"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 26/01/2005

A les Balears, el PP apuja el preu dels habitatges

Segons el darrer n√ļmero de Quaderns Gadeso, de gener de 2005, l'habitatge es la m√†xima preocupaci√≥ dels habitants de les Illes Balears.

No obstant, al Partit Popular li importa un rave, i ens ha felicitat el 2005 encarint m√©s el seu preu. Aix√≤ s√≠, ha actuat amb tanta cautela que ha passat inadvertit a la majoria de ciutadans. Encara ressona el seu esl√≤gan de campanya ¬ęS√≠ a menos impuestos¬Ľ i ja la mos han pegada, incrementant la c√†rrega que fer la fibra m√©s sensible del contribuent.

Es tracta de l'impost sobre els Actes Jurídics Documentats (A.J.D.) el qual, de la mà del Govern encapçalat per D. Jaume Matas, ha sofert un augment del cent per cent. Sí, ho he dit bé, s'ha duplicat, encara que d'una manera silenciosa, sense fer renou, amb nocturnitat i alevosia.

Les preguntes √≤bvies so√≥n: qu√® suposa aquesta pujada i a qui afecta realment? Considerant que estem parlant d'un impost lligat a les hipoteques i les noves construccions, √©s obvi que la primera conseq√ľ√®ncia √©s un augment directe del preu dels habitatges. Els afectats, els ciutadans en general i els joves en particular.

I els promotors i constructors, què hi tenen a dir? De moment no han piulat. Ben segur que si aquesta decisió l'hagués presa el govern del Pacte, encara ara escainarien, però governant qui governa els convé mantenir-se al marge. Al cap i a la fi és un cost que han repercutit de forma immediata als compradors.

Amb un obrir i aclucar els ulls, l'impost que afecta els Actes Jurídics Documentats ha passat del 0,50 % a l'1%, i el seu efecte recau, bàsicament, sobre les declaracions d'obra nova, la divisió horitzontal, i la compravenda d'immobles subjectes a l'IVA. A més, totes les hipoteques que es duen a terme dins la Comunitat Autònoma han sofert el mateix increment, i convé no oblidar que més del 90% d'habitatges que es construeixen a les Illes es financen mitjançant hipoteques bancàries.

Es veu que al P.P., per seguir pagant el deute als Douglas per la compra de Costa Nord, mantenir un equip ciclista d'elit per acontentar el Sr. Rajoy, costejar els mals vicis d'alguns consellers, fer autopistes a escala monumental, fer front al dèficit en sanitat i educació (dèficit que ells mateixos crearen, cal tenir-ho present)..., no els ha quedat altre remei que gratar les butxaques dels de sempre.

Així dons, l'any que tot just acaba de començar ens ha obsequiat amb un augment real dels preus dels habitatges que ronda el 2,4%, significant, entre d'altres coses, que els joves que comprin un pis valorat en 200.000 euros n'hauran de pagar 4.800 més (quasi 800.000 de les antigues pessetes) que si ho haguessin comprat dins el 2004.

La veritat és que la sensibilitat del Partit Popular entorn a les preocupacions dels ciutadans no deixarà mai de sorprendre'm.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: