"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 28/06/2004

ERC i els Pa√Įsos Catalans

Tres dies despr√©s de les eleccions europees Josep-Llu√≠s Carod-Rovira escrivia en aquest diari un article titulat ERC, feina feta on a prop√≤sit dels resultats del seu partit al Pa√≠s Valenci√† i les Illes Balears deia: "Tothom, comen√ßant pels republicans, haurien de saber llegir b√© els resultats i entendre que fer un front com√ļ amb altres socis, per al 2007, amb l'objectiu de fer passar el PP a l'oposici√≥ ha de ser l'horitz√≥ prioritari compartit". Resulta com a m√≠nim sorprenent que m√©s d'una d√®cada despr√©s de la implantaci√≥ d'ERC en aquests territoris l'objectiu hagi de ser "fer un front com√ļ amb altres socis" en lloc d'apostar per convertir-se en el referent principal de l'espai nacionalista valenci√† i balear. O √©s que Carod t√© problemes de consci√®ncia perqu√® sap que ha plantat la llavor de la divisi√≥ en el nacionalisme fins ara hegem√≤nic, el que representa el Bloc Nacionalista Valenci√† i el Partit Socialista de Mallorca, i ha abocat els militants nacionalistes a un clima d'enfrontament civil irrespirable?

Resulta evident que una de les coses més importants que van passar el 13 de juny és que per primera vegada el nucli dur del nacionalisme valencià i balear es va partir gairebé per la meitat. 19.536 vots per al BNV i 15.882 a ERPV en un cas, i 9.375 per al PSM-EN i 7.564 per a ERC en l'altre. Hi ha casos paradigmàtics, com ara el de les ciutats de Castelló i a Manacor, on el vot nacionalista s'ha dividit pàcticament a parts iguals. On abans només hi havia una opció, doncs, ara n'hi ha dues.
El cas valencià resulta especialment dramàtic, ja que el nacionalisme no ha obtingut mai representació parlamentària en solitari. A les passades eleccions, el BNV va obtenir 114.000 vots, un 4,66%. Li van faltar 7.000 vots, just els que va treure ERPV. Aquest partit ha fracassat en dos aspectes clau: no ha sabut construir i transmetre un projecte coherent de país i, en segon lloc, ha renunciat a ocupar l'espai simbòlic del nacionalisme clàssic, que ha quedat en mans d'Eliseu Climent, i això és a la base mateixa de la considerable fuita de vots que ha patit.

Per√≤ s√≠ que ha tingut √®xit en un tercer aspecte: ha bastit l'organitzaci√≥ humana m√©s potent amb qu√® mai ha comptat el nacionalisme valenci√†, un partit implantat a tot el territori i que a les passades eleccions municipals va aconseguir 300 regidors i 140.000 vots. Qualsevol analista pol√≠tic consideraria un su√Įcidi renunciar a aquesta base per construir un projecte alternatiu i partir de zero en un pa√≠s on justament el problema √©s la manca d'una massa cr√≠tica suficient per obtenir representaci√≥ institucional i visibilitat social.

Maniobra des de Catalunya


Però aquest projecte alternatiu ja està en marxa i ha penetrat amb força. Això no es pot negar. El que resulta insultant des de l'òptica del BNV i el PSM és que aquesta maniobra s'hagi impulsat des de Catalunya i que ara el líder d'ERC faci una crida a la reconciliació, a la unió i a la pau eterna.

Si jo hagu√©s hagut d'idear una estrat√®gia per desactivar els nacionalismes valenci√† i balear durant uns quants anys no ho hauria fet millor. √Čs l'ABC dels manuals de pol√≠tica aplicada a la destrucci√≥ de l'enemic. Provoca una escissi√≥, finan√ßa-la, d√≥na-li protagonisme (un diputat a Madrid o un candidat europeu, per exemple?). Acusa els altres d'impurs, de tra√Įdors, de venuts. I deixa que es matin entre ells. Quan se n'adonin, ja ser√† tard. ERC, feina feta. I tant que s√≠!

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: