Seguretat alimentària: i ara què?
Els problemes de seguretat alimentària -que afecten allò que
menjam i que bevem- arriben mot directament a l'opinió pública.
Interessen perquè ens afecten a tots. Per això és necessari
tractar-los informativament amb el màxim rigor i la màxima
objectivitat. Cal dir les coses pel seu nom però no es pot
embullar la troca. I si no es té informació, o es té
incompleta, val més fer un bon ús de la prudència. No es pot
callar davant el frau o el delicte però també s'han d'evitar
les afirmacions incertes i les acusacions generalitzades.
Hem de ser sensibles a la seguretat dels aliments i també hem de
ser coherents com a consumidors. Han de ser coherents les
persones i han de ser coherents les institucions. Hem de saber
que els productes segurs, garantits, de qualitat indiscutible, són
més cars i sovint tenen greus problemes en la seva
comercialització.
No ens enganem sobre els productes càrnics d'origen industrial
que arriben als nostres aparadors. La violència d'un mercat que
constantment pressiona els preus pagats als ramaders per avall fa
molt difícil sostreure's del cercle dels antibiòtics, les
hormones i els pinsos barats. Basta visitar alguns dels grans
centres productors intensius de bestiar de la península per
veure que no hi ha manies. I és aquesta carn, amb uns controls
molt escassos, la que envaeix els nostres centres comercials, i
amb la qual han de competir els ramaders de les illes.
Ja no es tracta que les anàlisis, al final, hagin resultat
negatives, és que estam davant una realitat que la pot veure qui
la vulgui veure. Hi ha una gran diferència entre un bistec de la
ramaderia ecològica o producte d'una alimentació natural i un
bistec produït a les «fàbriques» de carn. Per això és
fonamental que els productes de qualitat arriben ben etiquetats i
identificats als consumidors.
Tampoc no és encertat barrejar en un «totum revolutum» tots
els problemes i arribar a la conclusió que tots els ramaders són
uns mafiosos. El problema de la «llengua blava» no té res a
veure amb el possible ús d'antibiòtics prohibits. La «llengua
blava» és una malaltia que poden tenir els animals de la
mateixa manera que nosaltres podem tenir un grip o un costipat.
Res té a veure amb fraus alimentaris.
Tothom ha d'assumir la seva responsabilitat: els productors, els
manescals, els industrials, els comerciants i els consumidors. No
hem de ser cínics ni ens hem d'enganar a nosaltres mateixos. Un
crit d'atenció sobre la seguretat alimentària hauria de dur a
una reflexió més serena, més sostenguda i més profunda. I se
n'haurien de deduir totes les conclusions pertinents. Si ens
limitam al sensacionalisme alimentari puntual el que acabarem
fent és fer mal al que és innocent i que necessita el màxim
suport social per tirar endavant: el pagès que vol fer les coses
bé.
No seria gens inapropiat el parlar de la necessitat d'un «comerç
just» dels aliments. ¿És just que un ramader que proporciona
una alimentació natural al bestiar, que té unes instal·lacions
adequades per al benestar dels animals, que assegura un producte
de primera qualitat, no es trobi amb un mercat que li reconegui
el seu esforç? ¿És just que aquesta carn de qualitat hagi de
competir en preu amb la carn industrial i carregada de química -autoritzada
o no- que ens invadeix des de fora?
Per haver-hi una plena seguretat alimentària seria important
garantir l'existència d'una producció alimentària de qualitat
a les pròpies Illes Balears. I això és el que no feim. Quines
iniciatives s'estan prenent? Perquè no es du endavant un pla,
ben dotat econòmicament, per adequar les instal·lacions
ramaderes a la necessitat de respectar al màxim el medi ambient
(tractament de purins) i el benestar dels animals? Perquè no es
du endavant un programa de certificació gratuïta de les instal·lacions
i els productes dels ramaders que s'hi vulguin incloure? Per què
no s'impulsen marques de qualitat o identificacions d'origen en
el sector càrnic? Per què no s'afavoreix més la ramaderia
extensiva basada en races autòctones i la ramaderia ecològica?
Per què no es fa res per tal d'afavorir iniciatives de
comercialització de la carn, la llet i el formatge, amb qualitat
garantida?
Potser tot això no interessi. Potser, fins i tot, que ja no
tornem a parlar de ramaderia fins al proper escàndol alimentari.
Per ventura és que volem entendre que el problema és tan sols
de majors controls sanitaris i d'inspeccions suficients. I és
cert que s'han de disposar de majors recursos humans i
laboratorials. Això és imprescindible però no basta. També
ens manca una ramaderia moderna i adequada a les necessitats
alimentàries de la nostra societat.
|