"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 22/03/2005

Humanitzar els dictadors

La pel¬∑l√≠cula Der Untergang (L'enfonsament), d'Oliver Hirschbiegel, en la qual s'expliquen els darrers dies de Hitler al bunker subterrani de la Cancelleria de Berl√≠n, ha suscitat una controv√®rsia remarcable a Alemanya. I no perqu√® la pel¬∑l√≠cula (ni el llibre en el qual es basa, de Joachim Fest) llo√Į o exalci la figura de Hitler; el motiu de la pol√®mica √©s que presenta el dictador alemany com un home envellit, paranoic i miserable que, en el seu final, absolutament desconnectat de la realitat i cec davant la desfeta total del III Reich, encara segueix posse√Įt pels seus fantasiosos i ja irrealitzables somnis de grandesa. Vet aqu√≠ la ra√≥ per la qual la pel¬∑l√≠cula ha estat criticada: perqu√® aquesta imatge de Hitler humanitza el dictador: ens el fa apar√®ixer com un home acabat, destru√Įt... potser digne de ll√†stima. I aix√≤, diuen els cr√≠tics, √©s el que cal evitar: Hitler ha de ser presentat n√≠tidament com un monstre, sense cap tret d'humanitat que pugui suscitar una mirada de ll√†stima. Hirschbiegel no ha defugit la cr√≠tica, per√≤ es referma en la seva tesi: en efecte, ell vol fer veure que aquests monstres s√≥n monstres humans.

Mentre aquesta pol√®mica omple p√†gines als mitjans de comunicaci√≥ alemanys, m√©s a prop nostre hem assistit al desallotjament de la darrera est√†tua de Franco que quedava a Madrid. I tamb√© aquest fet ha provocat controv√®rsia, encara que de signe contrari al que s'ha produ√Įt a Alemanya: aqu√≠ no s√≥n els hipercr√≠tics, sin√≥ els nost√†lgics del franquisme els que han expressat el seu desacord amb la retirada de l'est√†tua de Franco. Els seus arguments no s√≥n nous: ¬ęno s'ha de remoure el passat¬Ľ, ¬ęFranco √©s una figura hist√≤rica, ens agradi o no¬Ľ, ¬ęforma part del nostre passat, que no podem esborrar¬Ľ, etc. Arguments √≤bviament interessats, perqu√® aquells que ara apel¬∑len a l'oblit i a no remenar els morts s√≥n els mateixos que fa quatre dies condecoraven a t√≠tol p√≤stum un dels torturadors "insignes" del franquisme, Melit√≥n Manzanas. El PP, des de Rajoy fins a Catalina Cirer, amb la seva oposici√≥ a la retirada de s√≠mbols franquistes acaben de perdre una oportunitat id√≤nia per desfer-se del llast de ser els hereus del franquisme.

Pens que un i altre cas -la pel¬∑l√≠cula i l'afer de l'est√†tua- poden ser analitzats a la llum del debat sobre la humanitzaci√≥ dels dictadors. Estic d'acord amb el director de cinema alemany: √©s un error presentar qualsevol d'aquests sinistres personatges com alguna cosa distinta d'un home. Alerta amb la demonitzaci√≥ o "mitificaci√≥ negativa", tan freq√ľent en la historiografia antinazi, perqu√® ens pot fer baixar la gu√†rdia: Hitler va ser possible perqu√® era un home, i malauradament la seva hist√≤ria avui o dem√† es pot repetir. Segurament no hi ha vacunes contra el ressorgiment de la barb√†rie (hem de parlar d'Iraq?), per√≤ oblidar que Hitler va ser res m√©s i res menys que una persona no crec que serveixi de res. Aix√≠ mateix, tamb√© Franco ha de ser presentat com un home. Quan encara hi ha gent viva que va patir la seva repressi√≥, i molts fills de v√≠ctimes que no han vist rehabilitada la mem√≤ria dels seus pares i mares, jo no vull passar davant un monument de Franco i percebre'l com un personatge hist√≤ric. No vull que les meves filles passin davant una est√†tua de Franco dalt el cavall i el vegin igual que un rei medieval. Franco va ser un home, un home culpable, com Hitler, i com a tal home culpable ha de ser tractat: posat al lloc que es mereix, jutjat pels seus crims. Ni l'hem d'oblidar, ni l'hem de deixar en pau. S√≠, remenem el passat tant com faci falta per fer just√≠cia, per posar les coses al seu lloc, i perqu√® la generaci√≥ d'avui i les pr√≤ximes s√†piguen que Franco va ser tan sols un home. Els homes poden ser bons o dolents, i en cap dels dos casos deixen de ser homes. Homes s√≥n els sants, i homes s√≥n els monstres humans. Viktor Frankl, el fam√≥s psiquiatra austr√≠ac, jueu, que va sobreviure als camps de concentraci√≥ nazis, ens ho recorda: ¬ęLa nostra √©s una generaci√≥ realista: hem arribat a saber qu√® √©s realment l'home: aquest √©sser que ha inventat les cambres de gas d'Auschwitz, per√≤ tamb√© l'√©sser que ha entrat en aquestes cambres amb el cap al√ßat i el Parenostre o la Shem√† Israel en els seus llavis.

Ě
      

 

 
PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: