"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 16/01/2005

Experiència

Som del parer fonamentat per la pròpia experiència, que és molt fàcil desbaratar el precari equilibri físic del cos humà, i quan això succeeix a segons quines edats hi ha moltes possibilitats de fer un llarg viatge dels que no venen els touroperadors. Per això que m'he tornat exigent una cosa de no dir pràcticament en qualsevol indret, però sobretot amb les coses de menjar. No sé vostès, però jo, em confés perfectament acollonit, per utilitzar un adjectiu clar i pinzellat, davant les notícies de pollastres, porcs, vedells destinats al consum humà intoxicats per clenbuterol, cloramfenicol, anabolitzants, esteroides i altres exògens (paraula que acab d'aprendre gràcies a Sant Google: producte que no pot esser produït pel cos humà d'una manera natural).

Primer de tot he de saber entendre que som de poble petit, o sia que les bestieses massa grosses em resulten males d'entendre, difícils d'assimilar. Quasi sempre, el marc i les vivències d'infantesa i primeres joveneses dimensionen d'una manera enorme l'enteniment, el tarannà d'un ésser humà, al meu modest entendre quasi tant com la nissaga, la predisposició, l'ADN. Per això mateix, hi ha coses que se m'encasqueten i no em passen ni envant ni enrere del carcabòs. I allau de remembrances. Els titulars dels diaris d'aquestes darreres setmanes m'han remogut records de quan era al·lot. Un dia se va saber que a una vaqueria del poble, com que posaven aigua a la llet per fer-la retre, aconseguien que el densímetre del manescal inspector no se n'anés al cul mateix del poal de la llet, afegint-hi altre tant d'orina de la mateixa vaca. I va ser un escàndol popular, clar, però ningú emmalaltí, als déus gràcies. Deducció: es veu que l'orina de vaca sana no és tòxica. Fastigosa sí, però no tòxica. També tinc recordança d'uns fets que resultaren més greus, així mateix. Succeí que un botiguer espavilat descobrí que si omplia amb vi negre el dipòsit i el serpentí de l'aigua fresca de la gelera, assolia un bevent extraordinari, i una acceptació immillorable per part de la clientela. Tant és així que els altres botiguers de la vila i algunes tavernes, també es dedicaren a fer el mateix. Fins que alguns clients començaren a agafar mal color, se'ls posaven els ulls vermells i els morros blaus..., com si tinguessin el mal dels conills, pobrets. Fins i tot en moriren uns quants... Després es descobrí que era que l'alcohol del vi anava dissolent el plom del serpentí de les geleres i intoxicava greument la gent que en bevia.

S'ha d'anar molt alerta amb el que passa gorja endins. Per això quan avui en dia encara sent a dir això de les manyuclades en les coses de menjar, et poses orella alta i nas inflat perquè hi entri bé l'oratge. I el que arribes a ensumar, no és de gust. La Conselleria de Salut i Consum del Govern balear podrà editar comunicats tipus: «Preguntes i respostes sobre el clenbuterol», o també «sobre la presència de cloramfenicol en aliments», minimitzant els riscs per a la salut que significa el seu consum a petites dosis. Però el sineuer erugat que habita dins mi em fa saber que: per qualque cosa les directrius sanitàries de la UE en prohibeixen qualsevol quantitat en els aliments, per mínima que sigui; que allò tan recurrent anomenat «alarma socia» com a excusa, no la produeix que la gent sàpiga el que en realitat passa, sinó que de manera evident se silenciï institucionalment el bony fins que rebenta a la premsa, i que, com si fossin culpables, callin els noms dels responsables; això sí té ferro pel personal, creguin. I tenir a l'espinada, al borrissol del clatell, de bell nou la sensació que algú ens engana, ens tracta com a parvulets... I de «palles», com qualcú ha dit, ni mentals ni de les altres (que més voldria jo!) El que passa és que els fets no són opinables ni «pallables». Endemés, són molt caparruts. Són com les embarassades: o hi estan o no hi estan. No és possible estar-hi sols un poquet. Entesos?

ť
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: