"La fermesa d'un somriure" Sebastià Serra, en la memòria
 
EL PEU, FITER; LA MIRADA, ATREVIDA
veure totes

Palma
Mallorca
Menorca
Eivissa
Grup parlamentari
Consell de Mallorca


 

El PSM opina. 03/04/2005

De qui és el peix?

Les dificultats de sobrevivència del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca) són conegudes de tothom. Quasi sempre que s'analitzen s'arriba a la conclusió que si el pagès o el pescador és tan sols un productor obligat a acceptar els preus que li imposen els comerciants i els creixents costos de producció (carburants, maquinària, mà d'obra) està condemnat a ser sobreexplotat i a deixar l'activitat. Les alternatives que els productors primaris tenen a l'abast són la millora de la comercialització i l'associació.

Aquest √©s el debat que hi ha a la Llonja de Palma. Els pescadors han de fer front a la puja dels preus dels carburants i de la m√† d'obra, i els preus que perceben s√≥n d'esc√†ndol si es comparen amb els que paga el consumidor. El pescador ha de vendre molls a 1 o 2 euros i veure com al mercat estan a 6 o 7 euros. Els 2 o 3 comerciants monopolistes que controlen aquest gran negoci, com √©s l√≤gic, no tenen cap inter√®s perqu√® aix√≤ canvi√Į. No els va b√© que els pescadors es facin valer un poc. Volen comprar bon g√®nere a baix preu i vendre'l car. La feina feta els darrers anys a la Llonja ha representat l'inici d'una nova etapa. Es va crear l'Organitzaci√≥ de Productors Mallorcamar i es va instaurar un sistema de venda nou a Mallorca: la subhasta electr√≤nica. L'especulaci√≥ i les pr√†ctiques monopol√≠stiques eren substitu√Įdes per un modern sistema determinat per l'oferta i la demanda. D'aquesta manera el sector pesquer de Mallorca aconseguia una vict√≤ria hist√≤rica i es convertia en l'√ļnic sector productor primari de les Illes Balears amb un sistema de fixaci√≥ de preus transparent. All√≤ que ja feia anys i panys que estava instal¬∑lat a tot el Mediterrani i a tot el m√≥n europeu, a la fi arribava a Mallorca!

Una Organitzaci√≥ de Productors pot fer normes tant per regular les captures com la seva comercialitzaci√≥. Per tant representa una passa cap a garantir la sostenibilitat de la pesca adaptant-la a la situaci√≥ dels recursos. √Čs un sistema de comercialitzaci√≥ transparent i ecol√≤gic. Exactament el que prescriu la normativa europea. √Čs l'esperan√ßa de futur que pot assegurar la subsist√®ncia dels professionals de la mar i fer perdurar els valors etnol√≤gics, gastron√≤mics, culturals i socials que representen.

Era evident que aquest sistema anava en benefici de tots: dels pescadors, dels peixaters i dels consumidors. Però també era evident que poderosos interessos, avesats a controlar el mercat del peix a la seva conveviència, veurien que un sistema transparent els limitava els guanys obtenguts per l'especulació i el monopoli. Per això han aprofitat la col·locació de les barreres de separació dels compradors per atacar els pescadors. L'objectiu és retornar a la situació anterior a la subhasta, quan el peix bo ja estava reservat abans d'arribar al moll. A totes les Llonges de la Mediterrània hi ha una paret que separa els compradors de les captures obtengudes pels pescadors. Perquè si els compradors saben que hi ha 200 caixes de peix per vendre i només n'han sortides 10 poden comprar barat. Els preus als consumidors no es mouran però els especuladors cada dia jugaran amb el volum de captures per baixar als pescadors el preu. En definitiva els que han pescat el peix són els pescadors i és lícit que defensin els seus interessos aturant tant com puguin les maniobres especulatives dels compradors.

El sector primari sembla condemnat a sols ocupar l'actualitat informativa quan hi ha problemes. Temes que tenen poc seguiment informatiu de cop passen a ser actualitat i, √©s clar, ning√ļ n'ent√©n res. Sembla que tenim un enfrontament gratu√Įt entre pescadors i peixaters. Gent de mala jeia que es baralla pel gust de barallar-se. Ja est√†! Ja hem descobert l'Havana! I ens quedam tan tranquils amb quatre t√≤pics quan en realitat hi ha en joc tot el futur de la pesca professional i la sostenibilitat dels recursos pesquers. Si la feina de la gent que treballa a la mar √©s remunerada d'una manera justa aix√≤ anir√† a favor del manteniment dels recursos, a favor de la continu√Įtat d'un peix de qualitat en els mercats i a favor del manteniment de la nostra flota. El car√†cter cr√≠ptic dels mercats de productes primaris i el seu control de banda de poques persones va en perjudici de tots. En perjudici dels consumidors ja que aquests grups no dubtaran a augmentar els preus de venda quan els convengui; en perjudici dels pescadors que cobraran un preu baix pel seu peix; en perjudici de tots ja que el baix preu obligar√† a augmentar les captures i a escurar m√©s els recursos de la mar.

Ě
      

 

 


PSM Entesa Nacionalista - Avís legal                  Desenvolupat per: