"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 17/06/2004

ERC i el su√Įcidi

Bernat Joan, amb menys del 3% del cos electoral al darrere, treu pit i proclama: ¬ęPer primera vegada des del 1714 torna a apar√®ixer el mapa dels Pa√Įsos Catalans¬Ľ. Un servidor observa, en canvi, que els plurals nacionalismes de parla catalana estan en les seves hores m√©s baixes. Per primera vegada en molts d'anys el nacionalisme √©s minoritari al Principat, el nacionalisme aut√≤cton marca les seves fites m√©s baixes a les Illes Balears i el nacionalisme valenci√† se situa en el llindar mateix de la inexist√®ncia.

On el senyor Joan veu els Pa√Įsos Catalans un marci√† hi veuria, m√©s que mai, Espanya. ERC √©s una opci√≥ que no arriba a l'u per cent a Val√®ncia, que √©s testimonial a les Balears i que, en el Principat, ha contribu√Įt a crear el clima pol√≠tic que ha perm√®s que la confrontaci√≥ dreta-esquerra en clau hisp√†nica (PP o PSOE, com a Valladolid), arracon√†s la centen√†ria supremacia del catalanisme pol√≠tic (La Lliga, l'antiga ERC, CiU...). Aquesta √©s l'her√®ncia de Carod-Rovira: un president catal√† del PSOE, l'Institut Ramon Llull desfet, uns mitjans de comunicaci√≥ catalans en crisi, les freq√ľ√®ncies de TV3 en mans de Jaume Matas... No √©s un mal balan√ß, en tan poc temps.

L'objectiu d'ERC √©s afeblir el nacionalisme viable, talment com el de Ham√†s √©s enfonsar l'OAP. Els su√Įcides palestins prometen la destrucci√≥ d'Israel, per√≤ √©s la naci√≥ Palestina la que s'enfonsa. ERC promet la independ√®ncia, per√≤ l'electorat dels pa√Įsos de llengua catalana parla, m√©s que mai, en clau espanyola. No debades Ham√†s i ERC suren enmig de la desesperaci√≥: a la franja de Gaza, a Eivissa, a la Palma desbordada per la immigraci√≥ i l'espanyolisme rampant de PP i PSOE, a Val√®ncia, a Perpiny√†... On el pa√≠s que f√≥rem deixa d'existir, el vot a ERC es manifesta com l'√ļltim cartutx, el s√≠mptoma d'una malaltia terminal del nacionalisme. Els territoris on el nacionalisme encara no ha sucumbit a la desesperaci√≥ no pateixen encara la temptaci√≥ del su√Įcidi redemptor.

Moriu matant, senyors d'ERC, per√≤ no confieu que us seguim a l'abisme. D'altres mirarem de redre√ßar la nau i recuperar -modernitzat- el que de bo i de deb√≤ ten√≠em abans del 1714: tres estats poblats de gent de llengua catalana, Val√®ncia, Balears i Catalunya. Els Pa√Įsos Catalans de l'1% i la vostra febril imaginaci√≥ no ens interessen. Ni el pa√≠s real se'ls pot permetre. Gr√†cies.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: