"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 17/07/2004

Per la refundaci√≥ del nacionalisme a Mallorca (1): q√ľestions pr√®vies

Volem encetar una s√®rie d'articles que siguin, sobretot, una reflexi√≥ senzilla i en veu alta del moment actual i de les perspectives de futur del nacionalisme. En el benent√®s que utilitzam aquest terme que tan poc ens agrada per referir-nos a totes les persones i organitzacions que treballen o estan a favor de la recuperaci√≥ total dels drets col¬∑lectius del nostre poble i que tenen incid√®ncia a Mallorca, siguin de l'abast territorial que siguin. Que quedi clar, doncs, que dins el conf√ļs i ambivalent terme de nacionalisme hi incloem (encara que nom√©s sigui perqu√® no tenim capacitat de trobar-ne un de m√©s exacte) el sobiranisme i l'independentisme, posicionament que, dit sigui de passada, √©s amb el que ens identificam.

Quan deim ¬ęuna reflexi√≥ senzilla i en veu alta¬Ľ som conscients que no √©s precisament aix√≤ el que m√©s necessita el nacionalisme, m√©s aviat requereix de moltes reflexions complexes i en veu no gaire alta. Per√≤ aquestes no s'escau fer-les des d'un mitj√† de comunicaci√≥, aix√≠ que la nostra pretensi√≥ (per ser pretenciosos que no quedi) es limitar√† a intentar esbossar l'√≠ndex o el full de ruta d'alguna d'aquestes reflexions. Si de tots aquests fums en surt alguna boirosa idea positiva i √ļtil, donarem per ben invertides les hores i la tinta emprades.

Una darrera q√ľesti√≥ pr√®via, que √©s necessari aclarir abans de comen√ßar la reflexi√≥, √©s la de l'√≤ptica des de la qual parlam. Som dins d'aquest edifici d'arquitectura complexa i heterog√®nia que √©s el nacionalisme, instal¬∑lat a un dels pisos de m√©s amunt, que √©s el dels partidaris de la independ√®ncia dels Pa√Įsos Catalans, per√≤ no tan amunt com per viure en el cel dels santons que prediquen, sense practicar, els Paradisos Catalans.

Com que quan vaig començar a viure per allà d'alt érem tan pocs i hi feia tant de fred, de tant en tant, he baixat uns quants pisos i he cohabitat, sense cap problema, amb els que lluiten, des de la societat civil, per la recuperació de la llengua i la cultura catalanes. No ens ha anat malament i, a més a més, molta gent s'ha animat a habitar i a donar vida i escalfor a molts dels pisos més alts.

Perd√≥ per la par√†bola, per√≤ m'ha semblat √ļtil per expressar que no nom√©s parl des de la legitimitat que pot parlar qualsevol persona des d'un mitj√† de comunicaci√≥, sin√≥ que, a m√©s, ho faig des de l'adhesi√≥ moral i sentimental de qui parla d'una part de la seva vida.

Supòs que afirmar que el nacionalisme, en el seu conjunt, avui, a Mallorca, es troba immers en una crisi, és una obvietat. I amb això, és clar, no vol dir que no hi hagi organitzacions que, dins el nacionalisme, funcionin prou bé.

Que ning√ļ s'esgla√Į per la paraula crisi, tothom, persones, organitzacions, ideologies, moviments, empreses, institucions... entra en crisi qualque vegada. L'important √©s com te'n surts i si entre tots som capa√ßos de fer que el nacionalisme en surti renovat, refor√ßat i amb m√©s projecci√≥ que mai damunt tota la societat mallorquina i de la resta de Pa√Įsos Catalans.

La crisi de què parlam es manifesta, sobretot, en la manca de referents clars, tant personals com organitzatius, per a una majoria de la gent que s'identifica amb el nacionalisme. També es transllueix en la divisió interna que hi ha en alguns dels partits polítics que es consideren nacionalistes, com UM o el PSM-EN. Un altre dels símptomes evidents és el retrocés patit pel PSM-EN en les darreres conteses electorals.

Les causes i les oportunitats d'aquesta situació de crisi i les possibles sortides, les analitzarem, si no hi ha cap denou, en els propers articles.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: