"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 26/06/2004

Deu anys de Joves de Mallorca per la Llengua

El proper 1 de juliol (dijous que ve) es compliran deu anys de la presentació púbica de Joves de Mallorca per la Llengua, organització que, aleshores, va néixer com una plataforma d'entitats juvenils a favor de la llengua catalana i que, a poc a poc, va anar agafant perfil i personalitat propis.

Entre altres activitats, el mateix dijous hi haurà un sopar de celebració, en el qual participaran al·lots i al·lotes de les diferents generacions que han passat per la Comissió Permanent de l'entitat. A l'endemà hi haurà la tercera edició del concurs de Música Jove i un concert amb el grup de folk mestís Pomada.

Celebracions a banda, crec que el desè aniversari és un bon moment per fer un balanç sobre la trajectòria de l'associació i també per fer una valoració dels avanços i retrocessos dels objectius de l'organització. D'aquest segon balanç n'hem escrit molt darrerament, per tant, el deixarem en mans dels acutuals responsables de l'entitat.

Pel que fa a la trajectòria de Joves de Mallorca per la Llengua durant aquests deu anys, crec que és, simplement, digne d'admiració.

Joves de Mallorca per la Llengua és, en primer lloc, una gran porta d'entrada al compromís i a la militància. Ha estat el primer contacte de centenars de joves amb la política (en el sentit més ample del terme) i ha estat l'estadi imprescindible per a molts que, encara que després reneguin d'aquest passat, no serien el que són, ni serien allà on són ara, sense haver passat per aquesta escola de compromís.

Perquè aquesta és la segona, Joves de Mallorca per la Llengua és una escola de militància, on s'aprèn a treballar en equip, en democràcia i amb flexibilitat i seriositat al mateix temps.

Joves de Mallorca per la Llengua és, en tercer lloc, una entitat respectada i un interlocutor de primera categoria en els dos àmbits que li són propis: l'associacionisme juvenil i la promoció de la llengua catalana.

Joves de Mallorca per la Llengua és el motor de les grans mobilitzacions populars que s'han fet la darrera dècada a Mallorca.

Joves de Mallorca per la Llengua representa un model d'organització innovadora i moderna, tant en la seva estructuració interna com en la seva imatge externa, tant en el seu discurs positiu i dirigit a la majoria social, com en les seves propostes de mobilitzacions lúdiques i reivindicatives. Tant és així, que les seves mobilitzacions han estat «copiades» a la resta de Països Catalans. Primer va ser el Correllengua que es fa al País Valencià, organitzat per Acció Cultural, al Principat, La Franja i Menorca, organitzat per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua, a la Catalunya Nord, organitzat pels Casals Jaume I i a Formentera, organitzat per la Coordinadora de festes de Santa Maria... Es pot dir que aquesta activitat de bressol mallorquí ha fet arribar la Flama de la Llengua per terra, mar, aire i internet a tots els catalanoparlants i a tots els que estimen la llengua catalana arreu del món.

Una altra de les activitats que duu camí d'estendre's arreu de la nació catalana és l'Acampallengua, que ja té rèpliques a Petrer (País Valencià) i a la Franja de Ponent.

Joves de Mallorca per la Llengua és una organització amb presència constant en els llocs de trobada dels joves mallorquins, ja siguin centres d'ensenyament o d'oci.

Joves de Mallorca per la Llengua és una entitat capdavantera en la defensa dels drets lingüístics del mallorquins.

Joves de Mallorca per la Llengua és l'entitat que al novembre de l'any 2000 recuperà una reivindicació que, des de finals dels 80 havia caigut en l'oblit i que ara s'ha generalitzat a entitats, partits i institucions dels Països Catalans: la reclamació de l'oficialitat de la llengua catalana a les institucions de la Unió Europea.

Joves de Mallorca per la Llengua és una associació valenta, que no ha cedit al xantatge econòmic dels actuals responsables de la política lingüística.

És bo tenir esperit crític, però també és bo saber reconèixer els mèrits dels altres.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: