"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 17/07/2004

Recursos i cortesies

Viure en el triangle de la prosperitat no és poca cosa, en aquests temps que correm. No només, des de fa un any, podem menjar, calent i fred, cada dia sinó que també tenim la sort de sentir-nos allocats -derivat de lloca, no sé si amb encert normatiu o no- per aquest cobricel eteri que se'n diu prosperitat -primavera i trinaranjus, que podria cantar Antònia Font, tot fent una adaptació d'una cançó seva antiga-. I a més, qualsevol dia, a tu o a mi, si no ets gaire estugós, amic lector, et podrà tocar -caramboles de la promoció turística- en una rifa, per esbravar el populatxo i fer-lo partícip de les àrdues tasques que l'exercici del poder comporta, passar una nit al Rasputín. O bescanviar-ho, si la moral no t'hi arriba, per algun altre petit vici confessable, que pugui ser compartit per la presidencial gomina, o el rossegall de qualsevol altre alt càrrec.

Jo no s√© si estrat√®gicament aquesta g√≤tica bufonada escenificada al castell de Bellver t√© el m√©s m√≠nim sentit de l'oportunitat. M'explicar√©. Si tu has d'anar a parar la m√† de pidolaire a qui t√© la clau de la caixa grossa, no conv√© que, dos dies abans, facis el fatxenda i et proclamis el m√©s autocomplagut del m√≥n. I diguis per pa i per sal que les pol√≠tiques (econ√≤miques) que desenvolupes tu i els teus s√≥n les millors que el sol escalfa. Vaja, que si jo em trob alg√ļ que dina de marisc al Club de Mar i l'endem√† me'l torn a trobar intentant captar-me l'almoina a trav√©s d'un paquet de cleenex a un sem√†for, podeu comptar la solidaritat que de mi extraur√†. (O, potser, la bufonada g√≤tica no t√© res a veure amb els interessos del ciutad√†, de les illes o de l'eix, i √©s una cortina de fum per apaivagar les b√≤figues que la comissi√≥ d'investigaci√≥ de l'11 M pot fer esclatar). Aix√≠ i tot, com a m√≠nim la cortesia de la visita s'ha executat. Potser, de tot plegat nom√©s en restar√† l'eco d'aquest somriure amb qu√® s'ha encunyat aix√≤ que en diuen ¬ęel nuevo talante¬Ľ. De totes maneres, en Francesc Fiol √©s un afortunat, no nom√©s perqu√® viu en un dels v√®rtexs esponerosos del triangle de la prosperitat -ja se sap l'analogia que se sol establir entre desenvolupament econ√≤mic i desenvolupament cultural, aix√≤ vol dir que ser√† un conseller que eradicar√† el frac√†s escolar, que tendr√† un √≠ndex molt elevat d'estudiants que prossegueixen els estudis no obligatoris, que tendr√† r√†tios baixes i places suficients perqu√® cada fam√≠lia pugui triar el centre escolar que li v√©ngui de gust-. Deia que en Francesc Fiol √©s un afortunat, no nom√©s pel que acab de dir, sin√≥ tamb√© perqu√® ha estat rebut per la ministra d'educaci√≥ quan encara, per dir-ho d'alguna manera, no s'han esfullat les roses del primer ram que va rebre de felicitaci√≥ per al nou c√†rrec. Cosa que no va aconseguir el conseller Pons en tota la legislatura passada de Pilar del Castillo, tot i que els arguments amb qu√® Dami√† Pons va tocar les baules a la ministra eren id√®ntics als que ha fet servir en Fiol. No sabem qu√® en sortir√†, de la visita. Si tot no ser√† altra cosa que bones paraules i somriures que defineixen, de moment, ¬ęel nuevo talante¬Ľ.

Parlant ara de recursos. No em puc estar de comentar que entre tanta prosperitat econ√≤mica, el govern redueixi en un ter√ß els ajuts als municipis per a la normalitzaci√≥ ling√ľ√≠stica. Potser aquesta no √©s un par√†metre que engreixi la prosperitat d'un poble! Deu ser per aix√≤ que tenim un director general amb un nas de Pinotxo perqu√® ens pugui encolomar all√≤ que li surti de l'os del front. Tanmateix no era d'aquests recursos que volia parlar, sin√≥ del que ha desestimat el TSJB i que declara plenament v√†lides les oposicions a assessor ling√ľ√≠stic que va convocar el Govern l'any 2001 i que un ciutad√† de les Illes Balears, amb tot el seu dret, va impugnar. No √©s que no es puguin impugnar unes oposicions. Se n'impugnen moltes. El que em sembla greu d'aquest assumpte √©s que, d'aquesta impugnaci√≥, se'n fes una arma pol√≠tica, que fos instrumentalitzada pol√≠ticament per defensar o afavorir uns interessos partidistes. Es va dir, per pa i per sal, que aquestes oposicions havien estat un vestit a mida per a la germana de Francesc Antich. No cal recordar que na Catalina Antich treballava, en el mateix c√†rrec, assessora ling√ľ√≠stica i coordinadora, o com es digui, de la JAC, abans que Antich fos president, √©s a dir, contractada pel PP, i mai la seva v√†lua no va ser q√ľestionada. Ans al contrari, va desenvolupar la seva tasca amb la m√†xima professionalitat i efic√†cia. Ara, encara √©s l'hora que alg√ļ d'aquells que varen instrumentalitzar aquest cas hagi reconegut el seu error, hagi demanat perd√≥ o hagi dimitit. Com a m√≠nim, per tot plegat, en cortesies s√≠ que fan un bon eix, l'eix de la calamitat.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: