"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 20/03/2005

Bo com la mel

La producció de mel a l'Estat espanyol segueix una línia ascendent: el nombre de caseres ha passat d'1.347.000 el 1985 a 2.277.000 el 2002, i la producció de mel en el mateix període ha passat de 16.069 a 35.722 tones. Aquest increment ha situat Espanya com un dels grans productors mundials. És clar, però, que la situació dels 4.476 apicultors professionals que hi ha a l'Estat presenta molts d'entrebancs i greus, provocats pels problemes sanitaris dels eixams i per la tendència a la caiguda dels preus.

A les Illes Balears hi ha una antiga tradició apícola. D'una manera especial aquesta tradició té força a Eivissa i a Menorca. Els romans valoraren molt la mel de Menorca, considerada la millor després de la de Grècia. La primera revista d'apicultura publicada a l'Estat espanyol fou obra del maonès Francesc Femenies Andreu, autor el 1886 de la Guía del apicultor españo. L'any 1981 es va fundar l'Associació Balear d'Apicultors. A les Pitiüses, el 1990 s'hi fundà l'Associació d'Apicultors d'Eivissa i Formentera. A Menorca, l'Associació Menorquina d'Apicultors publica eButlletí Informatiu d'Apicultura.

Però l'apicultura balear -a diferència d'indrets com Andalusia, Castella, Extremadura i el País Valencià- no ha generat una activitat productiva d'un volum econòmic important i s'ha convertit en un entreteniment per omplir l'oci dels aficionats. L'apicultura illenca, així i tot, tracta de sortir de l'estat embrionari en què es troba i desenvolupar les seves possibilitats. Les darreres dades ens parlen d'11.400 caseres, 2.720 de pertanyents a apicultors professionals, i de 538 apicultors, 8 dels quals són professionals, amb una producció de 140.000 kg de mel. Són xifres modestes però que, així i tot, expressen una realitat en expansió i d'un considerable interès social.

A Mallorca s'hi fan dues recol·leccions. La primera és multifloral i se l'anomena «mel de maig», que és considerada la millor. La segona, pel novembre, més obscura i dolça s'obté bàsicament de la flor del garrover. Alguns apicultors obtenen la «mel d'ametler» amb un sabor intens i un toc amarg, la «mel de xiprell», la «mel de flor d'alfals» (a la zona de Sant Jordi) i la «mel de taperera i alfals» (Migjorn). A Menorca s'hi obté la «mel multifloral», la «mel d'enclova» i la «mel de lot». A Eivissa s'hi fan tres recollides anuals: la «mel multifloral», la d'estiu a partir de la farigola vera i la d'hivern de romaní i de xiprell.

La mel és un aliment molt energètic, compost per glúcids -sobretot glucosa i fructosa- però que a més conté components minerals, vitamines, àcids orgànics i aminoàcids. D'altra banda, les abelles tenen un paper decisiu en la pol·linització de moltes plantes amb flors. La seva presència és d'interès general, perquè sense plantes tampoc no hi hauria persones.

El missioner dels Sagrats Cors Bartomeu Barceló i Roig, al llibre El món de les abelles a Balears, fa una entretenguda defensa de l'apicultura i una bona descripció de la vida de les abelles. Hi ha apicultors a totes les illes interessats a millorar la seva producció. Un col·lectiu d'apicultors mallorquins s'ha esforçat en la caracterització de la Mel de Mallorca, que podria esdevenir un producte diferenciat amb un major valor afegit.

A l'actualitat, en tot l'Estat sols hi ha 4 Denominacions d'Origen Protegides (Granada, La Alcarria, Villuerca-Ibores i d'Astúries) i una Indicació Geogràfica Protegida (Mel de Galícia). El futur de l'apicultura a les Illes Balears és fer una mel de qualitat, d'origen botànic definit i amb denominació d'origen. Aquesta mel de les Illes ja arriba sense intermediaris al consumidor gràcies a la venda directa que en fan alguns apicultors. La nostra mel comença a trobar-se en els punts de venda. Però fa falta completar la seva caracterització amb els estudis tècnics necessaris.

Una iniciativa d'aquest grup d'apicultors va ser posar en marxa una fira anual especialitzada. La Fira de la Mel de Llubí és un punt de trobada dels apicultors i de difusió en el conjunt de la societat de la cultura apícola. La mel de les Illes Balears ha de sortir de l'amagatall on es troba i aconseguir el lloc digne que es mereix.


      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: