"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 25/01/2005

De què tenen por?

Resulta preocupant que dos dels temes més rellevants que la política espanyola té en aquests moments damunt la taula, com són el Pla Ibarretxe i la Constitució Europea, suscitin en els dos partits majoritaris, PP i PSOE, una mateixa reacció: espantar el personal, atacar les opinions contràries recorrent sistemàticament a la por.

Respecte a la q√ľesti√≥ basca, ja fa temps que l'espanyolisme va enterrar aquell argument segons el qual ¬ętotes les idees es poden defensar en democr√†cia, el que no √©s acceptable √©s la viol√®ncia¬Ľ. Per si alg√ļ servava dubtes, ara comprovam que, en el fons, no s'ho creien: quan el nacionalisme basc ha proposat democr√†ticament -tant en la forma com en el fons- una idea, un projecte de nova articulaci√≥ pol√≠tica del Pa√≠s Basc amb Espanya, s'han tirat a la jugular dels seus impulsors i han comen√ßat a fer por amb els fantasmes habituals: la divisi√≥ entre els bascos, el trencament de les regles del joc, la ruptura de la conviv√®ncia, el risc de les aventures secessionistes... en fi, ja ho sabeu.

Ara, davant el refer√®ndum per a la ratificaci√≥ del Tractat Constitucional Europeu, fan servir la mateixa estrat√®gia. I si b√© no em sorprenen els exabruptes i clams apocal√≠ptics dels dirigents del PP, que davant qualsevol dissid√®ncia reaccionen igual, no puc dir el mateix de la plana major del PSOE. Francament, m'esperava un altre estil, una actitud m√©s seriosa, m√©s rigorosa, una manera m√©s assenyada i responsable de defensar la seva aposta pel ¬ęs√≠¬Ľ al refer√®ndum enfront dels qui demanam el ¬ęno¬Ľ. Per√≤ ja ho veis, tamb√© han caigut en el recurs f√†cil de la por. Em disgusta que pol√≠tics de la traject√≤ria de Javier Solana, Josep Borrell o Jos√© Montilla, per esmentar els exemples m√©s recents, utilitzin arguments superficials i demag√≤gics que no fan altra cosa que empobrir el debat. Borrell i Solana ens recorden que, si no s'aprova la Constituci√≥, es posa en risc el proc√©s de construcci√≥ d'Europa, ja que els governs dels estats no es tornaran a seure en molt de temps per redactar un nou text constitucional. Vaja, aix√≤ deu voler dir que el problema no √©s ni Europa ni la Constituci√≥; el problema s√≥n els estats, no? Deu ser que als ciutadans tan sols ens cap dir que s√≠ a all√≤ que els governs ja han acordat. Per aix√≤ el refer√®ndum no √©s vinculant, sin√≥ consultiu: es tracta de donar l'opini√≥ i prou, sense cap conseq√ľ√®ncia pr√†ctica. I l'√ļnica opini√≥ correcta dels bons ciutadans √©s beneir el que ja s'ha decidit. Si deim que no, preparem-nos, que ve el llop.

Per√≤ Jos√© Montilla ha superat el llist√≥: dissabte ens va renyar als partidaris del ¬ęno¬Ľ per les males companyies que hem triat, etzibant-nos que anam de bracet amb l'extrema dreta, que tamb√© diu que no. Per la mateixa regla de tres, li podem retreure al ministre les habituals votacions al Parlament basc en qu√® els socialistes voten el mateix que l'esquerra abertzale connivent amb ETA. A mi sempre m'ha semblat fora de lloc, aquesta acusaci√≥, i per aix√≤ tamb√© m'ho sembla la seva. De fet, √©s tan barroera que el mateix Borrell ha hagut de sortir al pas, matisant les paraules del seu company i acceptant que √©s injust ficar tots els partidaris del no dins el mateix sac.

Ben mirat, tot aix√≤ fa el mateix color d'all√≤ tan simple que diuen els pedagogs: que els pares que ¬ęeduquen¬Ľ els fills en la por, en realitat estan evidenciant els seus propis temors. La pregunta √©s, doncs: de qu√® tenen por els pol√≠tics que ens volen fer por?

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: