"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 19/03/2005

Vergonyosa tudadissa

Us vaig mig prometre, incondicionals lectors, que continuaria parlant, avui, de llengua, de models ling√ľ√≠stics desitjables als mitjans de comunicaci√≥ i de com un bon model ling√ľ√≠stic pot servir de referent als parlants. Per√≤, tot i que procur no ser mai esclau de les meves pr√≤pies paraules, ja veureu que incomplir√© la insinuaci√≥ que apuntava a l'article de la setmana anterior. I per qu√® no continuu en la l√≠nia encetada dissabte passat? Probablement per dues raons: una, perqu√® som esburbat de mena, poc rigor√≥s, poc ordenat, poc met√≤dic; la segona ra√≥ √©s perqu√® aquest jo impulsiu que duc dedins, dijous d'aquesta setmana, es va veure sotm√®s a una mena de prova de resist√®ncia i de contin√®ncia. La veritat √©s que no ho he pogut resistir i m'hi esboldregar√© pels quatre cantons.

Una indisposició em va fer retre una visita a la meva metgessa de capçalera. Llavors em vaig atracar, ja que hi era, al centre i vaig passar pel pont del tren. Quan vaig ser a dalt, vaig restar enlluernat del tot. I no va ser una llambregada mal pegada de l'astre sol, qui em va treure del solc i de polleguera, sinó la contemplació, en pell i ossos, del parc de les Estacions. D'aquell bunyol de vent, que pagàrem tots els ciutadans, ja només n'hi havia literalment les butzes. Caramulls de terra, màquines que trepanaven el sòl, vaja, que si hi hagués passat n'Atila i tots els seus bàrbars no ho haurien deixat tan pelat, tan trespolejat i tan desolat. Això contrasta amb la pressa que varen tenir, encara no deu fer sis anys, per inaugurar-lo. Una vergonyosa tudadissa!

Estic segur que dins cap casa els habitants de la qual tenen el cap m√≠nimament moblat passa un desgavell com el d'aquest parc. On s'√©s vist mai que una obra p√ļblica, especialment aquesta que se li don√† una dimensi√≥ quasi fara√≤nica, nom√©s duri sis anys escassos? Qu√® en pensar√≠eu tots vosaltres d'una casa particular que un bon dia en canvien tot l'enrajolat i, sense encomanar-se ni a D√©u ni al diable, al cap d'uns mesos el tornassin a baratar. Hi ha una cosa que es diu vergonya i empegue√Įment. Els ve√Įns dirien que tenen el cap a adobar....

Qu√® poden dir els ciutadans d'aquests pol√≠tics que cometen aquests atropells? O en podem dir que tenen el cap a adobar o que aquestes insinuacions del 3% deuen ser com una veritat borda que corre soterrada, com les canonades, per exemple, de les aig√ľes brutes, per√≤ que forma part de la trama urbana quotidiana. I resulta que els mateixos que han fet esbucar all√≤ que amb tants de mims, gemecs i ais feren construir, √©s a dir, els mateixos que han fet aquesta escandalosa tudadissa de doblers, s√≥n els que fa tres o quatre anys, juntament amb ac√≤lits i corifeus, s'esgargamellaven tot dient que la gent del Pacte de Progr√©s eren uns mals administradors. Aquests mateixos que nom√©s riuen quan tenen les v√≠sceres enlaire de la ciutat, com una masclet√† invertida, s√≥n els que ara ens han insinuat que ens volen apujar els carburants. Quina legitimitat tenen per apujar-nos els carburants per pal¬∑liar d√®ficits que ells mateixos, amb la poca dotaci√≥ amb qu√® transferiren les compt√®ncies, han provocat quan donen aquest exemple de mans foradades que cap fam√≠lia no consentiria dins ca seva? La resposta es contesta per ella mateixa: no tenen la m√©s m√≠nima legitimitat. Mereixerien l'oprobi m√©s absolut i m√©s p√ļblic.

I ara que som als carburants, com √©s que tenen la barra de mostrar com una amena√ßa el fet que els apujaran si Madrid no ens paga m√©s. Quina doctrina √©s aquesta: quan ells manaven, deien que el que ten√≠em bastava i ara no els basta per pa i per sal. Per qu√® aquest intent tan barroer de traspassar la culpabilitat sempre als altres. Apujar els carburants √©s generar un impost nou i ells sempre han presumit que quan manen no posen impostos, sin√≥ que els lleven. Tamb√© aix√≤ no deixa de ser una fal¬∑l√†cia absoluta. Ells no augmenten els impostos, augmenten les taxes, que jur√≠dicament potser no √©s el mateix per√≤ tot surt de la mateixa butxaca del ciutad√†. Per exemple, a Marratx√≠, governat pels populars, han apujat totes les taxes. La del cementeri, l'han triplicada. I tamb√©, els ciutadans que ens prove√Įm d'aigua de manera natural i no a trav√©s de la xarxa municipal, ens fan pagar una taxa trimestral que mai no hav√≠em pagat. Per√≤ aix√≤ s√≠, s√≥n uns graduats en la com√®dia. O potser haur√≠em de dir, per ser m√©s precisos, en la farsa?

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: