"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 29/03/2005

IB3 i Pere Sampol

La recent inauguraci√≥ de la televisi√≥ auton√≤mica, IB3, l'espectacle que pogu√©rem contemplar nom√©s fa uns dies, evidencia novament, per a aquells que tenen la mem√≤ria curta, un dels errors m√©s grans del Pacte de Progr√©s. Que el Pacte, malgrat les advert√®ncies fetes quasi di√†riament per aquells que li don√†vem un suport cr√≠tic, no tengu√©s prou valor per portar endavant un projecte com el que est√† realitzant el PP, demostra una curtor de mires molt extremada Ara, tot s√≥n queixes, comunicats de protesta, nervis, potadetes en constatar el perill que s'acosta. √Čs evident que el partit que governa les Illes, com el que governa a Madrid, provar√† d'instrumentalitzar el medi, en aquest cas IB3, al seu favor. Imag√≠n que per aix√≤ mateix han portat endavant un projecte que, en la nostra opini√≥, hauria d'haver concretat el Pacte de Progr√©s.

Mai no m'he explicat els motius pels quals els dirigents del Pacte no escoltaven els seus votants, els sectors socials que els hav√≠em donat suport actiu. A mesura que van passant els anys s'amplien i es fan m√©s grossos els errors comesos per no haver tengut la sensibilitat d'escoltar la seva base social. El cas de l'arraconament del Pla d'Ordenaci√≥ Territorial √©s, juntament amb la ren√ļncia a bastir una televisi√≥ auton√≤mica, un bon exemple dels greus errors que es cobraren el seu preu amb la derrota progressista del 2003. Es dif√≠cil entendre per qu√® els partits del Pacte oblidaren tan r√†pidament, en refer√®ncia a la protecci√≥ dels nostres minvats recursos i territori, les reivindicacions de les grans mobilitzacions ecologistes d'abans de 1999. Instal¬∑lats a la cadireta ja no pensaven que varen ser precisament aquestes manifestacions les que crearen el clima per a la seva vict√≤ria electoral. Com era possible tenir tan poca mem√≤ria hist√≤rica? Reconec que no ho entenia en temps del Pacte i tampoc no ho entenc ara mateix.

Les burocràcies fracassades el 2003, ploren en constatar que el PP controlarà IB3 i aquest control possibilitarà, no en mancaria d'altra, una possible victòria conservadora el 2007. Però si tot això se sabia, si l'esquerra oficial era advertida dia a dia... per quins motius acabaren la legislatura sense portar endavant cap dels projectes que eren tan necessaris per a la nostra societat i, també, no ho oblidem, per a la seva mateixa supervivència en el poder?

Aleshores regnava en tots els despatxos oficials la més absurda i brutal prepotència. Munió d'amics servils, d'aquells que només saben dir que sí als que comanen per a cobrar substancioses pagues, feien creure als dirigents del Pacte que tot funcionava com una seda. Els enganyaven, mentre continuaven xuclant de les mamelles del poder. Ara tot són cops de pit i lamentacions en veure que el PP consolida les seves posicions fent, com en el cas de la televisió autonòmica, el que no va voler fer el Pacte.

Potser hauria estat un encert fer cas, quan era hora, de la proposta de creaci√≥ del canal auton√≤mic defensada per Pere Sampol i el PSM, els √ļnics que tengueren una visi√≥ clara del que s'esdevenia. Ni el PSOE ni els altres partits del Pacte no donaren cap mena de suport a una iniciativa que, passat el temps, es comprova com era b√†sica per a la simple superviv√®ncia pol√≠tica i, tamb√©, per a conformar un determinat tarann√† cultural dins la societat.

Si el Pacte hagués acceptat la intel·ligent proposta de Pere Sampol, ara hauria estat molt difícil al PP provar de desmuntar el que ja estaria consolidat. Una televisió autonòmica fonamentada en una determinada línia progressista i de reconstrucció nacional i cultural no hauria pogut ser desmuntada per les bones. Però a la socialdemocràcia espanyola, en aquest cas al PSOE balear, no li interessava una proposta nacionalista i d'esquerres com la de Pere Sampol. Els partits d'àmbit estatal ja tenen els seus mitjans de comunicació i no necessiten de la consolidació d'un espai propi que, pensen, pot fins i tot perjudicar els grups mediàtics que els sostenen i promocionen a escala estatal.

Davant el naixement del canal promogut pel PP no calen les hip√≤crites lamentacions que hem sentit aquests dies. Foren els mateixos pol√≠tics que ara lamenten l'aparici√≥ d'IB3 els mateixos que no tengueren el valor de portar endavant un projecte propi i que, a partir d'aquest moment en pagaran les conseq√ľ√®ncies pol√≠tiques.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: