tri√Įn.

Funcionaris més grans de cinquanta anys eximits del deure de conèixer la llengua pròpia del territori on treballen, decret feliçment anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de les Balears per discriminatori, però defensat encara pel conseller d'Interior i el portaveu del Govern.

Institut Ramon Llull, primera iniciativa de col¬∑laboraci√≥ en mat√®ria cultural i ling√ľ√≠stica entre dos governs auton√≤mics, projecte ambici√≥s que comptava amb el suport d'institucions estatals, sentenciat a mort no se sap si per manca d'inter√®s o per incompet√®ncia de tots plegats.

C√†rrecs que, per una banda, pensen que la pol√≠tica ling√ľ√≠stica del Govern de les Illes Balears ha d'incloure tamb√© el castell√† (llengua desvalguda arreu del m√≥n com tothom sap) i que, per altra, en retallen dr√†sticament el pressupost.

Anunci de regalar el certificat de nivell C de la Junta Avaluadora de Catal√† als alumnes que acaben el quart curs d'ESO, sense tenir en compte la realitat socioling√ľ√≠stica d'aquestes illes i la pol√≠tica nefasta exercida pels que les han governades gaireb√© sempre.

Universitat de les Illes Balears, m√†xima autoritat cient√≠fica en mat√®ria ling√ľ√≠stica segons estableix l'Estatut d'Autonomia, relegada al paper de comparsa per la creaci√≥ d'una Secci√≥ Filol√≤gica de l'Institut d'Estudis Bale√†rics amb compet√®ncia en aquesta mat√®ria.

Tots són motius per venir a omplir la plaça Major en la X Diada per la Llengua i l'Autogovern el proper dissabte, 29 de maig, a les 18.00 hores.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: